Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Redno prebiram vašo rubriko v Jani in nisem še zasledila kakšnega nasveta za bodoče mamice. S partnerjem si želiva otroka, pa naju zanima, ali imate kakšno dieto, zdravljenje ali kaj podobno koristnega za obdobje  pred spočetjem. Nekje sem slišala, da je treba ukiniti nekaj vrst hrane,  preden ženska zanosi. Polona

ODGOVOR:

Najraje bi vam napisala, da je vsa priprava  za nosečnost in materinstvo le v vašem srcu – a na žalost ni tako.
Kljub temu da statistično gledano živimo dlje, da je smrtnost manjša in da rojevamo otroke vse kasneje, naše telo ni niti približno v enaki formi, kot je bilo v preteklosti.
Britanska komisija za prehrano je izračunala, da povprečen najstnik do 17 leta zaužije toliko aditivov, kolikor tehta. Če ste stari 26 let, to pomeni, da ste v življenju že zaužili za 1/5 svoje teže raznih E-jev. V drugih študijah so izračunali, da povprečen zahodnjak na leto zaužije kilogram težkih kovin in 4,5 litra pesticidov.
Priznali boste, da bi na takšnem zemljišču še rožice težko rasle, kaj šele otroci. Zato je vaše vprašanje umestno in upam, da bo odgovor prebralo čim več ljudi.

Sprotno odvažanje strupov z vodo
Danes bi se morali začeti pripravljati na nosečnost vsaj eno do dve leti prej, s temeljitim razstrupljanjem telesa. Česar ne želite, da bi vaš nerojeni otrok dobil za doto, je najbolje odstraniti, še preden začne novo bitje vsrkavati vse vaše telesne tekočine.
Gabriel Devriend, botanik, biolog in poznavalec naravnih metod zdravljenja, je na predavanju, ki smo ga pred kratkim imeli priložnost poslušati v Ljubljani, povedal, da je najbolje, če strupe iz telesa odvažamo sproti. Pri tem so nam v veliko pomoč zadostne količine vode in klorofil, ki ima to čudežno lastnost, da veže nase veliko strupov in jih izloči iz telesa, hkrati pa zna popraviti poškodovane celice ter genski zapis. Vse, česar nismo pospravili sproti, začne telo kopičiti. Sprva v maščobnem tkivu, potem pa še drugje, povsod, kje najde prostor.
Če s postom, čaji ali posebnimi prehranskimi terapijami sprožimo razstrupljanje telesa, se stare zaloge strupov sprostijo in znova preidejo v krvni obtok, od tam pa  lahko gredo skozi kožo in ledvice iz telesa. Vse lepo in prav, če vmesna postaja zanje ni še telo vašega nerojenega otroka, zato takšno pospravljanje opravite pred zanositvijo. 

Alge, aloe vera, ječmenova trava …
Zaradi slabih navad in prehrane se v dveh do treh desetletjih nakopiči tudi precej primanjkljaja potrebnih snovi. Včasih je primanjkljaj nekaterih snovi tolikšen, da se kaže kot neplodnost. Več o tem si lahko preberete v junijskih novicah Skupaj za zdravje človeka in narave ali na www.zazdravje.net. Zato je tudi polnjenje zalog pred zanositvijo zelo pametna strategija. Pri tem se zanašajte le na naravne vitamine in rudnine, ker imajo sintetični vse preveč vprašljivih učinkov. Telo potrebuje nekaj časa, da napolni zaloge in obnovi zaspane programe. Bodite potrpežljivi. Potrebni so 3–4 tedni, da se v telesu vzpostavi ravnovesje in zapolni primanjkljaj. Potem se začne prenova, ki si jo tako želite. Večina naših tkiv potrebuje za obnovo 6 mesecev. To pomeni, da boste pred novim letom skoraj v celoti prenovljeni.
Najbolje je vitamine in rudnine dovajati s sveže stisnjenimi sokovi ali z naravnimi superživili, kot so alge, aloe vera, ječmenova trava, koprive, rastlinski sirupi, pivski kvas, olje pšeničnih kalčkov …

Sanirajte črevesno floro
Med nosečnostjo bo telo potrebovalo več železa, kalcija, vitamina B12, folne kisline … Nekaj lahko naredite tudi za obnovo zalog, veliko pomembneje pa je, zagotoviti telesu pravilno absorpcijo teh snovi med  nosečnostjo in dojenjem.
Če vas pogosto napenja, je to lahko znak, da v vašem črevesju domujejo kvasovke. Napenjanje in plini so le vrh ledene gore, ki jo povzročajo kvasovke (predvsem Candida albicans). Za bodoče mamice je veliko bolj skrb zbujajoče dejstvo, da je zdrava črevesna flora, v kateri dominirajo mlečnokislinske bakterije, nujen pogoj za pravilno resorpcijo kalcija, magnezija, železa in vrste drugih prepotrebnih rudnin. Zato je pred nosečnostjo zelo zaželeno sanirati črevesno floro, obvladati kandido in zagotoviti nemoteno oskrbo s prepotrebnimi snovmi. Če tega ne boste storili, vam nobeni pripravki ne bodo koristili, ker jih telo preprosto ne bo absorbiralo iz črevesja. Potrebe se bodo povečevale iz dneva v dan, vi pa jih ne boste mogli dohitevati.

Kaj če ste že noseči?
Če vas je nosečnost zalotila nepripravljeno, boste morala vse opisano izvajati zelo zelo pazljivo.
Nosečnice morajo zaužiti več potrebnih hranil in nenehno vzdrževati črevesno floro, vendar ne smejo pretiravati in izvajati očiščevalnih kur, posta ter podobno.
  1. Nikakor v nosečnosti ne smete hujšati, ker se bodo iz vaših maščobnih zalog sprostili najhujši strupi, ki obstajajo na planetu (DDT, PCB; dioksini …), in se preselili v telo vašega otroka.
  2. Med nosečnostjo ne menjavajte amalgamskih plomb. 
  3. Razstrupljanje omejite na sprotno pospravljanje telesa. 
  4. Zelo priporočljivo je omejiti vse toksične snovi. 
  5. Opustite kajenje in uživanje alkohola. 
  6. Kava in črni čaj ovirata resorpcijo kalcija ter železa. Zato ju ne uživajte. Če ne morete brez njiju, ju zaužijte pred jedjo in ne po njej. 
  7. Uporabljate le naravno kozmetiko in naravna čistila; zelo pomembno je, da barve za lase zamenjate z naravnimi rastlinskimi izdelki. 
  8. Uživajte čim več sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, jedrc, kalčkov … Pozabite na hrano v pisani embalaži!
  9. Skrbite za svojo črevesno floro, s tem boste posredno »pospravili« tudi vse druge sluznice in vam med nosečnostjo ne bodo nagajali vaginalna vnetja ter razne glivice na telesu.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.