Skupaj razkrivamo

12.10.2016

Rok uporabe do ...

Kako bodo določili rok uporabe, je v današnjem času prepuščeno proizvajalcu in trgovcu. Rok uporabe oziroma priporočeni čas, v katerem naj bi izdelek porabili, je določen kot čas, v katerem je živilo varno za uživanje. 

POZOR! Nihče ne zagotavlja, da je v tem času živilo enako hranilno kot takrat, ko je bilo sveže. Takšno zagotovilo obstaja le pri registriranih zdravilih, ki morajo v procesu registracije dokazati, da bo njihova učinkovitost zadostna tudi na zadnji dan predvidenega roka uporabe. 

Za živila in prehranska dopolnila rok uporabe pomeni le čas, do katerega se ne bo zgodilo nič hudega, če jih zaužijemo. Pri prehranskih dopolnilih naj bi proizvajalci sicer upoštevali tudi ocenjeni čas, v katerem so učinkovine aktivne, vendar preverjanje učinkovitosti pri teh izdelkih ni zapovedano. 

Izdelki v prahu
V zadnjem času je na policah vse več superživil in prehranskih dopolnil v obliki prahu. Taka oblika je najbolj praktična za pripravo smutijev in namazov, vendar ima tudi svoje slabosti. 

Tako drobno sesekljana živila praviloma del svojih moči izgubijo že med mletjem. Največjo nevarnost pa predstavlja kisik, s katerim bodo prihajala v stik od trenutka, ko jih začnete uporabljati. 

Verjetno ste tudi sami opazili, da se okus živila po desetih dneh ne more primerjati z okusom prve žličke, ki jo zaužijete. Brbončice ne lažejo. Ko je izpostavljeno zraku, živilo v prahu hitro oksidira. Pri nekaterih rastlinah se ta čas meri v minutah, pri drugih v urah, pri tretjih v dnevih. Le redka, zares redka po odprtju zadržijo svoje moči toliko časa, kolikor zagotavlja rok uporabe na ovojnini. 

Roka uporabnosti zato ne smete enačiti z rokom, v katerem so takšna živila res polnovredna.

Kupiti majhen ali velik zavoj?
Izdelek, pakiran v večjih količinah, ima praviloma bolj mamljivo ceno, vendar varčevanje ni smiselno, če pomislimo, da je prav verjetno, da boste v zares polnovredni obliki zaužili le delček živila. Lahko pa uporabite kakšnega izmed naštetih nasvetov in ohranite prah v uporabni obliki dlje časa. 

Živilo v prahu takoj po odprtju presujte v majhne, temne steklene kozarce, jih napolnite do vrha in zaprite. Tako boste odpirali drugega za drugim in porabili vsebino posameznega kozarca v nekaj dneh. Preostale kozarce ali steklenice shranite v temnem in hladnem prostoru. 

Živilo v prahu zmešajte v medij, ki ga lahko zavaruje pred oksidacijo. Za ta namen so najbolj uporabne nasičene maščobe ali med. Celo zmleto laneno seme, ki oksidira v 10 minutah po mletju, lahko na ta način nekaj tednov ohranimo brez izgub. Tak med ali maščobo potem dodajamo v jedi, smutije in druge napitke.

Živila prepakiramo v embalažo, iz katere jih bomo lahko iztiskali, ne da bi jim vsakič menjavali zrak (tube, dispenzerji ipd.). Živila po odpiranju hranimo v hladilniku.

Katera superživila in prehranska dopolnila je dobro hraniti v hladilniku?
Kljub temu da je na izdelkih napisano, da jih lahko hranite pri sobni temperaturi, bodo ohranili boljšo kakovost, če jih boste hranili v hladilniku ali v temni shrambi, ki ima temperaturo okrog 15–18 stopinj. 

V hladilniku je primerno hraniti probiotike, encime, beljakovinska superživila in dopolnila ter tiste izdelke, ki vsebujejo občutljive esencialne maščobne kisline. 

Kdaj je polnovredna moka zares polnovredna?
Dokler je seme shranjeno v ovojnici, so v njem ohranjene vse moči, potrebne, da iz njega zraste nova rastlina. V trenutku, ko zrno odpremo in zmeljemo, se začne oksidacija, ki načenja njegove moči. 

Ko kupite kilogram ekološke moke, verjetno želite dobiti vse, kar bi dobili tudi v kilogramu pirinega zrna, vendar pogosto ni tako. V preglednici lahko vidite, kako hitro žita izgubljajo zalogo dragocenih rudnin, antioksidantov in vitaminov.

TABELA: GLEJ SLIKO

Moka, ki že nekaj mesecev čaka na policah, se ne more primerjati s sveže zmleto moko oz. tako, ki jo uporabite 14 dni po mletju. Zato je naložba v mlinček za moko in kosmiče ali nakup v trgovinah, kjer imajo sveže mleto moko, dobra odločitev. 

_ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Koliko časa so naravna zdravila učinkovita? 
Robert Terčelj Schweizer, Farmedica

Za razliko od hrane, kjer gledamo na rok predvsem z mikrobiološkega vidika, torej da jo zaužijemo, preden se pokvari, je pri zdravilih rastlinskega izvora pomembno, da so do roka uporabe še vedno učinkovita. To je logično, saj je njihova učinkovitost primarni razlog jemanja. Mnoga, predvsem tista v obliki alkoholnih tinktur, se namreč zlepa ne »pokvarijo«, vsem pa skozi čas pada učinkovitost. 

Proizvajalec mora stabilnost in s tem učinkovitost spremljati v posebnih študijah. Predstavljate si lahko, koliko časa traja, če želijo dokazati stabilnost, npr., treh let. Javne agencije za zdravila so pri tem stroge in ščitijo uporabnika. Glede na smernice je največje dovoljeno odstopanje 10 % med meritvijo na začetku in ob koncu deklariranega roka uporabnosti. Šele ko proizvajalec dokaže, da ima zdravilo rastlinskega izvora po, recimo, 36 mesecih še vedno vsaj 90 % aktivnih učinkovin, ki jih je imelo na začetku, lahko navede na embalaži zdravila rok uporabe 36 mesecev. To je bistvena razlika med zdravili in različnimi prehranskimi dopolnili, kjer tega nihče ne zahteva niti neodvisno ne preverja. 

Na tak način se dokazuje tudi učinkovitost mazil in gelov, ki so registrirani kot naravna zdravila. Atrogel je, denimo, dokazal stabilnost za 24 mesecev. Nihče pa ne preverja, kakšna je učinkovitost neregistriranih mazil in gelov na trgu. 

Zagotavljanje stabilnosti naravnega zdravila v obliki tablet skozi celotno obdobje uporabe zato terja od proizvajalca veliko znanja in tehnologije. Da bi zmanjšali vpliv zraka, polnijo naravno zdravilo v zaščitni atmosferi ipd. Za uporabnika je pomembno predvsem, da se zaveda te razlike, ko vzame v roke zdravilo rastlinskega izvora ali pa prehransko dopolnilo. Razlike so tudi z vidika nadzora stabilnosti, ne le učinkovitosti, precejšnje. 

Ključne besede:
rok uporabe, superživila, hranjenje, probiotiki, encimi, beljakovinska superživila, moka, naravna zdravila

 

Sorodni članki:

1,660156E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: