Skupaj razkrivamo

28.10.2009

Okusno, vendar nevarno cvrtje!

Akrilamid je kemikalija, ki nastaja pri toplotni obdelavi živil (predvsem pri cvrtju, pečenju in pripravi na žaru). Poskusi na živalih so potrdili, da povečan vnos akrilamidov vpliva na razvoj rakavih bolezni. Zato ga Mednarodna agencija za raziskave raka uvršča v razred 2A, kar pomeni, da gre za snov, ki z veliko verjetnostjo povzroča raka.

Koliko akrilamida je varno zaužiti, je zaenkrat še ugibanje. Zgodnje dovoljene meje pa so, kot ponavadi, kompromis med željami industrije in znanstvenimi spoznanji (ki jih večinoma financira ta ista industrija). Zgornjo varno mejo so tako postavili na 100 mcg na dan. Če ste ljubitelji čipsa, ocvrtega krompirčka, kave, dobrot z žara, ocvrtega sladkega peciva in drugih ocvrtih mastnih dobrot, jih zelo verjetno na dan zaužijete precej več od zgoraj navedene številke. Prav posebej nevarno pa je, da so prav otroci največji ljubitelji živil, ki vsebujejo veliko akrilamidov. Pri njih je treba zaradi njihove manjše telesne mase dovoljene meje zaužite količine pomnožiti z 2 ali 3, da se približamo realni oceni tveganja.

Zakonodaja količine akrilamida v živilih zaenkrat še ne omejuje, zato boste morali biti pri tej kategoriji živil lastni zakonodajalec.

Še to, na testiranju čipsov in podobnih ocvrtih izdelkov so se eko izdelki odrezali le za odtenek boljše kot konvencionalni. Res je, da so brez ostankov težkih kovin, ostankov pesticidov, umetnih barvil ali arom, vendar so tudi v njih odkrili prisotnost akrilamidov in degeneriranih maščob.  Čips lahko v 100 gramih vsebuje med 50 in 370 mcg akrilamidov. 100 gramov ocvrtega krompirčka (pommes frites) pa ga vsebuje od 20 do 120 mcg. Če upoštevate, da ga je v eni porciji zelo hitro vsaj 200 gramov, je to pregreha, ki se ji je bolje izogniti. Ne pozabite na to, da so na višjih temperaturah pripravljeni tudi piškoti in napolitanke. S 100 grami takšnih izdelkov v telo vnesemo povprečno med 5 in 60 mcg akrilamidov.  

Koristni namigi:
Če že pečete, pokrijte pekač, da se bo živilo dušilo v lastnem soku. Med pečenjem dodajte rožmarin ali nekaj zelenega čaja, saj zavirata tvorbo akrilamidov.

Če ne morete brez krompirja, ga najprej nekaj minut kuhajte, nato pa še zapecite. S tem se zelo zmanjša tvorba akrilamidov. Vedite tudi, da ustvarja pečenje manj akrilamidov kot cvrtje.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: