Skupaj razkrivamo

29.10.2009

Puščavsko zlato
Tekst: Katja Podergajs

Kaj bi vas bolj presenetilo: koza v krošnji drevesa ali drevo sredi puščave? Verjeli ali ne, arganovemu drevesu (Argania spinosa) uspeva presenečati z obojim.  

Ta mojster preživetja v maroški puščavi namreč v kratkem deževnem obdobju nakopiči v svojih listih večje količine vode, ki so prava poslastica za žejne puščavske koze. A poleg tega vodnega bogastva skriva arganovo drevo v svojih krošnjah še nekaj, kar za koze sicer nima posebne vrednosti, ima pa toliko večjo za ljudi.

Govorimo o verjetno že vsem dobro poznanih arganovih jedrcih, ki domujejo v oreških znotraj olivam podobnih plodov. Ta drobna jedrca so manjša od sončničnih semen, a bogata z dragocenim zlato rumenim oljem, ki ga imenujejo tudi maroško tekoče zlato, saj je za 1 liter olja potrebnih kar 40 kilogramov jedrc in 16 ur ročnega dela. Slednjega opravljajo berberske ženske še vedno po tradicionalnem postopku – s kamni strejo oreške, nato pa jedrca v njih zmeljejo v kamnitem ročnem mlinu. Brozgo zmešajo z vodo v pasto, ki jo ročno pregnetejo in tako iztisnejo iz nje olje.

Arganovo drevo je eno najstarejših na svetu in zdravilni učinki njegovih jedrc so znani že dolga stoletja. Prvi znani zapis o njih je izpod rok egipčanskega zdravnika Ali Ibn Radouana, ki je v njem omenjal zdravljenje ušes in želodca z arganovim oljem.

V domači berberski tradicionalni lekarni je to olje v vsakodnevni uporabi, tako za notranje kot za zunanje zdravljenje. Z njim mažejo že dojenčke, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Uporabljajo ga tudi kot blažilno sredstvo pri sončarici in luskavici. Vedo, da znižuje holesterol, dezinficira rane, pomaga pri arteriosklerozi in revmi, zdravi vodene koze in hemoroide, revitalizira kožo …

Seveda pa je to olje tudi sestavni del njihove kuhinje. Njihova specialiteta je Amlou – arganovo olje, pomešano z medom in mandlji, kar daje energijo in moč (in je tudi afrodiziak).

In zakaj je arganovo olje pravzaprav tako zdravilno?

Zaradi visoke vsebnosti vitamina E (dvakrat več kot v olivnem olju) deluje kot močan antioksidant in skupaj z antioksidativnim fenolom tvori pravi zaščitni zid za naš imunski sistem, saj nevtralizira proste radikale in aktivira kisik v celicah. E vitamin je pomemben tudi za razvoj in vzdrževanje funkcij živčnega in mišičnega sistema.

Vsebuje več kot 80 % mono- in polinenasičenih maščobnih kislin, ki izrazito dobro vplivajo na revmatska in kardiovaskularna obolenja, ščitijo vezivna tkiva, izboljšujejo možganske zmogljivosti ter spodbujajo jetra in prebavo. Med njimi je še posebej pomembna visoka vsebnost linolenske kisline (omega 6), ki pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi.

Enako kot notranje, te sestavine vplivajo tudi na zunanje težave, zato je to olje eno najpomembnejših pri zdravljenju raznih kožnih bolezni. Hkrati dobiva vse večjo vlogo tudi v kozmetiki, saj kožo vlaži, hrani, pomlajuje, krepi in učvrščuje.

Blaga masaža z arganovim oljem učinkuje na hujšanje, čvrstost kože in sprostitev hrbta.

Leta 1998 je UNESCO proglasil arganovo drevo kot svetovno dediščino človeštva, leta 2001 pa so domače institucije in tuji partnerji organizirali prvi festival arganovega drevesa. Na njem je bilo sprejetih več odločitev: dolgoročni razvoj nerazvitih berberskih pokrajin, varovanje okolja in zaščita arganovega drevesa. Tako se bodo koze lahko še naprej veselile sočnih listov, njihovi lastniki vira zaslužka za preživetje, puščavska pokrajina trdnih korenin, ki preprečujejo erozijo … mi pa vseh blagodejnosti tekočega rumenega zlata.

Nasveti za uporabo Arganovega olja v prehrani:
Arganovo olje ima blag, prijeten okus po oreških. Uporablja se kot dodatek k jedem, ko so že skuhane na sopari, pražene ali pripravljene na žaru. Pri mesu ali ribah zadošča nekaj kapelj. Kombinacija arganovega olja in limoninega soka pa je izvrstna kot preliv za solate.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: