Skupaj razkrivamo

18.8.2010

Revni, a kljub temu bio?

Bi se lahko prehranjevali z bio izdelki in za to porabili manj kot 4,5 evra na dan?
Naj vam pove ga. Rosa Wolff, avtorica knjige Arm aber Bio! (Reven, a kljub temu bio).

Kljub svojim skromnim dohodkom ste se odločili za bio hrano. Vam je uspelo?
Odločila sem se napraviti poskus. Temu sta botrovali dve stvari: zelo me namreč moti, da je med mojimi prijatelji precej takšnih, ki so vse prej kot revni, a se venomer pritožujejo, da je zanje bio predrago. Ko sem prejšnje leto izgubila svoj glavni vir dohodka, sem se želela prepričati, ali se da z zelo malo denarja prehranjevati izključno z eko hrano. Za malo denarja sem si zadala 4,50 evra dnevno za preskrbo s hrano. In uspela sem!

Kaj je bilo pri tem najtežje?
Želela sem se prehranjevati zdravo in uravnoteženo, z dovolj sadja in zelenjave. To je težko, saj vsebuje zelenjava zelo malo kalorij, torej plačamo precej, ne da bi se zares najedli. Vse skupaj je oteževalo še dejstvo, da sem užitkar in povrhu vsega še novinarka s področja kulinarike ter zato še toliko bolj razvajena. Veliko pa je pomagalo, da znam kuhati. Če tega ne bi znala, ne bi šlo.

Na kaj je treba še zlasti paziti, če imamo malo prihodkov, a se kljub temu želimo prehranjevati ekološko?
Bio za malo denarja, a z dovolj sadja in zelenjave, je mogoče, če hrano pripravljamo sami in kupujemo sezonsko hrano. Zelena solata je maja, denimo, zelo draga, sredi poletja pa si jo lahko privošči vsakdo. Pomembno je tudi, čeprav je morda slišati paradoksalno, da nakupujemo v majhnih količinah. Čeprav je večje pakiranje morda res cenejše, se velikokrat izkaže, da hrane ne porabimo pravočasno in se nam ta pokvari – zato je večje pakiranje vendarle dražje. Kar tretjina hrane pristane v smeteh. Zato diskontne prodajalne s svojimi večjimi pakiranji niso alternativa bio trgovinam, kjer lahko sama izberem, koliko korenčka želim kupiti.

Kaj si lahko nekdo z običajnimi prihodki obeta od vaše knjige?
Zagotovo si vsi želijo varčevati. Knjiga pa je v prvi vrsti namenjena tistim, ki imajo resnično nižje prihodke in potrebujejo nasvet, kako kljub temu nakupovati zdravo. Knjiga je hkrati poziv vsem, ki so finančno dovolj preskrbljeni, da preverijo svoje prednostne naloge. Če je šlo s 4,5 evra na dan, to pomeni, da si lahko takšno hrano privoščijo tudi ljudje s povsem običajnimi dohodki. Težko je razumeti, da običajno prav ljudje z višjimi dohodki kupujejo poceni hrano. Kar zaužijemo, nas dobesedno gradi. Kako se lahko nekdo prehranjuje s poceni perutnino, če ve, da meso prihaja od živali v slabem stanju? To naj bi bila hrana? Pa še o cenah: pred kratkim sem spremljala neko družino pri njihovem prvem obisku v bio trgovini. Mleko sicer kupujejo v diskontnih prodajalnah, kjer za liter odštejejo 46 centov. Ko je gospa videla, da mleko v bio trgovini stane 1 evro, ni mogla verjeti. Točno tako. Toda, ali je pretirana cena za liter mleka 1 evro ali vendarle 46 centov? Odvisno od tega, kaj si pod mlekom predstavljate.

Ključne besede:
bio, revščina, prehrana, zdravje, kuhanje, hrana, cene, mleko

 

Sorodni članki:

0,21875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: