Skupaj razkrivamo

19.8.2010

Gnila jajca?
Besedilo: Sanja Lončar

Večkrat me na sejmih, različnih prireditvah ali ob obisku trgovskih centrov ustavljajo predstavnice različnih blagovnih znamk „naravne kozmetike“. Nič hudega sluteče, da bi o tem lahko kaj vedela, mi razgreto razlagajo o tem, kako so njihovi izdelki popolnoma naravni, pri čemer je najboljši »dokaz«, da so švedski ali švicarski. Ko pa kljub temu vzamem v roke embalažo in med sestavinami zagledam kopico parabenov, PEG derivate in podobno, se začne najbolj zanimivi del zgodbe.

„Veste, gospa, to mora biti. To imajo vsi.”
„To pa ne bo držalo. Obstaja na desetine blagovnih znamk, ki so brez parabenov.”
„Ah, gospa, ne verjemite vsega. Gotovo lažejo.”
„Gre za izdelke, ki so jih certificirale neodvisne ustanove.”
„To enostavno ne more biti res. Veste, kaj je jajce? Dokler je v lupini, bo še nekako ohranilo svoje sestavine. In veste, kaj se zgodi, če jajce razbijete. Enako je z naravno kozmetiko. Morda jo res naredijo brez konzervansa, vendar pa ko odprete embalažo, v nekaj dneh vsebina ni več uporabna. Tako kot pri jajcu.”

Če bi to zgodbico slišala le enkrat, o njej zdaj ne bi pisala. Vendar sem jo do zdaj slišala že vsaj trikrat na različnih mestih. Tudi v lekarnah so mi magistre farmacije že nekajkrat povedale podobno, ko sem njihov ponujeni “naravni izdelek” zavrnila zaradi vse prej kot naravnih sestavin, in sicer da brez konzervansov ne gre, sicer naravni izdelki ne bi mogli opraviti mikrobioloških testov in ne bi bili varni za uporabnika.

Kako je torej z varnostjo naravnih izdelkov?
Danes ni več težko narediti naravni izdelek. Sestavine so dosegljive na prostem trgu, recepture prav tako – torej je potrebne le nekaj podjetniške sposobnosti, najet ali lasten obrat, v katerem se bo vse to lahko zmešalo in embaliralo, ter nova blagovna znamka, ki bo lahko nosila tudi kakšnega izmed certifikatov. Ali so izdelki tudi učinkoviti in ali bodo zares enako kakovostni, varni in učinkoviti tudi v celotnem času navedenega roka uporabnosti, pa je povsem drugo vprašanje.

Naravni izdelki vsebujejo veliko dobre hrane za kožo, vendar tudi za morebitne mikrobe. Zato priprava kakovostnih izdelkov zahteva veliko več kot le uporabo sestavin, ki naj bi bile pridelane brez kemije.

Če želite ustvariti izdelke, ki jim varnosti ne bodo zagotavljale kemija ali anorganske sestavine, ki so mikrobom nezanimive, je celoten proces veliko bolj zapleten.

Verjetno ste tudi sami kdaj nasedli kakšni sejemski ponudbi in si kupili kremo v polkilogramski plastični škatli, ki je bila cenovno zelo ugodna v primerjavi z manjšim pakiranjem. In verjetno vas je veselje minilo že po nekaj tednih, ko je krema postala žarka.
Oksidacija je le ena izmed težav, ki potencialno pesti naravne izdelke, če ti niso zapakirani na način, ki preprečuje stik z zrakom.

Druga težava je čistost sestavin. V pogovoru s predstavniki različnih blagovnih znamk, s katerimi sem se imela priložnost pogovarjati na BioFachu, sem vedno slišala podobno zgodbo.

Ekološko pridelane sestavine so sicer naravne, imajo več zdravilnih učinkovin, boljši vonj in odlično maščobno sestavo, vendar je zelo težko najti čiste sestavine, ki ustrezajo tudi farmakopejskim standardom. To v praksi pomeni, da se, na primer, pri ekoloških nasadih kamilic na cvetovih pogosto nahajajo tudi zajedavci, da so eko olive, iz katerih pridobivajo olivno olje, včasih črvive, ali da se med določenimi rastlinami nahajajo tudi primesi drugih rastlin, ki so pogoste v nasadih, kjer je prisotna določena količina plevelov. Ne gre za nobene strupe ali nevarne kemikalije, a lahko te primesi kljub vsemu vplivajo na stabilnost izdelkov. To poznamo vsi že na primeru olivnega olja. Domače je res dobro, vendar pa lahko usedline, ki jih vidimo na dnu stekleničke in so značilne za domače izdelke, prispevajo k temu, da bo olje hitreje oksidiralo.

Ključni besedi pri zagotavljanju varnosti in učinkovitosti izdelkov sta surovine in embaliranje.
Wala in Weleda, kot tovarni naravnih in antropozofskih zdravil, razpolagata s tehnologijo, ki omogoča popolnoma sterilne pogoje proizvodnje in pakiranja. Weleda je tako razvila tehnologijo izdelave krem, ki ne izključuje le konzervansov, temveč tudi emulgatorje. S posebnim načinom mešanja tako ustvarjajo mandljevo in druge kreme, kjer se vodne in maščobne snovi trajno združijo brez emulgatorjev.

Pri drugih, kot je na primer Pharmos Natur, varnost temelji na tem, da namesto vode uporabljajo 100 % čist sok aloe vere, ki že sam deluje proti bakterijam, kvasovkam in drugim patogenim organizmom. Ob tem pa so razvili tudi poseben sistem dvojne embalaže, s katero zagotavljajo, da zrak od zunaj ne bo prišel v kontakt z vsebino vse dokler ne bo embalaža do konca izpraznjena. Torej je vsebina, ki jo “izpumpavate” do konca sterilna in neoksidirana, ne da bi bili v izdelkih kakršnikoli alkoholi, citronske kislina ali drugi konzervansi.

Zagotovo, je še veliko blagovnih znamk, ki se tega dela lotevajo zelo resno in se njihovi izdelki tudi v praksi ponašajo z varnostjo in učinkovitostjo v celotnem roku trajanja. Na žalost pa je na trgu tudi vse več takšnih, ki jih nasprotniki naravne kozmetike morda upravičeno označujejo kot „gnila jajca“. Večinoma gre za izdelke novonastalih blagovnih znamk, ki nimajo lastne proizvodnje surovin in so odvisne od tistega, kar lahko kupijo na trgu, kar lahko po kakovosti zelo niha. Tudi pri embalaži takšni ponudniki ne razpolagajo z lastnim razvojem ali dragimi linijami za polnjenje, ki bi omogočile izbiro ali celo lasten razvoj embalaže ter polnjenje v popolnoma sterilnih pogojih in brez prisotnosti kisika. Zato je dobro pred izbiro spoznati ponudnika bolj poglobljeno. Preverite, koliko znanja, posvečenosti in nadzora je vgrajenega v izdelek, koliko razvijalci res vedo o fiziologiji kože, ali so izdelki dermatološko testirani in navsezadnje tudi kakšna je „življenjska doba“ posameznih izdelkov. Pri tem ne mislim na rok trajanja posameznega izdelka, temveč na to, koliko časa je izdelek na trgu. Za slabše ponudnike je značilno, da nenehno spreminjajo svoje formule. Naša koža se ne spreminja vsakih šest mesecev in zato tudi formule dobre kreme ni treba spreminjati vsako sezono. Zato dobre ponudnike prepoznate tudi po tem, da njihovi izdelki niso muhe enodnevnice. 

Ključne besede:
naravna kozmetika, parabeni, konzervansi, varnost, oksidacija, naravni izdelki, čistost sestavin, varnost

 

Sorodni članki:

2,734375E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: