Skupaj razkrivamo

22.4.2010

Spomladanski čudeži!

Tekst: Sanja Lončar


Pred kratkim sem poslušala starejšega gospoda, ki je razlagal svoje razloge, zakaj ne verjame, da so eko živila res brez pesticidov. »Veste, doma smo na eni njivi pustili zelenjavo brez škropljenja, da vidimo, kaj bo zraslo po tej ekološki metodi, pa na koncu ni bilo skoraj nič pridelka.«

Veliko ljudi si misli podobno, in sicer da delati ekološko pomeni ne delati ničesar. Resnica pa je prav nasprotna. Ekološka pridelava zahteva več dela in znanja kot konvencionalna. Biodinamična pa ob vsem tem zahteva še veliko občutka, zavedanja in sposobnosti dojemanja tudi tistega, česar ne moremo prijeti v roke.

Oglejmo si nekaj čudežev, ki jih obvlada biodinamika in ki nam lahko pomagajo do zdravih in obilnih pridelkov.

Kako premagamo žejo in lakoto rastlin?

Večina sodobnih rastlin čaka, da hrana »prileti z neba«, in sicer v obliki NPK in drugih mineralnih gnojil, ki jih trosimo po tleh ali dovajamo s foliarnim gnojenjem skozi liste. Biodinamiki pa svoje rastline vzgajajo veliko bolj špartansko, toda te so zato usposobljene, da si znajo same poiskati hranila v globokih plasteh tal, do katerih večina sodobnih, razvajenih rastlin sploh ne pride. Seveda se tudi to ne zgodi kar samo od sebe.

S preparatom »gnoj iz roga« biodinamiki spodbujajo neverjetno hiter razvoj mikroorganizmov pod zemljo in s tem poglabljajo humozno plast. Rastline v tleh, ki jih obdelujejo s tem preparatom, razvijejo za tretjino (včasih tudi za nekajkrat) daljše korenine, zaradi česar so veliko bolj »založene« s hranili in vlago kot njihove sorodnice na vrtovih in njivah, kjer teh preparatov ne uporabljajo.

Sliši se skoraj neverjetno, vendar so tudi z raziskavami dokazali, da zadostuje le 12 dag preparata »gnoj iz roga«, pravilno zmešanega v 40 litrih vode, da „pognojimo" en hektar (10.000 m2) površine.

Kako premagati mraz?

Med spomladanske nevšečnosti sodi tudi vse bolj muhasto vreme, ko lahko nepričakovana pozeba poškoduje ali celo uniči rastline ali cvetoča sadna drevesa. Pri teh težavah večinoma uporabljamo razne koprene in pokrivke, v sadovnjakih pa kurijo ali poskušajo mraz odgnati z oroševanjem. Biodinamiki imajo v svojem »arzenalu« baldrijanov preparat, ki pomaga rastlinam, da prenesejo štiri stopinje nižjo temperaturo, kot bi bila zanje usodna. Tudi v tem primeru zadostuje le nekaj kapljic, pravilno zmešanih v vodi, s katerimi nato orosimo rastline.

Če boste ponoči nastavili termometre na drevesa, vam ne bo nič jasno. Baldrijanov preparat ni spremenil temperature, temveč je spremenil odziv rastline. Tudi pri tem gre za enostavno razlago. Zagotovo poznate ljudi, ki tudi pozimi hodijo naokrog v sandalih brez nogavic. Temperatura je enaka tako za vas kot zanje, vendar pa hodijo oni sproščeno naokrog, medtem ko vas trese od mraza. Skrivnost je v tem, da imajo dober pretok krvi, ker so sproščeni in se energija v njihovem telesu pretaka ne glede na zunanje pogoje. Baldrijan je močna zdravilna rastlina, iz katere farmacija izdeluje pomirjevala. Pripravljena na poseben način doseže, da se tudi tekočina skozi »ožilje« vaših rastlin sproščeno pretaka in zato ne zmrzujejo tako hitro, kot bi ponavadi.

Kako premagati temo?

Če vašemu vrtu nagaja preveč dežja in oblakov, mu lahko pripeljete nekaj sonca v obliki tretjega pripravka, imenovanega kremen iz roga. Gre za gorsko strelo, ki jo na poseben način pripravijo in pred uporabo še homeopatsko potencirajo. En ščepec zadostuje, da 1000 m2 vašega vrta, kljub hladu in oblakom, »doživi« sončen dan. Voda, ki je skozi homeopatsko potenciranje prejela informacije kristala, se obnaša tako, da zbira veliko več svetlobe, kot bi je bila rastlina sama sposobna pridobiti. To lastnost s pridom uporabljajo v biodinamičnih rastlinjakih, kjer lahko, zahvaljujoč kremenovemu preparatu, prihranijo pri umetnem osvetljevanju v zimskem obdobju. Žita, ki jih redno škropijo s tem pripravkom, vsebujejo več silicija, več sladkorjev ter so neprimerno bolj obstojna in okusna od netretiranih.

Število čudežev bi bilo predolgo za prostor, ki je namenjen temu članku. Če enkrat vkorakate v spoznavanje biodinamike, se nova odkritja in razodetja kar vrstijo. Vstop vam lahko olajšajo številna društva za biodinamiko AJDA, ki organizirajo začetne tečaje, redna mesečna srečanja in skupno pripravo potrebnih preparatov.

Zdaj pa pojdite ven in poglejte, kaj vam ima povedati narava.

Ključne besede:
eko živila, ekološka pridelava, biodinamika, NPK, preparati, baldrijanov preparat, kremen iz roga

 

Sorodni članki:

1,757813E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: