Skupaj razkrivamo

3.5.2012

Če …
Besedilo: 
Sanja Lončar 

Uvodnik vam ne da miru in se sprašujete, na kateri splošni vzrok sem mislila, ko sem zapisala, da imajo vse odvisnosti le en vzrok?
Vse naše odvisnosti nastanejo takrat, ko sprejmemo in ponotranjimo pogojevanje ljubezni. 
Torej ko iz katerega koli razloga sami odrinemo od sebe lastno brezpogojno ljubezen in jo začnemo iskati drugje.

Odvisni od uspeha?
Če ste pogoltnili trnek, da morate biti uspešni, da bi se imeli radi – potem vam bo seveda zelo pomembno mnenje vaših učiteljev, staršev, sodelavcev in nadrejenih ter se boste gnali in dokazovali svojo uspešnost, četudi boste s tem uničevali sebe, svoje zdravje, svoje odnose in življenje svojih otrok. Je to odvisnost – seveda – odvisnost od pohvale, trepljanja po rami, titul, plačilnih razredov in drugih »igrač«, s katerimi sistem z veseljem izkorišča tiste, ki so pripravljeni nenehno loviti korenček na palici. Ta odvisnost ima milijon pojavnih oblik – eni se ženejo za denarjem, drugi za priznanji, tretji za številom oboževalcev, četrti za številom volivcev itd. Na poti do tega postajajo odvisni od kave, pomirjeval, tobaka, poživil, vitaminov in različnih pripomočkov … Vse za to, da jim telo služi pri doseganju zastavljenega cilja. Vsi pa so enako nesrečni – ker so za svojo srečo postavili pogoj doseganja določenega, na žalost minljivega cilja. Če ga dosežejo, jih preplavljajo skrbi: »Kaj če ne bo trajalo?« Če ga ne dosežejo, pa se ženejo še bolj. 

Odvisni od videza
Če so vas naslovnice in hollywoodski »kastingi« prepričali, da vas je v bokih preveč in v oprsju premalo, bo vaše mnenje o vas samih vse bolj odvisno od pogledov okolice. Za: »Oh, kakšna mrha,« boste pripravljene stiskati in poudarjati svoje prsi v nezdravih nedrčkih, kemično obdelovati svoje telo, da bo gladko, prave barve in brez celulita. Pri moških je logika enaka, le da je lokacija pogledov drugače razporejena. Nekatere ženske polovico plače namenjajo garderobi in kozmetiki, s katero bodo imele fatalne trepalnice, senzualne ustnice, brezhiben ten in lase takšne, da jih seveda vsi opazijo. Če tega denarja ne morejo prislužiti same, potem bodo poiskale bogatega sponzorja, s katerim so celo pripravljene trpeti v zakonu, da bi le telesu prihranile vsak znak staranja. In ko se bo notranja žalost vse bolj prebijala na površje, bodo lepotni kirurgi ponudili, da jim izdelajo večni nasmeh. Takšnega, kakršnega mnoge naše dive že imajo in jih kot v črni komediji spremlja tudi na pogrebu svojih bližnjih. 
Grotesknost odvisnosti od zunanjega videza je pri nekaterih morda zelo opazna, vendar ne nasedajmo prehitro. Ne obstajajo manjše ali večje odvisnosti, tako kot ne obstajajo manjše ali večje nosečnosti. Ali ste ali niste. 

Dokler je vaše počutje odvisno od besede »če«, ste odvisni …

Odvisni od vremena?
»Če bo jutri slabo vreme, bo propadel vikend« – to neumnost pogosto slišim z radijskih valov, kot da so voditelji plačani, da programirajo cel narod v odvisnost od vremena. In kaj, če bo deževalo? Kaj sploh je slabo vreme? Za koga? In zakaj bi bilo vaše počutje odvisno od vremena? Ali ste kdaj odkrili užitek sprehoda po dežju? Ali poznate vonjave gozda ali travnika v tem trenutku? Lahko izberete tudi kaj drugega – morda res ni najboljši čas za pohajkovanje in ste zato dodatno veseli, ker lahko ves dan ležite v postelji in berete knjigo, ki že dolgo čaka na pravi trenutek. Kar želim povedati, je, da vaše počutje zagotovo ni odvisno od vremena. Odvisno je le od tega, ali je vaš programirani razum ustvarili kopico pričakovanj, kakšen naj bi bil jutrišnji dan. Življenje pa je tisto, kar se dogaja v trenutku, ko delate načrte za nekaj drugega. Ko začnete živeti ZDAJ, vas nobene zunanje okoliščine ne bodo motile.
 
Odvisni od denarja?
»Če bi imel (dobil ali zadel na loteriji) x000 evrov, bi naredil ...« Ta stavek se pogosto pojavlja tudi v drugi obliki: »Lahko je tebi, ker imaš…« Ima pa še eno pogosto obliko: »Ko se bom upokojil in bom končno na varnem, si bom privoščil živeti tako, kot sem si vedno želel...«

Pozabljamo, da smo si denar izmislili kot posledico, da lahko izmenjujemo nekaj, kar imamo, ne pa kot pogoj, da bi nekaj sploh ustvarili. 

Na najbolj elementarni ravni to deluje takole: Manca mi pove, da bi rada jedla piškote, vendar nima denarja. »Ah, če bi imela denar, bi si lahko privoščila piškote,« se glasi napačno razmišljanje. Ko jo vprašam, ali je denar obvezna sestavina njenih piškotov, se začne smejati. Seveda ne, potrebuje moko, sladkor, mandlje, maščobo, … Kaj pa če bi vprašala sosedo, ali ima te sestavine, in ji ponudila, da bo spekla piškote za obe, če soseda prispeva surovine, Manca pa delo? Tako se je začelo pred nekaj meseci. Danes Manca že premišljuje, da bi potrebovala novo pečico, saj v svoji ne more več speči toliko peciv, kot bi jih sosedi radi naročili. 

Enaka logika velja za veliko različnih storitev. Nimate za obratna sredstva? Zakaj jih ne bi kupili vaši kupci? Nimate za osnovna sredstva – zakaj bi jih morali imeti? Zakaj ne najdete nekoga, ki jih ima in bi vam jih lahko posodil, dal v najem ali v zamenjavo za pomoč, ki jo tudi sam potrebuje? Ko sem začenjala svojo poslovno pot, smo si v enem izmed podjetij izposodili prostor v popoldansko-večernem času. Tako smo zvečer in ponoči na njihovih računalnikih in v njihovi pisarni, ki bi bila sicer prazna, opravili delo, ki smo ga morali opraviti za svoje stranke. Moj urnik je bil od 15. do 23. ure, delo je bilo opravljeno, cena konkurenčna, stranke zadovoljne in za to nismo potrebovali kredita za osnovna sredstva in najem pisarn.

Pozabite na omejeno razmišljanje, da nimate možnosti, ker nimate denarja! Niste odvisni od denarja. Odvisni ste le od svoje svobode duha!

Vse odvisnosti imajo skupni koren v našem napačnem mišljenju, da je treba izpolniti določeni pogoj, da bi se lahko izrazili, ustvarjali in se veselili življenja. Zato je svet poln zaskrbljenih, bolnih in praznih ljudi. Čakajo na novo vlado, konec krize, novega partnerja, novo službo in se vmes utaplja- jo še v vrsti svojih malih odvisnosti.

Obrnite ploščo. Preprosto bodite to, kar ste. Dovolite, da vaše veselje do življenja, radove- dnost, ustvarjalnost in zadovoljstvo dobijo prostor. Takšne vsi želijo. Takšnih je povsod premalo. Za takšne se vedno najde delo. Denar, nagrade in podobno pa so le ena izmed prijetnih posledic dela, opravljenega s srcem.

Svoboda in neodvisnost nikoli ne prideta od zunaj. Sta le stvar vaše notranje odločitve.

Ključne besede:
odvisnost, ljubezen, uspešnost, delo, denar, svoboda, neodvisnost, kriza, mišljenje

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: