Skupaj razkrivamo

31.1.2011

Poceni, enostavno, zdravo?
Besedilo: Sabina Topolovec 
Fotografije: Franc Murn

Pomirite se. Ne gre za zavajajoč oglas. Ničesar vam ne želimo prodati. Ponujamo vam le namige, kako pripraviti zdravo hrano ter ob tem porabiti čim manj časa in denarja. 
Potreba po tej rubriki je nujna. Teče že šesto leto projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, ko se še vedno, ali bolje, vedno znova srečujemo z večnim vprašanjem: Vse to je res, toda ...? Sprašujete nas, kdo naj bi danes sploh imel še čas, da bi si sam pripravljal hrano? In kdo naj bi imel dovolj denarja in volje, da bi si lahko privoščil hrano brez strupov?

Razum vsekakor premore zelo dolg seznam izgovorov. In prav um je tisti, ki vam razlaga, da je vse v redu, da ste storili vse, kar je v vaši moči, da ima dan le 24 ur, vaša denarnica pa le toliko in toliko denarja. Toda vaša vest ve, da ni tako. Če ji upate prisluhniti, veste, da trpi vaše telo in da v enako trpljenje silite tudi svojega otroka. In prav tako, kot ga ne bi tepli ali pohabili, čeprav to morda počne kdo drug, mu tudi hitro pogreti obroki in hrana iz vrečke ne bodo koristili. 

Ali ste res prepričani, da drugače ne zmorete? Ste zares poskusili? Ne želimo vam pridigati, temveč le pokazati, da se lahko eko-matematika v kuhinji povsem izide.
Kuhanje je lahko veselje, ustvarjanje, druženje in hkrati skrb za zdravje. Kar „štiri v enem“ torej, a v eni enoti časa, ki ob tem sploh ni nujno dolga. Ste pripravljeni porabiti 20 minut za pripravo obroka? Več zares ne bo potrebno. Uporabljali bomo le vrhunske sestavine iz ekološke pridelave. Končni strošek bo veliko presenečenje za vaš razum, še večji pa za denarnico. 

Privoščimo si nekaj zimskih jedi, ki nas bodo prijetno pogrele, in obenem preračunajmo, kaj se bolj splača za našo denarnico. Kaj je bolje za telo, je zdaj že jasno, kajne? Cene smo poiskali na spletni strani našega najboljšega soseda ter v prodajalnah DM. Preračunane so na količino, ki zadostuje za pripravo jedi, ki jih primerjamo med seboj.

Korenčkova juha z ingverjem v primerjavi z juho iz vrečke (2 oz. 3 krožniki)

Instant juhe v vrečkah, različni okusi (3 krožniki)

0,98 – 1,35  EUR

Instant juha v vrečki 100 % natur (konvencionalna) – 2 krožnika

1,32 EUR

Eko instant juha v vrečki, različni okusi – 2 krožnika

1,30 EUR

Domača korenčkova juha z ingverjem – 2 krožnika

0,34  EUR


Sestavine: Za dva krožnika eko korenčkove juhe z ingverjem potrebujete:
- 15 dag eko korenja (0,22 EUR)
- 10 g kokosove maščobe (0,08 EUR)
- 2 cm3 svežega ingverja (ca. 0,02 EUR) 
- ostale začimbe po okusu (majaron, peteršilj itd.) - (ca. 0,02 EUR)

Priprava: Na kokosovi maščobi prepražimo na kolobarčke narezan korenček, dodamo vodo in posolimo. Ko se korenček zmehča, ga pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo začimbe po okusu in sesekljan sveži ingver.

Namig: Če uporabljamo domač korenček in začimbe, je takšna juha skoraj zastonj. 

Konvencionalne juhe v vrečkah pogosto vsebujejo tudi hidrogenizirano rastlinsko olje, ojačevalce okusa (mononatrijev glutaminat, dinatrijev izonat, dinatrijev gvalinat), arome, barvila, laktozo, mlečne beljakovine in druge sporne sestavine. Ste še prepričani, da bo ta juha zares blagodejna za telo in dušo?

Ovsena kaša z rozinami in cimetom v primerjavi s kupljenim mlečnim rižem (200 g)

Mlečni riž v lončku iz trgovine

0,65 – 0,69 EUR

Ovsena kaša iz kon-vencionalnih sestavin

Kosmiči (0,09 EUR) + rozine (0,06 – 0,17 EUR) + cimet (ca. 0,03 EUR) = 0,19 – 0,30 EUR

Ovsena kaša iz kupljenih bio ovsenih kosmičev in rozin

Kosmiči (0,10 EUR) + rozine (0,15 EUR) + cimet (ca. 0,06 EUR) = 0,31 EUR


Priprava: 40 g ovsenih kosmičev in 20 g rozin čez noč namočimo v vodi. Zjutraj primešamo pol žličke cimeta in pristavimo na ogenj. Ob neprestanem mešanju kuhamo približno tri minute. Postrežemo.

Namig: Sveže kosmičen oves, ki ga v zrnu kupite pri eko kmetu, ceno zniža za najmanj polovico. Še pomembnejša pa je veliko večja prehranska moč sveže kosmičenih žit. 

Kupljeni mlečni riž v lončku praviloma vsebuje: polnomastno mleko, smetano, vodo, beli sladkor, riž, sojin lecitin (nepreverjenega izvora, ko gre za GSO organizme), modificiran škrob, posneto mleko v prahu, gostila, sol, umetno aromo vanilje in druge umetne arome, ki se praviloma pridobivajo iz nafte, glukozno-fruktozni sladkor. Vse to v enem lončku!

Domač vaniljev puding v primerjavi s kupljenim (200 g)

Kupljen eko sojin desert (preračunano iz 500 g embalaže)

0,83 EUR

Doma kuhan bio puding iz vrečke

Kravje mleko, nehomogenizirano (0,18 – 0,20 EUR) + bio puding v vrečki (0,30 EUR) + bio trsni sladkor (ca. 0,07 EUR) = 0,55 – 0,57 EUR

Doma kuhan konvencionalen puding iz vrečke

Kravje mleko, nehomogenizirano (0,18 – 0,20 EUR) + puding v vrečki (0,13 – 0,18 EUR) + sladkor (ca. 0,05 EUR)
= 0,36 – 0,43 EUR

Kupljen vaniljev puding v lončku - konvencionalen

0,33 – 0,37 EUR

Povsem domač vaniljev puding

Glej recept spodaj -
0,23 – 0,26 EUR


Sestavine: (zadostuje za dve večji ali štiri manjše skodelice):
- pol litra doma skuhanega sojinega mleka (ca. 0,20 EUR)
- ščepec soli (ca. 0,01 EUR)
- 55 g v domačem mlinčku mlete bio prosene ali riževe moke (riž: 0,18 EUR, proso: 0,26 EUR)
- noževa konica prave vanilje (ca. 0,05 EUR)
- noževa konica kurkume v prahu (ca. 0,01 EUR)
- 20 g surovega trsnega sladkorja (0,07 EUR)
- 1 žlička prahu agar agar (ca. 0,05 EUR)

Preračunano na 200 gramov, za takšen puding odštejemo le 0,23 – 0,26 EUR.

Priprava: Zavremo mleko, posolimo in vanj zakuhamo moko. Ob tem temeljito mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Sladkamo in dodamo začimbe. Po približno treh minutah dodamo v vodi raztopljen agar agar in kuhamo še pet minut. Prelijemo v skodelice, ki jih prej oplaknemo z vodo.

Na enak način lahko pripravite tudi čokoladen ali rožičev puding. Poigrajte se z začimbami in ustvarite vedno nove okuse. Verjemite, da tako poceni, tako zdravega in tako okusnega pudinga ne boste našli v nobeni trgovini.

Namig: Za pripravo sojinega mleka in prosene oziroma riževe moke smo upoštevali maloprodajne cene polkilogramskega ali kilogramskega pakiranja v trgovini. Svetujemo vam, da si žita v večji količini kupite pri eko kmetu, saj boste s tem zmanjšali strošek vsaj za polovico.

Konvencionalen puding v lončku praviloma vsebuje: posneto mleko, sirotko, smetano, glukozno-fruktozni sirup, modificiran škrob, gostilo (E407, E412), pšenični škrob, jedilno želatino (to se pridobiva iz živalskih kosti), emulgator E 472B, umetne arome, umetna barvila, sredstvo za povečanje prostornine dušik in še kaj. Toliko sestavin v tako preprosti jedi, kot je puding? Hm.

Ključne besede:
hrana, strupi, razum, denar, obrok, zimske jedi

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: