Skupaj razkrivamo

13.4.2011

ZZZ: Kaj se bo zares spremenilo?
Besedilo: Nadja Baćac

Zima vedno prinese veliko strupov v telesa. Tokrat pa so razna verižna pisma uspešno širila tudi strup strahu zaradi prihajajoče zakonodaje, ki naj bi prepovedala naravno zdravljenje in naravna zdravila. 

Ni dneva, da na elektronski naslov ne bi prišlo novo povabilo za podpis peticije »Proti prepovedi naravnega zdravljenja«, vse v povezavi z zgoraj navedeno zakonodajo, ki naj bi začela veljati čez mesec dni. Ker so tradicionalne medicine zelo močne v poznavanju naravnih pripravkov za razstrupljanje, nas je v luči Direktive 2004/24/ES, ki bo začela s prvim majem veljati na ozemlju celotne EU, zanimalo, kako ta posega v tradicionalna zdravila neevropskih tradicij.

Za Slovenijo nič novega!
Te peticije izvirajo iz Anglije in z zakonodajo oziroma stanjem na področju rastlinskih zdravil v Sloveniji nimajo bistvene povezave. 

Tovrstna zakonodaja je bila v Angliji do zdaj zelo mila, v Sloveniji pa smo določila Direktive v slovensko zakonodajo prenesli že leta 2006. Za Slovenijo se zato po 30. aprilu ne bo spremenilo prav nič! O tem smo že pisali v različnih prispevkih z oznako ZZZ, ki jih najdete na spletni strani www.zazdravje.net (članki in rubrika: O naravnem zdravljenju).

V drugih državah, kjer je bil trg bolj liberalen (beri: kjer farmacevtska industrija ni tako močna kot pri nas) in so imeli veliko več naravnih zdravil in tradicionalnih zdravil, pa je nekatere zares zagrabila panika. Izteka se namreč sedemletno prehodno obdobje za registracijo tovrstnih izdelkov. Mnoga podjetja v tem času niso uspela registrirati svojih pripravkov ali pa se za registracijo niso odločila zaradi težavnosti in stroškov. Zato se bo tam res precej spremenilo. 

V Nemčiji bo prepovedan promet s precejšnjim številom antropozofskih zdravil, povsod bodo na udaru predvsem naravna zdravila neevropskih tradicij (ayurvedske, kitajske, tibetanske itd.). S prvim majem naj bi bile pri njih v prodaji le še stare zaloge, novega uvoza za neregistrirane končne izdelke pa ne bo. Posamezna zelišča se bodo še vedno lahko uvažala kot hrana.

Pojasniti je treba, da Direktiva nikakor ne prepoveduje posameznih zelišč, kot o tem strašijo peticije. Tako pri nas kot tudi drugje se boste lahko odpravili v registrirano zeliščno lekarno, kjer boste lahko dobili tudi rastline, ki so na listi »Z« in niso dovoljene v prosti prodaji. 
Torej lahko vrbovo skorjo, glog ali šentjanževko kupite, če veste, kaj boste z njimi počeli. Nanje ponudnik namreč ne bo smel napisati, katere zdravilne učinke imajo. Če pa jih bo zapisal, bo te učinke moral dokazovati z dragim in zapletenim procesom registracije. 

V Slovenijo lahko zelišča in zdravila iz tretjih držav (tudi iz Indije, s Tibeta in podobno) uvažate za osebno rabo kot fizična oseba, o čemer smo pisali v prejšnji številki. Dokler gre za osebno uporabo, se nihče ne bo vtikal v vašo odločitev. 

Codex Alimentarius in direktiva EU
Da pa bi bilo podpihovanje o izginjanju zelišč s trga še večje, je nekdo v verižna pisma vtaknil še Codex Alimentarius. Ta res ne sodi zraven! Sicer se delno strinjamo z avtorji, da je namen kapitala zožati naše zavedanje o naravnih in brezplačnih možnostih, vendar to počnejo veliko bolj subtilno, kot to navajajo avtorji dopisa. V dopisu je toliko netočnih trditev in površnega sklepanja, da res ne vemo, ali takšne peticije pišejo tisti, ki jim je res mar za naše zdravje (le da se jim ne da proučiti tisto, o čemer pišejo), ali za tem stojijo drugi interesi – morda tudi tistih, ki si želijo na takšen način pridobiti podatek vašega elektronskega naslova, ali celo zagovornikov, ki na tak način merijo »pulz« javnosti in želijo videti, koliko ljudi se bo na sporočila odzvalo.

Upamo, da naši bralci niste tako površni in da ste se pripravljeni nekoliko bolj poglobiti v problematiko, preden na vsako peticijo, ki prileti v vaš elektronski predal, dodate svoj podpis. 

Nas varujejo ali omejujejo?
Že nekaj mesecev tehtamo prednosti in pomanjkljivosti zakonodaje, ki naj bi stopila v veljavo. Zakonodajalec razlaga, da gre v resnici zgolj za zaščito potrošnika in da Direktiva v resnici pomeni omilitev zakonodaje, saj tradicionalnih rastlinskih zdravil, za katere obstajajo podatki o varnosti in učinkovitosti, ni treba registrirati pod strogimi pogoji, kot to velja za zdravila (za zdravila morajo biti izvedene klinične študije). Za poenostavljeno registracijo zadostujejo že podatki o tradicionalni uporabi (najmanj 30 let, od tega 15 let v EU). Tako je tudi s kitajskimi in ayurvedskimi ter rastlinskimi zdravili katere koli druge tradicije.

Da to v praksi ne bo tako enostavno, priča primer nemškega podjetja Herba Sinica. Sprva je bilo videti, da se je nemško podjetje zelo dobro znašlo, saj je uvoznik posameznih zelišč TKM, česar Direktiva ne omejuje. Kljub temu pa so v borbi z državo izgubili. Zvezno upravno sodišče v Leipzigu je v začetku marca odločilo, da je za granulate posameznih zelišč, ki sodijo med hrano in se lahko prodajajo kot prehransko dopolnilo, potrebno posebno uvozno dovoljenje, enako kot se to zahteva za zdravila. Granulati v standardiziranih izvlečkih največjega ponudnika kitajskih zelišč v Nemčiji šele tam dobijo končno farmacevtsko obliko po recepturah TKM. Nato jih prodajo lekarnam. Niti to niti kontrola zelišč v neodvisnem laboratoriju v Nemčiji za sodišče ni bilo dovolj. Od podjetja zahtevajo registracijo, enako kot za zdravila, in vse to v imenu zaščite potrošnikovih interesov. 

Kolliko bo zares cenejše?
Monografija rastline (znanstveno delo, ki obravnava rastlinske snovi) je tista, ki naj bi pomagala k enostavnejši in cenejši registraciji. Toda na seznamu rastlinskih substanc 'Inventory of herbal substances for assessment' (EMA, 11. 2. 2011) je zgolj 230 rastlinskih snovi. Dejansko je to število še manjše (181), če odštejemo tiste, pri katerih gre za različne dele iste rastline ali kombinacije. Na prednostni listi je 153 različnih rastlinskih snovi, zato obstajajo ugibanja, da bodo zgolj za te pripravljene monografije. Trenutno obstaja 75 monografij, pretežno rastlin evropske farmakopeje. Če pogledamo, koliko je na tem seznamu zelišč iz vzhodnjaških farmakopej, pa je stvar precej okrnjena. 40 rastlinskih snovi kitajske in indijske farmakopeje predstavlja zgolj slabo petino seznama EME.

Torej pri mnogih zdravilnih rastlinah ne gre računati na sklicevanje na monografijo in tako bodo proizvajalci nosili stroške celotnega dokazovanja, da je njihova rastlina varna in učinkovita. 

Revni slovenski trg
Kakšna zdravila ayurvedske in tradicionalne kitajske medicine (TKM) so na voljo pri nas? Razen skopih informacij o kitajskem zeliščarstvu in izobraženih posameznikih pri nas tovrstnih izdelkov skorajda ni. Ponudba ayurvedskih izdelkov v Sloveniji je nekoliko boljša, vendar še zdaleč od tega, da bi bila pestra ali da bi šlo za registrirana zdravila. 

Imamo vse, kar potrebujemo!
Kdor bo vedel in čutil, se mu ne bo treba bati nobene zakonodaje. Četudi ostanemo samo pri domačih zdravilnih rastlinah, imamo vse, kar potrebujemo za razstrupljanje, krepitev telesa in zdravljenje z naravnimi sredstvi. Če pa res potrebujete kaj s Himalaje ali iz puščave, bo tudi to nekako prišlo do vas, če boste znali začutiti ljudi, ki jim lahko zaupate svoje naročilo. Razvoj zakonodaje na tem področju bo le okrepil vezi med tistimi, ki hočejo prevzeti odgovornost za svoje zdravje in svojo izbiro. Namesto strahu se zato raje prepustite prijateljevanju z naravo. 

Celostno razstrupljanje po ayurvedi ter gašenje toksinskega ognja po TKM
Zelišča v kitajskih tradicionalnih pripravkih sicer nosijo kitajska imena, toda ko jih prevedemo v slovenščino, ugotovimo, da je kar nekaj teh rožic moč najti tudi na naših travnikih in vrtovih; nekatere uporabljajo tudi v evropskih tradicijah samozdravljenja.

TKM se toksinskega ognja loteva z zdravilnimi rastlinami, ki hladijo nastalo »vročino« v telesu. Zastalo či (energijo) aktivirajo z vseh vidikov, da bi ponovno ustvarili ravnovesje med yinom in yangom:
Podpora debelemu črevesu: Ma Chi Xian (tolščak ali portulak – N), Fang Xie vi (ozkolistna sena – Z), Sang Shen (plodovi murve – H), Hei Zhi Ma (seme črnega sezama – N), lu hu (aloja – ZR), da Huang (korenina rabarbare – Z) ... Podpora jetrom: Pu Gong Yin (navadni regrat – H), Chin choa mai (kodrastolistna kislica – Z), Zi Hua Di Ding (kitajska vijolica – N), He shou wu (vrsta dresni – H) ... Podpora ledvicam: Jin Yin Hua (japonsko kosteničje ali japonski kovačnik – Z), Xuan guo wen zi cao (brestovolistni oslad – H), Dihuang (lepljiva rehmanija – N) ... Podpora limfnim žlezam: plezajoča lakota (H), ameriški slamnik (H), repinec (H), alge ... Podpora koži: Ban Lan Gen (silina – H), Sheng Jiang izvleček ingverja – H) ... pomembno je naravno potenje (dejavnost), da se izločijo toksini. Podpora pljučem: Lian Qiao (plod kitajske ali povešene forzicije – H) ..., kar dokazuje tudi zanimiva študija (2010) v reviji »Journal of Medicinal Plants Research«, ki potrjuje močne antivirusne učinke kitajske forzicije na respiratorne poti. Druge sestavine, ki razbremenijo telo toksinov in ognja: Ma Bo (goba zaobljenka), Jiang Can (sviloprejka) ... Več informacij o zdravljenju s kitajskimi tradicionalnimi zelišči in zdravili najdete na http://sl.wikipedia.org/wiki/Kitajska_fitoterapija.

Pri ayurvedskih pripravkih, ki razstrupljajo telo, gre prav tako za novo vzpostavljanje ravnovesja treh energij (doš) – vate, pite in kaphe. Razstrupljanje je povezano z blaženjem vate in pite, ki sta izkrivljeni zaradi slabe prebave (zaprtost) in kislosti telesa. Pri tem največkrat na različnih spletnih straneh svetujejo ayurvedski pripravek triphala, ki podpre telo, da lažje izloča toksine, je podpora jetrom, čisti kri in črevesje. Triphala ('trije sadeži') je kombinacija indijskega (H) in kebulskega (H) mirobalanovca ter indijske kosmulje (H). Svetuje se še Kalmegh – vrsta justicije (H), ki podpira jetra, Amalaki – indijska kosmulja (H) ter Kishor Gugul, ki ga sestavljajo zelišča Gugul (H), guduči Tinospora cordifolia (ZR), korenina ingverja (H), dolgi (N) in črni (H) poper, korenina Baliospermum montanum (N) in Operculina turpethum (N), sestavine iz pripravkov Triphala in Amalaki.
Če je zdravilna rastlina označena s kategorijo H (hrana), Z (zdravilo), ZR (zdravilo na recept), pomeni to, kako je razvrščena glede na slovenski pravilnik. S črko N so označene nerazvrščene rastline. Če bi hoteli tako rastlino prodajati, mora uvoznik najprej podati vlogo za njeno razvrstitev, kar pa je šele eden izmed začetnih korakov, lahko tudi ovir, na dolgi registracijski poti.

Pomembnejši viri:
http://www.aerztezeitung.de/
http://www.rchm.co.uk/
http://www.itmonline.org/
http://www.agelessherbs.com/
http://www.drshen.com/
http://sl.wikipedia.org/wiki/Kitajska_fitoterapija/

Ključne besede:
zakonodaja, zelišča, naravni pripravki, Codex Alimentarius, rastlinska zdravila, TKM

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: