Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Mogoče vam bo moje vprašanje zvenelo banalno, vendar zares ne vem, kaj je prav. Mlajši sin (3 leta) je tako trmast, da imamo vedno pravo malo vojno s tem, da ga silimo, naj si umije roke in zobe. S starejšim (5 let) je veliko lažje, saj ima rad vodo in s higieno nimamo težav. Vsaj ne do pred kratkim, ko sem opazila, da ima razpokano kožo in vse hujšo rdečico na različnih delih telesa. Zdaj premišljujem, ali je to morda od mila in ali  morda z umivanjem rok in miljenjem pri tuširanju pretiravamo. Kolikokrat na dan bi si morali umiti roke? Helena J.

ODGOVOR:

Če pričakujete, da vam bom povedala številko, ne bo šlo. Res pa je, da imamo danes popolnoma paranoiden odnos do bakterij in bi najraje vse naredili sterilno, vključno z lastnim telesom. Že drži pregovor, da je čistoča pol zdravja, vendar pozabljamo, da je nečistoča njegova druga polovica.

To dokazujejo tudi raziskave, v katerih so ugotovili, da imajo otroci, ki odraščajo v manj sterilnem okolju, so veliko v naravi, v stiku s peskom in zemljo, imajo hišne ljubljenčke in niso obsedeni s higieno, veliko manj težav s kožo in alergijami ter manj zbolevajo kot njihovi vrstniki, ki so videti »kot iz škatlice«.
Mogoče vas bo šokiral podatek, da vsakič, ko si umijemo roke, poškodujemo maščobno-kislinski zaščitni sloj, ki bo potreboval (odvisno od moči uporabljenega mila) od 6 do 13 ur, da se obnovi. V tem času je naša koža dovzetnejša za vdor patogenih organizmov, kot če bi bila prekrita z zemljo in prahom.

Ni vseeno, kaj trda in tekoča mila vsebujejo. Večina ljudi v današnjem času ne uporablja klasičnih mil, ki so naraven proizvod, sestavljen iz 70 odstotkov kakovostnega olja in alkalne snovi. Namesto tega imamo kopico umetnih izdelkov, ki vsebujejo tudi do 50 sestavin in med katerimi je praviloma komaj kakšen odstotek naravnih.

V Sloveniji imamo nadpovprečno veliko tekočih mil. Imamo jih radi, ker se lepo penijo in dišijo, a se ne zavedamo, da ravno to najbolj draži kožo. Snovi, ki se penijo, so sočasno razmaščevalci (prvotno so jih uporabljali za čiščenje strojev v industriji), ki učinkovito topijo zaščitni plašč naše kože. Čarobne dišave pa so najbolj alergeni del sodobnih mil in z naravnimi vonjavami nimajo nič skupnega (pridobljene so iz nafte).

Milom dodajajo tudi različna barvila, med katerimi so potencialno kancerogena rumena, zelena, rdeča … Med sporne sestavine sodijo tudi t. i.  PEG-derivati, ki kožo odprejo in jo takoj po umivanju naredijo še dovzetnejšo za vdor neželenih snovi.

Najagresivnejše so antibakterijske  sestavine, ki jih dodajajo milom, da izboljšajo njihovo učinkovitost. Vsebuje jih skoraj tri četrtine vseh mil. Mednje sodi triclosan, ki je nevaren pesticid, vendar ga  milom in zobnim pastam dodajajo zaradi njegovih antimikrobnih lastnosti. Takšne snovi uničujejo ne le patogene bakterije, temveč tudi vse dobre in prijateljske bakterije, ki prebivajo na naši koži ter jo varujejo. Ob tem obstaja nevarnost, da antibakterijska mila prispevajo k razvoju še odpornejših sevov bakterij, kar dodatno ogroža naše zdravje.

Kaj storiti?
Pravo vprašanje ni kolikokrat, temveč s čim se bomo umivali. Otroška koža je še posebej občutljiva, ker se do četrtega leta še izgrajuje in je tanjša ter prepustnejša od kože odraslega človeka. Zato ne pretiravajte s pogostim umivanjem rok. Pri tuširanju ni nujno vsak dan namiliti vsega telesa. Namilite le tisto, kar je nujno (pod pazduho, mednožje, stopala, mogoče vrat …), zaščitni sloj na drugih delih kože pa pustite nepoškodovan.
Pomembno je biti zelo pozoren pri izbiri kozmetike. Če posegamo po dokazano naravnih izdelkih, ki ne vsebujejo toksičnih snovi, hormonskih motilcev in agresivnih sestavin, ki bodo oslabile zaščitno funkcijo kože, je to dobra naložba v zdravje.
 
Med kozmetiko za otroke in dojenčke je najbolj preizkušena Weleda, v zadnjem času pa se na trgu pojavljajo tudi izdelki drugih ponudnikov naravne kozmetike.

V zvezi z geli za tuširanje pa si lahko pomagate z ocenami revije Öko test, ki je pregledala sestavo 26 izdelkov.  Najvišje ocene so dobili Alverde, Dr.Hasuchka, Lavera, Logona, Sante in Weleda, najbolj oglaševane blagovne znamke pa so pristale na seznamu pomanjkljivih in problematičnih. Rezultate testa si lahko ogledate na www.zazdzravje.net, v rubriki Skupaj razkrivamo. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: