Skupaj razkrivamo

27.11.2009

Komarji leta 2009

»Če meniš, da si premajhen, da bi lahko na kaj vplival, pomisli, kako je zaspati v sobi s komarjem«. Afriški pregovor  

V tem letu je brenčalo več  komarjev kot kadar koli prej. Mnogi so povzročili veliko nespečnosti velikanov.  

Po objavi Greenpeaceovega poročila z naslovom Klanje Amazonke, kjer so razkrili vire financiranja brazilske industrije, ki pustoši pragozd, je Mednarodna finančna družba International Finance Corporation (IFC), zasebna roka Svetovne banke, ki prav tako izdaja posojila, preklicala 90 milijonov ameriških dolarjev vrednega posojila brazilskemu gigantu Bertin. Dejansko je ta ista organizacija od samega začetka financirala uničenje pragozda. Šele pod pritiskom javnosti se je odločila preklicati nadaljnje financiranje.  

Organizacija Friends of the Earth je razkrila, da biotehnološka industrija ponareja podatke o gojenju gensko spremenjenih rastlin v Evropi. Podatke za leto 2008 so napihnili za skoraj četrtino, da bi gensko spremenjeno kmetijstvo prikazali bolj razširjeno, kot dejansko je. V resnici pa je nasprotovanje javnosti in evropske vlade, ki se zavedajo pomena varnosti, doseglo, da se obseg gojenja gensko spremenjenih rastlin v Evropi od leta 2005 vsako leto zmanjšuje, in sicer skupaj za 35 %.  

Za slab spanec vodilnih  v podjetju Syngenta so poskrbeli tudi kredibilni znanstveniki, ki so protestirali proti nezakonitemu preizkušanju GSO riža na otrocih na Kitajskem pod pretvezo humanitarne geste.

Kritike izpostavljajo dejstvo, da riž  ni bil predhodno testiran na živalih, temveč so z njim, brez predhodnih varnostnih preizkusov, hranili otroke, stare med 6 in 10 leti. Podpisani znanstveniki dokazujejo, da je veliko raziskav na živalih pokazalo, da lahko GSO sprožijo genetske mutacije s posledicami za zdravje. Izvajanje takšnih razisakv v kaerih otroke koristijo kot laboratorijske živali pa označujejo za grozljivo. Pomembni akterji v projektu Golden Rice so biotehnološko podjetje Syngenta, fundacija Rockefeller in človekoljubna fundacija Billa Gatesa.  

Tudi v Svetovni organizaciji za hrano, FAO, niso mirno spali, ko so nevladniki izračunali, da so se »zmotili« pri ocenah vpliva živinoreje na globalno segrevanje ozračja. Namesto 18 % so izračunali, da živinoreja prispeva skoraj polovico vseh toplogrednih plinov, če upoštevamo tudi izpuste, ki jih povzroča pridelava in transport krme za živali.

Jane Burgemeister je zanihala ves svet s svojo vloženo tožbo proti Svetovni zdravstveni organizaciji, FDA, in drugim nedotakljivim velikanom današnjega časa. Najprej so jo ignorirali, nato poskusili dokazati, da ne obstaja, nazadnje pa so ji prisluhnili tudi največji mediji.  

S konkretnimi dokazi, nasveti in navodili, povezanimi z novimi cepivi, so k ozaveščenju prispevali tudi mnogi neodvisni zdravniki. Dr. Beylock je izvedel najbolj obsežne in temeljite analize neučinkovitosti cepiva za gripo, problematične sestave cepiva proti H1N1 in po spletu posredoval zelo natančna navodila, kako se zaščititi v primeru cepljenja.  

Če prej niso vedeli, farmacevtski giganti zdaj zagotovo vedo, kje je Poljska. To je tista dežela na karti sveta, kjer je bila ministrica za zdravje dovolj močna, da (vsaj do zaključevanja naših novic) ni kupila niti ene doze cepiva za H1N1. Ministrica je svojim volivcem sporočila, da ne more kupiti cepiva, ki ga sama ne bi želela dati svojemu otroku ali stari mami. Pogajanja s farmacevtskimi podjetji pa so, kot kaže, pustila vsaj 20 njenih vprašanj brez odgovora. (Ali naši predstavniki postavljajo manj vprašanj in ali se lažje zadovoljijo s prejetimi odgovori?)

V Sloveniji je DOPPSu kot prvi nevladni organizaciji uspelo doseči pravico sodelovanja v postopku presoje vplivov na okolje. Agencija RS za okolje je bila, da vas spomnimo, leta 2007 prisiljena obnoviti postopek presojana vplivov vetrne elektrarne Volovja reber na okolje.  

V tem letu smo dočakali tudi prvo pravnomočno obsodbo zastrupljanja s pesticidi. Se še spomnite hrušk s klormekvatom? Primer je zgodovinskega pomena, in sicer najprej zato, ker je to prva tožba in razsodba na osnovi novega Zakona o okoljskem kriminalu, potem pa tudi zato, ker je kot tožitelj prvič nastopila nevladna organizacija.

Tudi komarji v Zasavju brenčijo naprej, kljub temu, da jih poskušajo »kemično onesposobiti«. http://www.ekokrog.org/ Če jim že ni uspelo prekiniti kršitve zakonodaje, ki jih pod zaščito Ministrstva za okolje in prostor izvaja Lafarge cement, jim je uspelo vsaj to, da smo Slovenci dojeli, kaj vse je v naši deželi možno in koliko veljajo lepe besede naših ministrov.  
 

Ključne besede:
Greenpeace, pragozd, biotehnološka industrija, GSO, otroci, riž, DOPP-s, segrevanje ozračja, gripa

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: