Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Pripravljamo se na morje in ne vem,  kolikšen zaščitni faktor morajo imeti izdelki za sončenje. Zdi se mi nenormalno, da zdaj potrebujemo faktor 50, včasih pa je zadostoval 4 ali 6. Ne verjamem, da je sonce postalo 10-krat močnejše kot v moji mladosti, a kljub temu ne bi rada dobila kožnega raka. Milica S.

ODGOVOR:

Od »naše mladosti« se je marsikaj spremenilo. Na žalost na slabše.
Sonce ni postalo 10-krat nevarnejše, več nevarnosti izhaja z našega planeta in iz nas samih.

Včasih smo koži pustili dihati, nismo poznali sredstev za preprečevanje potenja, sredstev za porjavitev brez sončenja, sredstev za depilacijo, ki dlačice »stopijo« v treh minutah, sredstev proti celulitu, luščil za telo, sredstev, ki napenjajo kožo, in vseh drugih, ki so dodobra spremenila delovanje naše kože.
Kar je včasih obvladala sama, je zdaj pozabila.
Hranimo jo od zunaj, zategujemo jo od zunaj, barvamo jo od zunaj in zato ni presenetljivo, da je naš največji organ postal nesposoben osnovnih funkcij.
Ko jo po 340 dneh torture končno za dva tedna spustimo z vajeti, pričakujemo, da bo vse znala opraviti sama, vendar je to preveliko pričakovanje, ki se pri vse večjem številu ljudi konča s takšno ali drugačno alergijsko reakcijo. Pogosto jim rečejo alergija na sonce, a v resnici je to le redkokdaj.

Ali je zares vzrok sonce?
Zares imamo vse več kožnih bolezni in obolelih s kožnim rakom, vendar se ne strinjajo vsi, da to povzroča sonce. Podatki, da za rakom največkrat obolevajo ljudje, ki uporabljajo sredstva z najvišjim zaščitnim faktorjem, so dali krila nasprotnikom sredstev za zaščito pred soncem – češ, sredstva za sončenje povzročajo raka.
Osebno menim, da konvencionalna kozmetična sredstva zaradi želje po večji učinkovitosti, že zdavnaj  niso več varna. V »naši mladosti« smo poznali le faktorja 4 in 6. Faktor 10 smo videvali le na nam neznanih izdelkih, ki so jih uporabljali »zapečeni« Nemci in Švedi. Danes se zaščitni faktorji približujejo trištevilčni vrednosti, čeprav so znanstveno dokazali, da faktor 20 zagotavlja več kot 90-odstotno zaščito, faktor 30 pa le nekaj odstotkov več, ob dvakrat večji koncentraciji učinkovin.
Princip delovanja kemičnih filtrov ni bistveno spremenjen – kemične snovi se vpijejo v kožo in od znotraj poskušajo preprečevati kemične reakcije, ki jih ustvarja sonce.
Povedano slikoviteje, zamislite si, da imate pod kožo nekaj policajev, ki skrbijo za red. Težava je v tem, da je število policajev že toliko zraslo, da je v naši koži nastala gneča. Linearno povečevanje koncentracije aktivnih učinkovin zelo lahko obremeni kožo, da ne more več normalno funkcionirati. Ob tem visoki zaščitni faktorji niso stabilni in potrebujejo precej spremljevalne kemije, ki jih ohranja v formi. Zato sodobna sredstva za zaščito pred soncem po mnenju mnogih postajajo vse napornejša za našo kožo. Potrošniške organizacije še posebej svarijo pred 6 spornimi filtri, o katerih ugotavljajo, da delujejo kot hormonski motilci.

Zmota o varnosti
Ali zares povzročajo raka, bi težko trdili. Prej menim, da takšne faktorje uporabljajo ljudje, ki zmotno mislijo, da jih sredstva varno ščitijo, in zato nespametno poležavajo na soncu tudi ob najnevarnejših urah. Omenjena statistika le dokazuje tisto, kar trdijo dermatologi.
Zaščitni faktorji so le druga linija obrambe. Niso stoodstotni in vsekakor vas ne morejo zaščititi pred vsemi škodljivimi žarki. Prva linija obrambe je, da se ne izpostavljate v urah nevarnega sevanja.
Dermatologi imajo prav, kadar svarijo pred neumnim »praženjem« v želji, da bi  postali zagoreli, vendar menim, da gredo čez mejo, ker želijo besedo sončenje prepovedati in zamenjati s svarilom »izpostavljanje nevarnim sončnim žarkom«.

Nevarnost ali priložnost?
V soncu je veliko blagodejnega. Če vas mučijo glivice, reuma ali podobne težave, ste verjetno že začutili, kako blagodejni so mili sončni žarki.
Sonce vpliva na tvorbo vitamina D, brez katerega bomo imeli težave s kostmi, hormoni in še čem. Vpliva tudi na razpoloženje. Zato bi bilo zgrešeno iz milega sonca narediti lik iz srhljivke. Če bomo na sonce hodili s strahom, nam bo ta strah ali stres zagotovo bolj škodoval kot sonce.

Moja strategija.
- Na plažo se odpravim čim bolj zgodaj. Ko še ni plavalcev, ko je morje mirno, ko ozračje ne diši po sredstvih za sončenje in zvoke čričkov ne motijo preglasni tranzistorji. Takrat je najlepša svetloba za fotografiranje, tudi energije je največ v jutranjih urah in tista ura ali dve velja več kot ves dan na plaži. Sonce je takrat blago in se lahko odpravim v vodo brez zaščite, ki bi preprečevala morju, da globoko očisti moje telo.
- Šele okrog 10. ure kožo zaščitim z naravnimi sredstvi za sončenje, ki ne učinkujejo v koži, temveč na koži. Po vrsti let, ko sem morala prekinjati počitnice zaradi »alergije na sonce«, zdaj že tri leta takšnih težav ni več. Sredstva na bazi titanium dioksida, ki jih vsebujejo naravne kreme, kot so Dr. Hauschka, Weleda, Sante …, so se odlično izkazala. Nobenih opeklin in iritacij kože.
- Med 10 in 11. uro je čas za umik v senco, opoldanski počitek, branje ...
Drugič se na plažo odpravim pozno popoldne, ko spet telesa ni nujno obremenjevati z visokimi zaščitnimi faktorji.
- Da koža dobro »prebavi« sončne žarke, so pomembni tudi vitamini A, C in E, zato nam poletni ne sme primanjkovati sadja in zelenjave ter naravnih prehranskih dopolnil, ki koži pomagajo proti delovanju prostih radikalov. Izvlečke korenčka vsebuje tudi krema Oranžna Cosmerba, ki naravno spodbuja tvorbo pigmenta, zaužijemo ga lahko tudi v obliki korenčkevega izvlečka v prahu ali kakovostnih sokov.

Sporni UV-filtri
4-MBC (4-Methyl-Benzyli-Dencamphor) oziroma MBC, OMC (Octyl-Methoxycinnamate), Oxybenzon  (Benzophenone-3), HMS in OD-PABA (Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid) domnevno delujejo kot hormoni. Skozi kožo dospejo v človeško telo in se dokazano nahajajo v materinem mleku. Benzophenone-3 (Oxybenzon) poleg tega učinkuje alergijsko. Tudi Benzophenone -1 in Benzophenon - 2 ter 3-Benzylidencamphor domnevno delujejo hormonsko. Benzophenone - 1  in Benzophenone - 2  v Evropi nista dovoljena kot sončni zaščitni filter, lahko pa se uporabljata kot dodatka. Benzophenon - 2  se lahko kot dodatek uporablja v parfumskih oljih. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: