Skupaj razkrivamo

27.11.2009

Povezani smo močnejši

Tekst: Domen Zupan, Zavod Ekovas


Pogosto govorimo o potrošništvu, varčevanju z energijo in naravni gradnji, redkeje pa se sprašujemo o trajnosti naših odnosov. Najbrž pa smo ravno v odnosih plačali največji davek v toku potrošniške samozadostnosti.

Zakaj skupnost

Beseda skupnost ima za koga morda čuden prizvok, vendar sta pogosto prav socialna komponenta in povezanost tisti, ki razlikujeta uspešne skupine od timov. Povezanost s sosedi je pogoj za doseganje sprememb v lokalnem okolju pa tudi širših sprememb v družbi in včasih je bila vsaka vas trdna skupnost, veliko odpornejša na zunanje vplive. K odpornosti prispeva tudi večja vključenost in sodelovanje vseh generacij, ki poleg polnosti življenja prispeva tudi dragoceno prenašanje znanj in izkušenj.

Izkušnje ekovasi

Danes je največ tovrstnih izkušenj zgoščenih v ekovaseh, zato smo na 4. Dnevu ekovasi med drugim gostili predavateljico iz Damanhurja (www.damanhur.org), ene največjih evropskih ekovasi, ki se razprostira na več kot 500 hektarih. 600 stalnih prebivalcev je skupno poslanstvo našlo v raziskovanju trajnostnega načina življenja za polnejšo in prijaznejšo prihodnost človeštva. V več kot 30 letih so nabrali bogate izkušnje življenja v skupnosti. Mogoče najboljši pokazatelj zrelosti prebivalcev je zmanjševanje točk v njihovem temeljnem dokumentu – z začetnih 128 točk se je njihova ustava skrčila na samo 16 točk. Ko pravilo postane splošno sprejeta vrednota, zapisano pravilo ni več potrebno.

(Pri)mestne stanovanjske skupnosti

Najdragocenejše so konkretne izkušnje, zato smo v slovenščino prevedli tudi dokumentarni film »Glasovi stanovanjskih skupnosti«, ki je bil posnet v 16 skupnostih po Evropi. Preko pogovorov s prebivalci in posnetki njihovega vsakdanjika predstavlja prednosti in izzive ter konkretne korake za ustvarjanje okolju in človeku prijaznejših skupnosti. Prebivalci imajo svoje hiše ali stanovanja, najpogosteje pa si delijo ogrevanje in pridobivanje energije, avtomobile, skrb za hrano, igrišča, zaupanje …

Bogato povračilo

Podeljene izkušnje iz Damanhurja in vsebino filma lahko strnemo podobno; vsekakor sodelovanje (in življenje v skupnosti) terja nekaj odpovedi, vendar pa je nagrada vedno veliko bogatejša od odpovedi. Močna skupna vizija združuje odprte ljudi, ki želijo bolj dinamično življenje, ali kot pravi eden od prebivalcev stanovanjske skupnosti: »Ni bolj enostavno, je pa vsekakor veliko bolj zanimivo!«

Pa saj je tako pri vseh stvareh, ki presegajo okvire skrbi zase in se jih lotimo z dobrim namenom; nenehno nas izzivajo k preseganju sebe in osebni rasti, a tudi zadovoljstvo je neprimerljivo.

Nujnost sprememb

Za trajno zagotavljanje trenutne porabe virov in obremenjevanje okolja bi človeštvo potrebovalo planet in pol (za zahodnoevropski standard pa kar tri planete). Za vrnitev na življenje z edinim planetom, ki ga imamo, bodo potrebne korenite spremembe na vseh področjih življenja. Uspe nam lahko le ob večji medsebojni povezanosti in sodelovanju, kar predstavlja največji izziv in največjo priložnost za vse nas.

In ne pozabimo; pod plaščem osebnih strahov je prav vsak od nas zares lep Človek!

DVD »Glasovi stanovanjskih skupnosti«  lahko naročite na spletni strani www.ekovas.si (cena je 5 €).

Ključne besede:
skupnost, odnosi, ekovas, trajnostni način življenja, združevanje, življenje,

 

Sorodni članki:

1,367188E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: