Skupaj razkrivamo

29.10.2009

Maščobe niso le mazilo!
Tekst: Sanja Lončar

Za konvencionalno kozmetiko je maščoba le mazilo v vaši kremi in stabilna snov v izdelku, ki mora preživeti na polici nekaj let. To je velika žalitev olj in maščob. Verjemite mi, da enaka, kot če bi svoj najnovejši prenosni računalnik z vsemi programi vred degradirali na vlogo kamna, s katerim obtežite papirje na mizi, da vam jih ne raznese veter.  

Naravne maščobe so esenca toplote in sončne svetlobe. Brez izjeme so vse pridobljene iz semen ali sadežev, ki so vpili veliko sonca. Kot pravi dr. Johanna Budwig, so maščobe snovi, ki vplivajo na vse vitalne funkcije.  To je energija življenja, ki lahko daje tudi vaši koži in celotnemu telesu veliko energije. V njeni zelo uspešni terapiji proti raku igra vtiranje kakovostnih olj v kombinaciji z izbranimi eteričnimi olji pomembno vlogo. Ali potrebujete še kakšen dokaz za to, kako pomembno je, katere maščobe boste dali na telo?

Delovanje naravnih maščob ni odvisno zgolj od vrste maščobnih kislin ter količine vitaminov in antioksidantov, ki jih vsebujejo. Vsaka maščoba je drugačna in ima tudi svoje skrivnosti, ki presegajo formule, ki jih znajo napisati in narisati kemiki in fiziki.

Namesto da sprašujemo, kako so sestavljene, je bolje, da vsako rastlino vprašamo, v čem je dobra, kaj obvlada in česa lahko nauči naše telo. S tem pristopom se vam bo odprlo bistvo daril iz božjega vrta.

Ko boste to dojeli, vam ne bo več vseeno, kaj so proizvajalci zmešali v vašo kremo. Celo na različne formule naravnih izdelkov boste gledali veliko bolj kritično.

Ne gre le za to, ali je maščoba, ki so jo uporabili, naravna. Pomembno je, katere maščobe so uporabili, kako so jih kombinirali ter kako so bile te pridelane in predelane. Ko to veste, bo vsaka krema, ki jo boste vzeli v roke, kot zgoščenka z drugačno glasbo. Če veste, v čem je razlika, boste lahko izbrali vedno pravo glasbo zase.

Že dve leti zbiramo gradiva za knjigo »Resnice in zmote o maščobah«. Ni težko dobiti tehnične podatke – kaj, kje, koliko itd. Iskanje odgovora na vprašanje, zakaj uporabiti prav to maščobo in kaj enkratnega zna ta narediti v našem telesu, je veliko bolj zapleteno.

Ta znanja v današnjem času obvlada izredno malo ljudi. Tega v knjigah praviloma ni. To so tajni zakladi tradicionalnih medicinskih pristopov, kot so tibetanska in kitajska medicina ter ajurveda. Na evropskih tleh pa se na to spoznajo le nekateri zeliščarji in tisti, ki delajo po načelih biodinamike in antropozofske medicine.

Ljudje, ki veliko čutijo, praviloma malo govorijo. Če že spregovorijo, želijo izraziti vso kompleksnost snovi in nevarnosti, v katere lahko zapademo, če smo pri svojih sklepih površni. Vsak, ki se zaveda kompleksnosti vseh medsebojnih vplivov, ne mara poenostavljanja, ki ga terja današnji čas.

Instant zahodna civilizacija pa si želi instant receptov. Zato smo si tudi nakopali toliko težav kot nobena druga civilizacija pred nami. Smo žrtev lastne nepotrpežljivosti in lahek plen industrije, ki ve, da si želimo biti lepi v petih minutah, nahranjeni v desetih in pozdravljeni v nekaj urah.

Zato vas prosim, da tega, kar boste prebrali, ne jemljete kot navodila. To je namreč le blisk v temi, ki je tu, da nam pokaže, da obstajajo svetovi, o katerih zelo malo vemo, kljub temu pa zelo močno vplivajo na nas. Vse, kar si obetam, je le, da v vas vzbudim občutek ponižnosti pred veličastno inteligentnostjo in ljubeznijo narave, ki nas obkroža. Upamo, da bo knjiga pripravljena do naslednjega poletja, do takrat pa naj vam postrežemo zgolj z nekaj inspirativnimi ugotovitvami.  

Arnikino olje (osnovno olje + izvlečki arnike)

Arnika je poznana kot dober diagnostik in reševalec. Takoj prepozna tkiva, ki so utrpela udarce ali so pretirano napeta. Če ste bili preveč fizično dejavni, vas masaža z arnikinim oljem lahko obvaruje pred vnetjem mišic, zato je to olje obvezna oprema športnikov. Uporabljamo ga lahko tudi pri udarninah in podplutbah (ne pa na odprtih ranah in odrgninah!).

Grozdno olje

Grozdno olje vsebuje izjemno močan antioksidant OPC. Njegov učinek je mnogokrat močnejši od učinka vitamina C in vitamina E. OPC predstavlja pomembno hranilo za kožo, saj izjemno povečuje elastičnost vezivnih tkiv in jo varuje pred agresivnimi prostimi radikali. S tem zelo upočasnjuje staranje in nastajanje gub.

Avokadovo olje

Vsebuje veliko vitamina A, B, D in E. Pri zelo izsušeni koži nadomesti naravno maščobo.

Boragino olje

Boraga je ena izmed redkih rastlin (poleg svetlina), ki vsebuje veliko GLA. Na koži deluje tako, da izboljšuje prekrvitev in uravnava delovanje žlez lojnic, zato pomaga pri kožnih izpuščajih, ekcemih in celo nevrodermitisu. Zanimivo je, da so pri masaži hiperaktivnih otrok ugotovili, da jih boragino olje pomirja. Tistim, ki so nagnjeni k depresiji, pa boraga izboljša razpoloženje.

Močno pomlajuje. Uporablja se za masažo proti gubicam, predvsem v predelih okoli oči.   

Jojobino olje

Jojoba je res posebna rastlina. Za takšno puščavnico bi prej pričakovali, da je podobna kaktusu ne pa zeleni mehki rastlinici, kakršne praviloma srečujemo le na področjih z obilo vlage. Jojoba se zna prilagoditi ekstremno stresnim razmeram – čez dan preživi na žgočem soncu, ponoči pa na temperaturah blizu ledišča. Zato tudi telesu pomaga pri premagovanju stresa. Naši koži prenaša modrost prilagajanja in neverjetno vzdržljivost. To olje leta in leta ne bo oksidiralo, zato ga uporabljajo v vrhunskih kozmetičnih izdelkih, koža pa ga z veseljem sprejema kot hrano in zdravilo. Je zelo kakovostna osnova masažnih in negovalnih olj.   

Šentjanževo olje (cvetovi v olju)

Šentjanževka skladišči v sebi »sončevo moč svetlobe«, zato je odlična za uporabo v zimskem času: vrača energijo, greje in povzdiguje duha. Uporablja se za sproščujočo masažo celega telesa pri nervozi, nespečnosti in depresiji, za redno podporo pri emocionalni nestabilnosti in preutrujenosti. Preprečuje degenerativne spremembe na koži, zato ga uporabljamo tudi pri ranah in opeklinah. Primerno je za občutljive ljudi, osebe, nagnjene k melanholiji, za nosečnice, otroke, ki trpijo zaradi emocionalnih stresov, težko zaspijo, močijo posteljo.

Svetlinovo olje

Zelo bogato je z dragocenimi maščobnimi kislinami, predvsem z gama-linolensko. Uravnava vlažnost kože.   

Olje mareličnih pešk

O mareličnih peškah dostikrat slišimo kot o enem najpomembnejših virov čudežnega vitamina B17, ki zna poiskati in uničiti rakave celice. Še pred tem odkritjem so ga spoštovali zaradi visokega deleža dragocenih esencialnih maščobnih kislin, ki omogočajo idealno prehrano naše kože. Zato je primerno za nego in zaščito suhe, občutljive in postarane kože.

Mandljevo olje

Klasično in blago negovalno olje za vse tipe kože. Primerno je tudi za poporodno masažo in nego dojenčkov. Lahko ga uporabljamo kot osnovo za oljne mešanice.  

Olje cvetov črnega trna (izvlečki cvetov v osnovnem olju)

Olje preprečuje nastajanje strij pri izgubi ali povečevanju telesne teže. Kombinacija črnega trna, breze in šentjanževke krepi vezivno tkivo in mu vrača elastičnost. Olje  nudi telesu toploto in zaščito. Zelo primerno je med nosečnostjo.   

Olje pšeničnih kalčkov

Več o njem lahko preberete v tekstu Alfreda Vogla. Kot najboljši vir vitamina E in lecitina je čudežno olje po neprespanih nočeh ali če ste bili prisiljeni bivati v neprezračenih prostorih. Dobesedno prežene sivino iz vaše kože ter ji vrne elastičnost in življenje.   

Olje rakitovca

Ima izredno visok delež  vitaminov A in E, karotinov, antioksidantov in esencialnih maščobnih kislin, ki so vsi pomembni za ohranitev vitalne in lepe kože. Olje rakitovca prav tako pomaga celiti poškodbe kože, rane, ekceme, opekline in odrgnine.  

Ognjičevo olje (cvetovi, namočeni v osnovno olje)

Ognjič  ustvarja posebno zaščitno plast (energijsko in fizično), ki varuje kožo pred degenerativnimi poškodbami. Zato je posebno primerno za otroke, ki še nimajo povsem izgrajene kože, da bi jih varovala pred zunanjimi vplivi. Zelo pomaga tudi pri negi poškodovane, od sonca izsušene ali razdražene kože.   

Rožmarinovo olje za telo (eterično olje rožmarina v kombinaciji z osnovnimi olji)

Pravilen krvni obtok je osnova, da lahko telo normalno opravlja svoje naloge. Rožmarin spodbuja krvni obtok in s tem greje celo telo – vrača občutek ugodja vsem, ki jih rado zebe. Bleda in na pogled mrtva koža bo po uporabi tega olja ponovno oživela in zasijala. Primerno je za ljudi, ki imajo hladne okončine zaradi slabe cirkulacije krvi, za diabetike, ljudi z oslabelim vezivnim tkivom,  s celulitom, z nizkim krvnim pritiskom.   

Rožno olje (praviloma gre za mešanico eteričnega olja v osnovnem olju)

Rožno olje in rožno vodo so, ne brez razloga, že davno uporabljali kot zdravilo za veliko različnih težav. Je blag antiseptik, pomirja razdraženo kožo, istočasno pa deluje spodbujevalno in antidepresivno. Je odlično olje za nego kože. V Franciji eterično olje vrtnice uporabljajo v aromaterapiji za zdravljenje hujših oblik depresije. Rečejo mu tudi »olje za dušo«.  

Olje divje vrtnice (šipkovo olje)

Dragoceno olje, pridobljeno iz šipkovih plodov, vsebuje visok delež esencialnih maščobnih kislin. Pogosta osnova so jojobino, makadamijino ali mandljevo olje.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: