Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Vedno sem v dvomih, ali naj kupim jagode iz Krškega. Strah me je namreč, da so vpile radioaktivni zrak iz naše nuklearke. Posebej po nedavni okvari. Pred nekaj dnevi pa mi je kolegica prinesla članek o tem, da v mnogih državah hrano celo namenoma radioaktivno obsevajo, menda zato, da ne bi gnila. Zdaj več ne vem, ali sem nora jaz ali je nor ta svet. Je sploh mogoče, da to kdo počne namenoma?! In kako lahko prepoznamo to hrano? Zaskrbljena M.

ODGOVOR:


Gospa zaskrbljena M., nor je ta svet. Oziroma njegov »najbolj razviti del«. Američani so se leta 1950 domislili,  da bi bilo koristno uporabiti radioaktivno obsevanje z X-žarki ali gama žarki  v živilski tehnologiji. Tako naj bi se obvarovali pred neznanimi virusi, bakterijami in drugimi škodljivci, ki lahko v globalni trgovini hitro prečkajo meje in ogrozijo njihovo dragoceno življenje.
V zadnjem času v mnogih deželah pospešeno gradijo obsevalnike. Na Kitajskem jih imajo že 50, v Indiji dva, Pakistan gradi dva, Indija enega, začeli so tudi v Mehiki. Vsaj deset držav pa ima to v načrtih.
Seveda nas najbolj zanima, kaj obsevajo. Predvsem hrano, namenjeno za izvoz. Na začetku so bile te »specialitete« namenjene predvsem ameriškemu trgu, vendar vse več takšnih izdelkov prihaja tudi v Evropo.

Kitajci obsevanje uporabljajo predvsem za to, da bi onemogočili kaljenje česna (mogoče je to odgovor, zakaj je kitajski česen v naših trgovinah tako čarobno bel in vedno čvrst). Po tem postopku obdelujejo tudi začimbe, posušeno zelenjavo in zdravilne rastline (!!!).
Zakonodaja dovoljuje tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega mesa, žita in žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa.
Indijci obsevajo zelišča in zelenjavo, čebulo, krompir, riž,  posušene morske sadeže, fige, dateljne, rozine, svežo in zmrznjeno morsko hrano, mesne izdelke ter mango.
Mehičani obsevajo predvsem hrano za v ZDA, mango, mandarine, grenivke, guavo …
Južnoafriška republika obseva sadje za izvoz v ZDA in Evropo.
In na koncu poglejmo še v zibelko tega zla – na trg ZDA. Tam imajo 50 naprav za obsevanje, vendar večino uporabljajo za obsevanje medicinskih potrebščin (!) in drugih izdelkov. Obsevana živila pa predvsem uvažajo.

Zakonodaja v ZDA zahteva označevanje obsevanih izdelkov, zato se jim potrošniki izogibajo. Vendar je tudi tam v sistemu veliko lukenj. Poleg »ilegalne« prodaje neoznačenih živil  sodi mednje uporaba  začimb in dodatkov. Ker začimbe in prehranski dodatki predstavljajo majhen odstotek sestavin, obsevanih ni nujno označiti. Tudi pri strežbi že pripravljene hrane označevanje ni nujno.
Potrošniki tako ne vedo, kaj uživajo v restavracijah, menzah, bolnicah, domovih za ostarele in drugod, kjer tovrstno označevanje ni obvezno.

Tudi Evropejci uživamo obsevana živila
Evropa je spoznala, da z radioaktivnim obsevanjem ustvarja vrsto težav, in je do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za obsevanje. Razlog za to so znanstvene ugotovitve o škodljivih kemikalijah, ki nastajajo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske produkte sodi cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami.
Pazite, prepovedali so izdajanje novih dovoljenj, starih pa niso preklicali! In kaj je potem dovoljeno?
V Franciji je dovoljeno obsevanje zamrznjenih zelišč, česna, čebule, kazeina, jajčnih beljakov, zamrznjenih škampov, perutnine, zamrznjenih žabjih krakov in vrste drugih izdelkov. In če so dovoljeni v Franciji, jih nihče ne more ustaviti, da ne bi končali na polici vaše trgovine.
Radioaktivno obsevani izdelki bi morali biti označeni. Kako je s tem v praksi, pa nam pove zgled iz Anglije in Irske, kjer so se oblasti odločile pregledati živila. Obe poročili navajata, da so našli kopico obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica prehranskih dodatkov, ki so jih testirali, je bila ali obsevana ali so v njih našli obsevane sestavine.
Na Irskem so pod drobnogled vzeli tudi testenine in odkrili 14 obsevanih izdelkov. Na nobenem ni bilo oznake, da je bilo obsevano (poročilo sta objavili organizaciji Food Safety Standards 22. novembra 2006 in Food Safety Authority of Ireland marca 2006).

Ni nam dalo miru in smo želeli preveriti, kako je s tem v Sloveniji. Hvaležni smo poslanki Cveti Zalokar Oražem, ki je to kot poslansko vprašanje postavila v državnem zboru. To je pripomoglo, da smo relativno hitro dobili odgovore pristojnih. Iz poročila, ki so ga pred kratkim pripravili na ministrstvu za zdravje, smo tako izvedeli, da je v Sloveniji uradno dovoljeno prodajati obsevane začimbe in prehranska dopolnila, pod pogojem, da so ustrezno označeni.
Doslej je ministrstvo pregledovalo le ti dve kategoriji izdelkov. Leta 2006 je pregledalo 40 vzorcev začimb, prehranskih dopolnil in instantnih juh. 28 izdelkov je bilo v redu, pri treh so ugotovili radioaktivno obsevane sestavine, 9 vzorcev pa je bilo nedoločljivih.
V letu 2007so vzeli 20 vzorcev in vsi so bili neoporečni.
V letu 2008 so vzeli vzorce 10 čajev, 10 začimb in 10 prehranskih dopolnil. Doslej so znani rezultati za začimbe in prehranska dopolnila, ki so bili neoporečni. Rezultati testiranja čajev še niso na voljo.

Ali smo lahko pomirjeni? Statistika ni slaba, vendar je v primerjavi s številom izdelkov na trgu število vzorcev, ki jih premore naš zdravstveni inšpektorat, zelo simbolično. Največja uganka ostajajo živila, ki doslej še niso bila predmet testiranja.
Za konec vam lahko priporočim le to, da namesto globalne oskrbe in globalnih skrbi preidete k lokalni oskrbi po principu »z lastnega vrta na mizo«. Če pa vrta nimate, je skrajni čas, da spoznate enega izmed 2000 ekoloških kmetov, ki morda živi v  vaši bližini in vas lahko reši dilem ter ugibanja, na kar smo obsojeni med nabavo v marketih.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: