Skupaj razkrivamo

20.7.2010

Koža kot ogledalo telesa in duše
Besedilo: Sanja Lončar

Se vam je že zgodilo, da je rdeči obraz razkril vaše nelagodje, da so se vam mozolji pojavili ravno takrat, ko ste bili najbolj nervozni, ali da se vam je koža naenkrat posušila in vas začela srbeti, ko ste bili žalostni?

To niso naključni pojavi in ne pomenijo, da vam koža »nagaja«. To so le poskusi telesa, da neravnovesja uravnava skozi kožo.
Če znate spremembe na koži opazovati celostno, potem ji boste lahko pomagali, da si čim prej povrne ravnovesje in s tem tudi lep videz.

Večina težav s kožo (in tudi z ostalimi deli telesa) ima svoje korenine v naših čustvih. Ko smo preveč žalostni, slabo dihamo in pljuča ne morejo »prevetriti« ogljikove kisline, ki se nabira v krvi. Telo poskuša težavo rešiti takoj, in sicer s tem, da odpira pore in začne intenzivno dihati skozi kožo. Mi pa to opažamo kot suho in občutljivo kožo, ki jo želimo na silo mastiti in vlažiti.

Jeza praviloma povzroča presežek strupov v telesu, še posebej če se pretvarjamo, da je vse v redu, namesto da bi jezo izrazili. Takrat se pogosto močno spotimo in pordečimo v obraz. Tudi v tem primeru telo odpira zasilne ventile. Če že niste hoteli »udariti s pestjo po mizi«, se mora energija sprostiti drugje.

Skrbi prizadenejo naša prebavila, kar pripelje do slabe prebave hrane in posledično je telo znova obremenjeno s strupi. Zato v teh primerih ne preseneča, da nas mozolji in ogrci presenetijo na poteku meridijana želodca in črevesja. Na licu te točke prepoznamo okrog ust in okrog nosu. Podobno se zgodi, če je v debelem črevesju presežek kandide, kot posledica stresa, nepravilne prehrane ali preveč zaužitih antibiotikov, kortikosteroidov ali hormonskih pripravkov. Zato te težave ne morejo odpraviti antibiotične kreme ali kortikosteroidi.

Tudi strah nas stane lepega videza. Strah prizadene naše ledvice, česar pogosto ne opazimo, opazimo pa posledice, ki so razvidne na videzu naših nohtov in las. Ti postanejo lomljivi in brez leska. Če temu nismo botrovali sami z uporabo kemije, potem je treba vzroke iskati v slabšem delovanju ledvic, ki so odgovorne tudi za vitalnost naših kosti, las in nohtov. Kdor v to ne more verjeti, naj se spomni primerov, ko so ljudje v enem dnevu od strahu posiveli.

Ko se zavemo, da je večina naših težav s kožo posledica psihičnih in fizičnih neravnovesij v telesu, potem se spremeni tudi naš način reševanja teh težav. Kolikor močno ste pripravljeni zagrabiti, ko gre za notranje pospravljanje, toliko lepši videz lahko pričakujete.

Mit o tipih kože
Antropozofska medicina že desetletja namesto o tipih kože govori le o različnih neravnovesjih. To pomeni, da koža v resnici ne potrebuje kozmetike za suho ali mastno kožo, temveč takšno kozmetiko, ki bo različna neravnovesja, kot sta pretirana suhost ali maščoba, spravila nazaj v ravnovesje.

Če se nege lotite na takšen način, potem pridete do popolnoma drugačnih izhodišč.
Ko začnete s kožo sodelovati in jo podpirati v prizadevanjih, da si čim prej povrne ravnovesje, se vam odpre zakladnica naravnih snovi, ki so pri tem lahko v veliko pomoč.

Tam, kjer prihaja do vnetij na koži, so zelo blagodejni rastlinski izvlečki, ki preprečujejo širjenje vnetij. Na tem področju preverjeno dobro delujejo izvlečki vrtnice in kapucinke. Za najbolj zahtevne težave pa se uporabljata neem ali čajevec (tea tree).

Če imate upočasnjen metabolizem, je zelo verjetno, da ga ima tudi vaša koža. Zato nam je narava dala rastlini golšec in potrošnik, ki vzpodbujata presnovo.
Odvisno od vrste neravnovesja se za harmoniziranje kože uporabljajo rožna voda, hamamelis, konopljika in svetilka, ranjak, kalanhoja ter naravne mineralne vode.
Kožo krepijo in učvrstijo ginko in oljčni listi ter matični mleček.
Za vlaženje kože pa se uporabljajo aloe vera ter izvlečki kutine, lilije in sleza. Vsem jim je namreč skupno, da so mojstri za zadrževanje vlage.

Tam, kjer želimo spodbuditi globinsko obnovo kože in obnovo genskega zapisa, je nepremagljiv gel aloe vere. Uporaba aloe na koži preverjeno spodbuja obnovo kože od znotraj, regenerira njen genski zapis in kar je najbolj zanimivo, celo korigira morebitne poškodbe tega zapisa. Sočasno jemanje soka aloe vere zelo vpliva tudi na krepitev notranjih sluznic in celostno razstrupljanje telesa, kar kmalu opazimo tudi na bolj sijočem videzu kože.
V zadnjem času se za harmoniziranje, razstrupljanje in prehranjevanje kože vse več uporabljajo tudi alge oziroma izvlečki različnih alg.

V antropozofski medicini se dobro spoznajo tudi na delovanje mineralov in kristalov. Če so pravilno izbrani in če je njihovo valovanje na pravilen način »vgrajeno« v preparate, so lahko dragocena pomoč pri harmoniziranju delovanja kože.
Tako, na primer, čistilno delujeta glina in čisti zeleni dragi kamen peridot, protivnetno je tudi delovanje srebra itd.
Presnovo kože spodbuja dragi kamen rodoksit.
Za regeneracijo starejše kože se uporabljajo dragi kamni turmalin in jantar ter zlato.

Koža seveda ne more »prebaviti« anorganskih mineralov in kristalov, zato so preparati, v katerih jih dodajajo fizično (npr. zlati lističi ali kristalni prah), brez večjega fizičnega vpliva na našo kožo. Pri teh snoveh je najbolj pomemben njihov stabilen notranji zapis, ki se pred izdelavo preparatov na poseben način aktivira in deluje na ta način, predvsem kot informacija za našo kožo.

Kristaloterapija lahko na kožo deluje tudi notranje. S pravilno uporabo izbranih kristalov lahko vzpostavljamo ravnovesje določenih notranjih organov in povečujemo energijsko pretočnost po meridianih. Posledično pa se to odraža tudi na videzu naše kože.

Ključne besede:
koža, neravnovesje, čustva, žalost, jeza, skrbi, strah, antropozofska medicina, vnetja, minerali, kristali

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: