Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Prebrala sem, da amalgamske zalivke lahko vplivajo na oslabitev imunskega sistema in celo povzročijo resne bolezni. Moj zobozdravnik pa trdi, da so varne in naj ne nasedam vsemu, kar preberem. Kaj vi pravite? Rosvita T.

ODGOVOR:

Amalgamske zalivke so tema, o kateri razpravljajo že desetletja. Nevladne organizacije in neodvisni znanstveniki so že davno tega svarili pred živim srebrom, ki ga je v zlitini 53 % in sčasoma prehaja v naše telo.
Z njimi povezujejo kronično utrujenost, kandidiazo, psihične težave, Alzheimerjevo bolezen, epilepsijo in neplodnost. Težava pri živem srebru je, da sodi med težke kovine, ki jih telo ne more izločiti in se deponirajo na različnih mestih, največ pa v živčevju. Živo srebro izhlapeva pri 38 stopinjah C, kar ustreza naši telesni temperaturi in temperaturi hrane, ki jo uživamo.

Uradna stroka in odgovorne institucije so vse te trditve vztrajno zavračale. Tako je ameriški urad za zdravila (FDA) do pred kratkim vztrajal pri trditvi, da ni znanstvenih dokazov o tem,  da amalgamske zalivke ogrožajo zdravje.
Pravim do pred kratkim, ker zdaj ni več tako. Po dolgih letih pisanja peticij, dokumentiranja težav, zahtev po zaslišanjih v kongresu, pisanja pisem poslancem se je 11 ameriških nevladnih organizacij odločilo pravico poiskati na sodišču.

Tožba in predstavljeni dokazi so FDA končno prisilili k umiku.
Trditev, da »ni znanstvenih dokazov  o škodljivosti amalgama«, je preteklost. FDA je s spletne strani umaknila vsa priporočila o uporabi in dodala, da amalgamske zobne zalivke, ki vsebujejo živo srebro,  utegnejo učinkovati toksično na živčni sistem otroka in zarodka. Odsvetujejo jih tudi vsem osebam, ki so v večji meri izpostavljene živem srebru, nosečnicam in osebam z oslabljenim imunskim sistemom.

Sodišče je tudi odločilo, da mora FDA v enem letu (do julija 2009) sprejeti klasifikacijo in pravila o uporabi amalgamov, saj jih doslej ni bilo. Ni pričakovati, da bi FDA predlagala prepoved, vendar se pričakuje restriktivnejša uporaba.
Tako je padla še ena trdnjava znanosti v interesu kapitala. Vendar se je v tem času v naših ustih nakopičilo veliko amalgamskih zalivk. 75 % Slovencev jih ima!

Kaj lahko storite
Svojega zdravnika seznanite z novico, vendar vam ne svetujem, da bi se amalgamskih zalivk poskusili rešiti čez noč. Z njimi je podobno kot z azbestno kritino. Odstranjevanje lahko povzroči dodatno zastrupitev.  Pri brušenju zalivk in odstranjevanju nastajajo prah ter  plini, ki vsebujejo veliko živega srebra, med posegom ga vdihujemo, pogoltnemo ali absorbiramo skozi sluznico.

V tujini se odstranjevanja lotevajo zelo resno. Zalivke razrežejo in s posebno metodo odstranijo. Pacienta in zobozdravnika posebej zavarujejo z masko, očali in posebnimi ustnimi vložki, ki zmanjšujejo stik sluznice z živim srebrom. Za čiščenje zoba ozaveščeni zdravniki uporabljajo natrijev tisulfat, ki dodatno veže živo srebro. Starih zalivk ne mečejo v odtoke, temveč ravnajo z njimi kot s posebej nevarnimi odpadki. Preverite, ali vaš zdravnik sploh ve, o čem govorimo, in če o tem ni obveščen ter ustrezno opremljen za poseg, poiščite drugega.

Ko ste odstranili zalivke, ki so  vir nenehnega zastrupljanja, lahko začnete čistiti deponijo živega srebra v telesu. Za razstrupljevanje v tej fazi so primerne alge z veliko klorofila (klamatska alga in chlorella), aloe vera, ječmenova trava ali čemaž. Osnovna razstrupitev telesa traja vsaj dva meseca.  Ko končamo splošno razstrupljanje telesa, je na vrsti razstrupljanje možganov in živčnega tkiva. Omenjenim pripravkom v tej fazi dodajamo tinkturo koriandra 2 x 5 kapljic na dan. Takšno razstrupljanje traja nekaj mesecev do eno leto. Ne bodite neučakani, strupe ste sistematično nalagali desetletja in telo potrebuje čas, da jih izloči.

Amalgami vsekakor zaslužijo vašo pozornost, natančen načrt za sanacijo in disciplinirano odstranjevanje.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.