Skupaj razkrivamo

14.5.2010

Svet igrač je nevarno območje
Tekst: Christine Berk

V igračah so dovoljene večje količine nevarne, rakotvorne snovi benzoapirena kot v pnevmatikah! Nova direktiva EU za igrače, ki naj bi stopila v veljavo v vseh državah članicah EU dne 20. 7. 2011, na žalost ne zagotavlja večje varnosti za otroke.

Za otroke je igrača tisto, kar za odraslega pomeni delo. Otroci z igračami dnevno preživijo več ur, zato je izrednega pomena, da so te neoporečne. Na žalost pa se starši tudi v prihodnje ne bomo mogli na to zanašati.

Na dvodnevnem sejmu igrač International Toy Fair 2010 v Nürnbergu je 2.700 razstavljavcev predstavilo približno milijon igrač, med katerimi je bilo približno 70.000 novosti. Strokovnjaki iz Evrope, ZDA in Kitajske so razpravljali o varnosti igrač – vse v dobro naših otrok. Toda to ni v celoti res, saj v ozadju spet stojijo gospodarski interesi.

Trenutno imajo Evropa, ZDA in Kitajska vsaka svoje varnostne predpise. Cilj izvozne industrije je harmonizacija na področju varnostnih predpisov, saj bo tako manj omejitev pri trgovanju z igračami. To pa za otroke konkretno pomeni, da svet igrač na žalost je in ostaja nevarno območje. To dejstvo vedno znova dokazujejo neodvisne raziskave. The Ecology Center – Okoljski center za zaščito potrošnikov je ugotovil in objavil, da vsebuje v ZDA vsaka tretja prodana igrača škodljive snovi. Sistem hitre izmenjave informacij v Evropski uniji RAPEX, prejme vsako leto več prijav o nevarnih potrošniških dobrinah, med katerimi je kar 40 odstotkov igrač in izdelkov za otroke. Tudi obsežno testiranje igrač s strani neodvisnega ÖKO TESTA je pokazalo katastrofalne rezultate. Polovica od 72 naključno izbranih in preverjenih izdelkov je bilo ocenjenih z oceno pomanjkljivo ali nezadostno. V Nemčiji so inšpektorji v letu 2009 na razstavljenih stojnicah preverili 1.600 izdelkov in med njimi je bil vsak četrti oporečen. Deloma so bile pomanjkljivosti tako hude, da bi se lahko igra z določeno igračo za otroka končala s smrtnih izidom. Tu navaja g. Schönheiter (Delovna inšpekcija Mittelfranken) predvsem živali iz umetne mase in igrače z majhnimi magneti. Največkrat gre za izdelke, ki so narejeni na Kitajskem, od tam pa prihaja kar 80 odstotkov vseh prodanih izdelkov po svetu.

Vse igrače, ki jih bodo proizvedli ali prodajali v EU, bodo morale ustrezati varnostnim določilom, ki so zapisani v novi direktivi EU o igračah. Strokovnjaki pa svarijo, da sprejeti kompromisi 27 držav članic ne prinašajo večje varnosti za otroke. Ravno nasprotno, BfR – nemški Zvezni inštitut za oceno tveganja trdi, da nova direktiva EU prinaša delno poslabšanje na področju zaščite potrošnikov. Združenje nemške industrije igrač pa kljub kritikam in svarilom vztraja pri izjavi, da bo igrače, ki bodo ustrezale obsežnim varnostnim predpisom EU, mogoče kupiti brez kakršnih koli pomislekov.

Dejstvo pa je, da so na novo določene mejne vrednosti v navedeni direktivi EU o igračah preveč ohlapne. Pri proizvodnji igrač pogosto uporabljajo PAH-e (t. i. policiklični aromatski ogljikovodiki), ki služijo za mehčanje gume in umetne mase. Večina teh snovi je rakotvornih, zato jih prištevamo k snovem CMR. Snovi CMR so rakotvorne, mutagene in toksične za reproduktivni sistem. Po novem predpisu so v igračah snovi CMR dovoljene, če te ne presežejo dovoljene mejne vrednosti, določene z Zakonom o kemikalijah. Igrače potemtakem lahko vsebujejo do 100 mg benzoapirena na kilogram, ki je še posebej nevarna snov. To je 100-krat večja količina, kot je dovoljena pri proizvodnji pnevmatik! PAH-i se kopičijo v telesu in povzročajo rast tumorjev in prav zaradi tega dejstva otroci ne bi smeli priti niti v stik z njimi, kaj se šele igrati z igračami, ki to snov vsebujejo.

Enako velja za posebej kritično težko kovino svinec, ki vpliva na živčni sistem in razvoj inteligentnosti. Trenutno še veljaven predpis dovoljuje 90 miligramov svinca na kilogram, nov pa celo 160 mg/kg. Tudi dovoljena mejna vrednost deleža težke kovine kadmija v igračah je odločno previsoka.

Velika pomanjkljivost je tudi pomanjkanje nadzora, saj si namreč proizvajalci igrač sami podeljujejo CE-znak in s tem zagotavljajo, da spoštujejo zakonska določila. Zato bi bilo nujno potrebno, da bi kakovost igrač nadzorovale neodvisne službe. Nujnost tega potrjuje že dejstvo, da kljub večletni prepovedi uporabe treh mehčalcev pri proizvodnji igrač za otroke in dojenčke ÖKO-TEST vedno znova najde ftalate v naključno izbranih izdelkih. Pregled urina otrok, starih od 3 do 14 let, je pokazal, da se ftalati nahajajo v vseh vzorcih urina. Pri mlajših otrocih, starih od 3 do 6 let, pa se je pokazala prekoračitev dovoljene vrednosti dibutil ftalata, ki je sicer prepovedan v vseh igračah za otroke, mlajše od 3 let, a se ga najde v zelo veliko izdelkih vsakdanjega življenja.

Zanimivo pa je tudi zadnje dejstvo, da večina dovoljenih določil ne ustreza več aktualnim znanstvenim spoznanjem. Na primer mejne vrednosti strupenega fenola se orientirajo glede na dopustni dnevni vnos, ki je bil določen pred 40 leti.
 
ÖKO-TEST je preveril vsebnost škodljivih snovi in pomanjkljivosti pri 15 punčkah iz umetne mase in tekstila. Rezultat testiranja je katastrofalen. Od 15-ih je 12 punčk dobilo oceno nezadovoljivo, med njimi pa so tudi takšne, ki so še posebej priljubljene pri deklicah (My first Baby Annabell; Baby Born z 9 funkcijami in 10 dodatki; Baby Doll punčka od Cititoyja itd.).

Zadostno
oceno sta dobili dve (Miracle Baby punčka s funkcijami od Mattela in čarobna prijateljica Dora od Fischer-Pricea) in samo Nanchen Natur Mops roza je dobila oceno zadovoljivo. Našli so ftalate, kadmija tudi do 58 mg/kg, aromatične amine p-aminoazobenzol in nevarnost zadušitve zaradi predolgih vrvic.

Tudi plišaste igrače testa niso uspešno prestale. Od 36 so samo 4 igrače dobile oceno zelo dobro (slonček Benjamin Blümchen, ovca Bella itd.) in 7 dobro. Našli so ftalate, amine in predvsem vrvice, tkanine in vlakna, ki predstavljajo nevarnost zadušitve.

ÖKO-TEST je torej z nezadovoljivo ocenil 19 plišastih igrač, z oceno pomanjkljivo eno igračo (Schmidt Spiele – Siebensteins Rudi), z zadostno 3 igrače (Zapf Creation - Baby Born medved, Joy Toy Mickey Mouse itd.) in z zadovoljivo 2 igrači (Hasbro – Teletubbie Po, Quiron Famosa Sylvester).

Rezultat preverjanja 20 slik sestavljank (puzzle) je, da samo dve sestavljanki zadoščata predpisom, ena je pomanjkljiva, vse ostale pa vsebujejo zdravju škodljive snovi ali pa obstaja celo nevarnost zadušitve. Formaldehid se največkrat nahaja v cenovno ugodnem vezanem lesu, masivni les pa naj ne bi vseboval škodljivih snovi. Kot zanimivost pa naj povemo, da tudi najdražji izdelek znamke Selecta ne zadovoljuje varnostnim predpisom.

Priporočila, kako se izogniti škodljivim igračam:
1.    Odpovejte se cenovno zelo ugodnim izdelkom, ki jih najdete v trgovinah s cenenimi izdelki. Prav takšni izdelki namreč največkrat vsebujejo škodljive snovi in presegajo dovoljeno mejno vrednost (npr. otroška denarnica Hello Kitty roza; Jenny, punčka z oblačili; Gormiti – figure iz umetne mase; Polly Pocket Lea Mode; Stat rokavice za nogometnega vratarja).
2.    Nakupujte z vsemi čuti! Nevarne snovi PAH lahko največkrat že vonjate, zato pustite izdelke, ki imajo oster vonj. Izogibajte se izdelkom iz mehkega PVC-ja, saj ti največkrat vsebujejo mehčalce ftalate.
3.    Če je le mogoče, poskusite igrače pred uporabo oprati. Tako boste vsaj malo zmanjšali vsebnost škodljivih snovi.
4.    Niso vse igrače polne škodljivih snovi, veliko proizvodov ÖKO-TEST označuje kot zelo dobre ali dobre (Lego št. 557 – osnovne kocke, Simba My Little Home pisan kavni servis, Work & Tool, zabojček za orodje itd.). Več si lahko preberete v ÖKO-TEST Jahrbuch Kleinkinder 2010, http://shop.oekotest.de.


Viri:
ÖKO-TEST, Feb. 2010, Spielzeug – Mensch ärger dich!
ÖKO-TEST, Jahrbuch Kleinkinder 2009, Komm spiel mit mir!
http://www.healthystuff.org/departments/childrens-products/
ÖKO-TEST, Dezember 2008, Kinderspielzeug – Verspielt in Spielzeug aus Deutschland – Kein leichtes Spiel
www.paradisi.de Zu viel Weichmacher im Urin von Kindern vorhanden

Ključne besede:
igrače, škodljive snovi, nevarne snovi, kemikalije, svinec, kadmij, nadzor

 

Sorodni članki:

1,660156E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: