Skupaj razkrivamo

28.11.2009

Odkrivanje novih zakladov
Tekst: Katja Podergajs

V današnjem času se srečujemo z vse večjim pomanjkanjem esencialnih maščobnih kislin, s katerimi naši predniki, ki so uživali nepredelano hrano, niso imeli težav. Zakladnica dragocenih maščob se danes skriva v oljih, ki jih je industrija na srečo pustila pri miru. Dva izmed njih je še posebej koristno spoznati – predstavljamo vam konopljino in svetlinovo olje, ki lahko storita veliko za vaše zdravje in vitalnost.  

Ste za požirek konoplje?

Konoplja je še pred nekaj leti velja za prepovedano narkotično rastlino, danes pa je vse bolj spoštovana gostja tako vsakodnevnih jedilnikov kot posebnih diet in različnih terapij. Najpogosteje jo najdemo v obliki olja, vse bolj priljubljena pa so tudi jedilna semena. O njeni koristnosti za zdravje govori že njeno latinsko ime, Cannabis sativa, saj sativa pomeni koristna.

Skoraj 90 % konopljinega olja, ki ga ne smemo zamenjati s hašiševim, predstavljajo enkrat- in večkrat nenasičeni maščobne kisline, kar je za človeško prehrano izredno pomembno. Od tega je 50 do 70 % linolne (omega-6) kisline in 15 do 25 % alfa-linolenske kisline, ki ji danes pravimo kar omega-3 maščobna kislina. Tako že od 10 do 20 gramov (približno ena jedilna žlica) konopljinega olja zadovolji dnevne potrebe po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah. Uporaba olja v vsakodnevni prehrani zmanjšuje nevarnost srčnih napadov in drugih bolezni srca in ožilja, saj omega-3 zmanjšuje strjevanje krvi in izboljšuje profil holesterola. Poleg tega je omega-3 delujejo protivnetno in so v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Zato konopljino olje uporabljajo tudi v terapevtske namene pri bolnikih z AIDS-om, glavkomom, astmo, epilepsijo in še pri nekaterih drugih bolečinskih stanjih.

Že pri opisu svetlinovega olja smo govorili o izrednih lastnostih gama-linolenske kisline in prav z njo je bogato tudi konopljino olje, ki tako pospešuje zdravljenje različnih vnetnih procesov (npr. vnetje mehurja, ulcerozni kolitis, kronična vnetja črevesja …). GLA in vitamin D v konoplji sta prav tako koristna v preprečevanju in zdravljenju osteoporoze.

Kar osem esencialnih maščobnih kislin, zelo ugodno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnima kislinama, veliko vitaminov B kompleksa in vitamina E, visok delež fitosterolov in veliko visokorazrednih proteinov uvrščajo konopljino olje med prvovrstna živila in naravna terapevtska dopolnila pri množici težav. Zelo primerno pa je tudi za športnike, saj telesa ne oskrbi le z energijo (proteini in maščobe), ampak tudi z vitamini in mineralnimi snovmi.

Nočna frajla v domači lekarni

Svoje cvetove odpre ponoči, medtem ko so podnevi zaprti – prav zato so naše babice poimenovale rastlino svetlin (Oenothera biennes) »nočna frajla«. A njeni rumeni cvetovi jih niso zanimali le zaradi svoje (nočne) lepote, temveč predvsem zaradi oljnih semen, ki se skrivajo v njih in s svojimi zdravilnimi učinkovinami pomagajo pri mnogih težavah. Svetlinovo olje je najbolj znano in razširjeno kot blažilec predmenstrualnih simptomov in menopavzalnih težav, a to vsekakor ni vse, kar zmore.

Je najbogatejši naravni vir gama-linolenske (GLA) in linolne (LA) kisline – nenasičenih esencialnih maščobnih kislin, ki nase vežeta proste radikale in sta zato pomembni za zaščito živcev in celic. GLA povečuje tvorbo prostaglandina E-1, ki zmanjša lepljenje trombocitov in tako izboljša pretok krvi – prav zato svetlinovo olje pomaga pri menstrualnih težavah in težavah s krvnim tlakom. Hkrati pa GLA tudi zmanjšuje nevarnost vnetij, znižuje vsebnost maščob v krvi in s spodbujanjem presnove pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Prostaglandini med drugim regulirajo delovanje možganov, zato svetlinovo olje kot dodatek k prehrani zelo dobro vpliva na naše razpoloženje in prispeva k zmanjševanju tesnobnosti. Ker spodbuja funkcijo centralnega živčevja, lahko z njim preženemo kronično utrujenost in izboljšamo koncentracijo. Redno uživanje svetlinovega olja zmanjšuje tudi bolečine pri artritisu in revmi.

Da ne govorimo le o nočni, temveč tudi o frajli, pove mehka in gladka koža, ki vas bo krasila ob redni uporabi svetlinovega olja. Učinkovito pa je tudi pri krhkih nohtih in slabih laseh, zato ne preseneča, da si je našlo svoje mesto v kozmetiki. Ker je bogato je z vitaminom E, lovilcem prostih radikalov, preprečuje nastanek suhe kože, gub in razpok, poleg tega pa blaži vnetja, alergije, prhljaj in luskavico. A tudi to ni nič novega – pri težavah s kožo in za hitrejše celjenje ran so svetlin namreč že pred nekaj stoletji uporabljali tudi ameriški Indijanci.  Povabite torej kdaj pa kdaj »nočno frajlo« v svojo domačo lekarno – hvaležna vam bosta tako telo kot duša.

In še namig: za dobro počutje si privoščite eno čajno žličko dnevno, najbolje zvečer pred spanjem.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: