Skupaj razkrivamo

6.3.2014

SEMINAR
Dišeča spoznanja


Že pri nastajanju knjige Ščepec rešitve me je vedno prežemalo vprašanje – kako so naši predniki toliko tega vedeli o rastlinah. Njihovo znanje ni prišlo iz analitičnih in redukcijskih metod, kot si to predstavljajo naši današnji znanstveniki. Prišlo je iz posebnega čutenja in dojemanja narave, ki smo ga v veliki meri pozabili, pa ga danes še kako potrebujemo na vseh področjih.

Če so tudi v vas začimbe vzbudile vedoželjnost, čutila in lakoto po novih spoznanjih, vas vabimo na tridnevni začimbni seminar v Avstrijo.

Na naši poti se bodo prepletali trije časi:
Spoznavali bomo vlogo, ki so jih zelišča in začimbe imeli v srednjem veku v samostanski medicini, ter vlogo, ki so jo samostani imeli v tedanji družbi. V ta namen bomo obiskali samostanki vrt, ki ga že danes ohranjajo po pravilih, ki so veljala pred stoletji.

Kipec Wilendorfske Venere, star od 22.000 do 24.000 let, so odkrili prav na območju, na katerega se odpravljamo. Geologi pravijo, da so tam najstarejša nedotaknjena tla na svetu in temeljijo na granitu in rudninah, ki jih prst pri nas nima. (Zato biodinamiki bazaltni pesek dodajajo v kompost.) In zato tam gojijo tako okusno sadje ter aromatične začimbe!
Na teh območjih so Kelti in Slovani živeli vsaj tisočletje in jim je celo uspelo zadržati širitev Rimskega cesarstva (Kako le?). Zato bo zanimivo poskusiti začutiti njihovo civilizacijo in moči, o katerih danes pričajo le megaliti, posejani po pokrajini, na katero se odpravljamo.

Na koncu nas čaka še vesela in dišeča sedanjost. Obiskali bomo podjetje Sonnentor in od blizu spoznali, kako pridelujejo, kako sušijo, kako vse skupaj poteka in v čem je skrivnost njihove drugačnosti. V hiši, ki globoko spoštuje Hildegardino izročilo, bomo izvedeli tudi nekaj več o tej izjemni ženski in seveda preizkusili njihove dobrote.
Trgovina Sonnentor je paša za čutila. V njej lahko najdete veliko tega, kar še ni na voljo v Sloveniji, cene pa so bolj ugodne kot v maloprodaji.

V iskanju biotske pestrosti in avtohtonosti nas bo pot peljala tudi do Arche Noah (slo. Noetova barka) – ene izmed največjih semenskih knjižnic v Evropi, z aktivno banko 6.000 semenskih vrst. Spoznali bomo, kako zbirajo, izmenjujejo in ohranjajo semena. Obiskali bomo tudi njihov vrt, na katerem vsako leto gojijo približno 800 rastlin iz svoje zakladnice. Spoznali bomo marsikatero pozabljeno rožo, zelenjavo in zelišče, kakšno seme ali sadiko pa si bomo verjetno vzeli v »rejo« domov.
Na koncu pa še »peskovnik za odrasle«. Obiskali bomo še Kitenberger vrtove za uživanje, kjer vas čaka nešteto idej za vrtne ureditve. Na ogled je 40 oglednih vrtov, urejenih z resnično veliko domišljije.
Čas poti se bo prepletal s seminarskimi vsebinami in začinskimi dobrotami.

PROGRAM:

Program seminarja obsega prevoz, dve nočitvi s polpenzionom (v dvoposteljnih sobah), domače priboljške, prevajanje iz nemščine in angleščine ter vodeni program v samostanu, ogled megalitskega parka, in obisk Hildegardinega učnega vrta, vodeni strokovni ogled Arche Noah vrta in vodeni obisk podjetja Sonnentor ter pokušino. Zanimiva predavanja bodo že na avtobusu, pa tudi na samih lokacijah.
Dodatno doplačilo: vstopnina v Kitenberger park – 8 EUR.

Seminar bo vodila in vam iz angleščine prevajala Sanja Lončar, za prevajanje iz nemščine bo skrbela Sabina Topolovec, ki jo poznate tudi kot soavtorico knjige Ščepec rešitve.
Večernje diskusije bo moderiral Rajko Škarič.

TERMINI
od 11. do 13. julija – maksimalno število oseb 45


CENA
Cena programa (strošek poti) je 220 EUR na osebo. Le ta zajema: stroške prevoza in namestitve, 2 zajtrka, 1 kosilo in 1 večerjo ter vstopnine za Melk in Sonentor.

 + Kotizacija (strokovni del) za seminar 92 EUR, ki zajema:
- Predavanja na avtobusu
- Predavanja na vrtovih
- Prevajalca na vodenih strokovnih ogledih na arch noe.
- Delovno gradivo
- Vodene večernje diskusije
- Foto gradivo

Doplačilo za bivanje v enoposteljni sobi je 50 EUR, sicer se noči v dvoposteljnih sobah.

Doplačila za vstopnine:
Dodatni ogledi bodo odvisni od vremena in se za njih bomo odločali na osnovi izraženega interesa skupine. Odvisno od izbranega programa bodo dodatne vstopnine 16-27 EUR.

Plačilo in plačilni pogoji:
ZNESEK VREDNOSTI PROGRAMA NAKAŽETE NA RAČUN
FRONTIER d.o.o., Stegne 21 c, 1000 Ljubljana
TRR 05100-8010047446
Sklic: 07112014
Koda namena: ADVA

Roki plačila:
100 EUR ob prijavi – plačilo je obenem potrditev rezervacije.
Razliko do celotnega zneska programa (120 EUR) najpozneje 10 dni pred odhodom.

KOTIZACIJO 92 EUR BOSTE PORAVNALI NA SAMEM SEMINARJU.

Za prijavo in vse dodatne informacije smo dosegljivi na tel. št. 041 770 120, vsak delovnik med 9. in 12. uro (Damjana) ali na elektronskem naslovu delavniceszz@gmail.com.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: