Skupaj razkrivamo

6.2.2014

Korporacije ne poznajo meje. Povežimo se tudi mi!

Nevladne organizacije, kot so AVAZ, SumOfUs, evropska civilna pobuda ali naš Tretji člen, poskušajo ukrepati mednarodno. Predstavljamo vam tri aktualne pobude, ki jih je vredno podpreti!  

1. Podprimo zakon o ekocidu
„Ustavimo ekocid v Evropi“ je državljanska pobuda za zaščito ekosistemov, s katero pozivajo Evropsko Komisijo, naj sprejme zakonodajo za prepoved, preprečevanje in premagovanje ekocida, obširnega poškodovanja, uničenja ali izgube ekosistemov.

Cilj pobude je kriminalizirati ekocid in zagotoviti, da so lahko tako osebe kot pravni subjekti pozvane na odgovornost zaradi zagrešitve ekocida po načelu poveljniške odgovornosti. 
Živimo v svetu, kjer je po Rimskem statutu (člen 8.2) „obširen, dolgotrajen ter uničujoč vpliv na naravno okolje“ vojni zločin, obenem pa v času miru podjetja in korporacije brez kakršnih koli zakonskih posledic ali odgovornosti uničujejo naš planet. Čas je, da spremenimo in posodobimo zakonodajo ter končamo ta paradoks.

Kdo stoji za evropsko civilno pobudo?
Evropska civilna pobuda (ECI) je neposreden način demokracije, ki evropskim državljanom omogoča, da predlagajo nov zakon.
Podpis pobude ECI ima enako moč kot volitve. Potrebujejo naše glasove, da bi Evropska unija obravnavala takšen predlog.
Ko zberejo vsaj 1 milijon glasov evropskih državljanov iz 7 različnih držav, bo predlog zakona obravnavan na evropski ravni.

Peticijo lahko podpišete na povezavi:


2. Rešimo demokracijo pred znanokracijo
V Sloveniji smo v decembru zbrali dovolj podpisov za obravnavo zakona o samozdravljenju, ki ga je podprlo dovolj državljanov in bo – če bo delovala pravna država – državni zbor o tem razpravljal. 

Očitno gre za pravo potezo, saj naša suverenost do lastnega telesa in pravica do izbire, kako se zdraviti, ni tako samoumevna. 

Komisija Novega Južnega Walesa (Avstralija) za zdravstvene pritožbe (HCCC) je tako pred kratkim zahtevala parlamentarno preiskavo o zavajajočih praksah in zdravstvenih trditvah, ki lahko škodujejo zdravju. 

Načeloma to ne bi bilo slabo, če se opredelitev škodljivega ne bi glasila „vse, kar se ne ujema z uradno sprejeto doktrino“.

Poznavalci pravijo, da poskuša HCCC vzpostaviti pravni okvir, da bo lahko kaznovala in utišala vsakogar, ki javno razlaga, uporablja ali ponuja nekonvencionalna zdravila. 
Neodvisni mediji, kot je Natural Health, ocenjujejo, da je takšna poteza posledica blamaže, ki jo je HCCC doživela pred kratkim. HCCC je tožila starše, zbrane v mreži Australian Vaccination Network (AVN), da „širijo nevarne, goljufive in zavajajoče informacije“, ker njihove informacije niso bile v skladu s sprejeto „medicinsko doktrino“. Vrhovno sodišče je presodilo, da sta bili tako preiskava kot tudi tožba proti AVN nezakoniti. 

S parlamentarno preiskavo, ki se je začela v letu 2013 in jo vodi HCCC, je tej organizaciji dodeljena pravica, da sama zbira informacije o organizacijah in posameznikih – četudi niso storili nič škodljivega –, nato pa še preiskujejo in kaznujejo tiste, ki so se jih sami odločili tožiti. Drugače povedano, HCCC si je priskrbela vlogo sodnika, porote in rablja hkrati. 
Če bo parlament sprejel zahteve HCCC, bo to pomenilo izgubo pravic posameznikov, da bi govorili, izvajali ali uporabljali naravne metode zdravljenja.

Avstralija ni tako daleč, kot se nam morda zdi. Zato bodimo pozorni, da se nečesa takega ne bodo spomnili tudi naši lobiji, ki se jim majejo stolčki.

Več o tem: 

HCCC Parliamentary Committee Inquiry into the Promotion of False or Misleading Health-Related Information or Practices: http://www.parliament.nsw.gov.au

Australian Vaccination Network: http://www.avn.org.au

Supreme Court Decision – AVN vs. NSW HCCC: http://tinyurl.com/mungvwq

3. Ohranimo pravico do bojkota
Očitno so korporacije dojele, kje je naša moč (preden je to dojelo ljudstvo). V Avstraliji so tako predlagali zakon, ki prepoveduje, da bi lahko posameznik ali organizacija povabila javnost k bojkotu izdelkov ali storitev, za katere meni, da škodujejo zdravju ali okolju. 
Zagovorniki takšnega zakona, kot je senator Richard Colbeck, celo izjavljajo, da so nekaj takega predlagali zato, da preprečijo tržne sabotaže, ki škodujejo gospodarstvu.

Če bi torej povabili potrošnike naj bojkotirajo proizvajalca, za katerega so ugotovili, da uporablja suženjsko delo, uničuje gozdove, trpinči živali ali so njegovi izdelki polni škodljivih snovi – bi to bilo v nasprotju z zakonodajo. 

O čigavi zakonodaji potem govorimo?

Peticije 2. in 3. lahko podpišete na naslovu http://sumofus.org/campaigns/

Ključne besede:
korporacije, AVAZ, SumOfUs, Tretji člen, ekocid, samozdravljenje, peticija, bojkot, zakonodaja

 

Sorodni članki:

1,367188E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: