Skupaj razkrivamo

14.6.2010

Sonce po naročilu?

Sodeč po koledarju je pred nami najbolj sončno obdobje in najdaljši dnevi. Vendar se pri teh podnebnih spremembah nikoli ne ve. Maj je bil popolnoma aprilski. Kakšen bo junij, pa bomo videli.

Na vrtu in njivah je že veliko rastlin, ki ljubijo in potrebujejo veliko sonca. In kaj, če ga ne bo? Ali kaj storiti, če krošnje dreves ali sosedova ograja naredijo preveč sence vašim sonca potrebnim rastlinam?

Biodinamiki razpolagajo z močnim »orožjem« za takšne primere. Gre za kremenov pripravek, ki rastlinam pomaga ustrezno ravnati s svetlobo. Po domače povedano, kremenov pripravek deluje na rastline, kot da bi dobile več sončne svetlobe, zato je zelo uporaben takrat, ko iz nekega razloga te ni na razpolago. Seveda moramo tudi pri tem poznati in spoštovati naravne zakonitosti. Dokler rastline razvijajo svoje korenine in se razraščajo, bi lahko uporaba kremena naredila več škode kot koristi. Takrat ga škropimo le po rastlinah, ki jih želimo zatreti (npr. po tlakovcih in peščenih poteh, da zavremo razvoj plevelov).

Kremen pa škropimo kot spodbudo za rast, ko rastlina začenja z obdobjem bujne rasti. Pri žitih je to na začetku razraščanja, ko se že oblikuje klas, ovit v tanke listne nožnice. Pri korenovkah in krmnih rastlinah pa takrat, ko je zelenje veliko približno za dlan, korenine pa se že začnejo debeliti in barvati. Pri stročnicah škropimo, ko se razvijejo prvi cvetni popki, pri zelju, ko se začnejo zvijati notranji listi, pri sadju pa škropimo zaprte popke, pred cvetenjem. Ko želimo spodbujati rast, je najbolje škropiti kremen iz roga v zgodnjih jutranjih urah. Ko rastline zorijo in je njihova končna velikost že dosežena, pa s pršenjem v popoldansko-večernih urah spodbujamo hitrejše dozorevanje. S tem lahko pospešimo tudi dozorevanje kultur, ki bi jih morda »ujel mraz« pred polno zrelostjo. Pripravek se je izkazal za čudovito rešitev za sadje, ki zna zavlačevati z dozorevanjem (npr. robide), ter za buče, ki praviloma zahtevajo dolgo rastno dobo (čojote, hokaido, muškatne in podobne).

Če boste s preparatom pršili rastline v času močnega sonca, jih boste ožgali in pogosto tudi uničili. To uporabimo le na rastlinah, ki se jih želimo rešiti, ali pa jeseni škropimo po listju sadnih dreves, da jih čim prej odvržejo in se s tem bolje pripravijo za morebitni zgodnji sneg.

Pripravke imajo na voljo v vseh društvih za biodinamiko. Na seminarjih in srečanjih pa se boste poučili tudi o pravilni pripravi in mešanju pripravka pred uporabo. Več  o pripravku si lahko preberete tudi v brošuri »Preparati« ge. Mete Vrhunc, ki jo je izdala založba Ajda.

Pridružite se nam!

Želite zdravo hrano in zdravo zemljo?

Potem se vključite v enega od društev za biodinamiko (Ajda), ki so povezana v Zvezo društev za biološko dinamično gospodarjenje Ajda – Demeter Slovenija. Danes je v Zvezo vključenih 11 društev, ena delovna skupnost in skupaj čez tisoč biodinamikov.

Kaj počnejo društva in Zveza?

Pridelujemo popolnoma zdravo hrano, uporabljamo samo naravna škropiva, ki jih pripravljamo sami, in se redno izobražujemo. Naredite prvi korak in obiščite našo spletno stran www.zveza-ajda.si, kjer boste lahko prebrali, kje so društva, kakšne so njihove mesečne dejavnosti in kako se lahko v društva tudi včlanite.

V Zvezi smo za leto 2010 sprejeli program dela in pozornost posvetili znanstvenemu delu, strokovnemu delu, urejanju statusa Zveze v državi, promociji, izobraževanju, pripravi programa za preusmeritev kmetij na biološko-dinamično kmetovanje, delovanju društev, ustanavljanju novih društev na območjih, kjer Zveza še ni prisotna, sodelovanju z Zavodom Demeter in drugimi, ki delujejo na področju biodinamike.

V Zvezi društev za biološko dinamično gospodarjenje Ajda – Demeter Slovenija smo pripravili osnutek gradiva o biodinamiki – pot v prihodnost, ki ga nameravamo z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še dodelati in ga nato posredovati v obravnavo Odboru za kmetijstvo pri Državnem zboru.

Zveza je pričela s pripravami na organizacijo mednarodnega kongresa o biodinamiki, ki ga bomo ob 10-letnici delovanja Zveze in 20-letnici biodinamike v Sloveniji organizirali v letu 2011. Pridružite se nam!

Predsednik Zveze, Jože Grabljevec

Ključne besede:
sonce, vrt, njiva, biodinamika, kremenov pripravek, kremen, društvo Ajda

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: