Vprašanja/odgovori

Omega 3 med resnico in zavajanjem

Veliko se piše o čudežnosti omega 3 maščobnih kislin. Zanima me, katera živila naj uživamo. Eni pravijo, da vse ribe vsebujejo omega 3, drugi, da jih najdemo le v nekaterih. Naši otroci rib ne marajo, zato me zanima, ali lahko omega 3 maščobne kisline zaužijejo s kakšnim drugim živilom. Polona M.

Nedvomno so omega 3 maščobne kisline zelo koristne za naše zdravje, saj se jih najpogosteje omenja v povezavi s holesterolom in odmaševanjem arterij. Prispevajo tudi k zdravju las in kože. Pomagajo pri izgorevanju drugih maščob in zato vplivajo tudi na zmanjševanje teže. Manj znano pa je, da zadostna količina omega 3 maščobnih kislin tudi delno ščiti pred delovanjem rentgenskih žarkov in odlično preprečuje vnetja v telesu. Dr. Johanna Budwig je dokazala tudi zdravilno učinkovanje kombinacije omega 3 maščobnih kislin in skute na zdravljenje rakavih celic.
Ravnovesje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami naj bi bilo od 1 : 1 do največ 1 : 4.  V prehrani zahodnjakov je to ravnovesje popolnoma porušeno; v ZDA imajo povprečno razmerje 1 : 20, v evropskih deželah pa smo le za odtenek boljši s povprečjem 1 : 14. 
Če nimate dovolj omega 3 maščobnih kislin,  ne boste mogli resorbirati drugih maščob. Tako npr. tudi koristne maščobne kisline iz olivnega ali kokosovega olja  lahko ostanejo neizkoriščene, če v telesu ni dovolj omega 3 maščobnih kislin.
Razmerje v lanenem olju je 4 : 1 v korist alfalinolenske (omega 3) maščobne kisline, kar pomeni, da vam vsak gram te maščobe dovoljuje, da zaužijete 16 gramov drugih maščobnih kislin, pa ste še vedno v optimalnem razmerju 1 : 4.
Laneno olje je največji rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin v naravi. Seveda le pod pogojem, da je hladno stisnjeno brez prisotnosti zraka, dobro zaščiteno pred svetlobo (v temnih steklenicah ali pločevinkah) in da ga po odprtju hranimo v hladilniku ter porabimo v nekaj tednih. Če takega ne morete najti, uživajte raje sveže zmleta lanena semena iz ekološke pridelave. Najbolje jih je skosmičiti v posebnem kosmičniku, ker mletje v mlinčkih pogosto lanena semena preveč pregreje in tako uniči dragocene omega 3 maščobne kisline.
Zdaj, ko so ribe postale tako onesnažene s težkimi kovinami, da tuna in skuše ne pridejo več v poštev (v nekaterih državah jih že uradno odsvetujejo otrokom in nosečnicam), ostajajo vir omega 3, ki ga najdemo v živalskem svetu, le sardelice in inčuni. Ker so bili v vodi le kratek čas, preden so prispeli na našo mizo, niso imeli priložnost absorbirati veliko težkih kovin iz morja, iz katerega smo naredili svojo greznico. Lososi ne sodijo med plave ribe, imajo pa precej omega 3 maščobnih kislin. Vsaj imeli so jih! Pogosto uporabljenega lososovega olja že dolgo ne pridobivajo iz rib, ki so rasle v naravi. Krmijo jih tako kot krave in druge živali, in taka nezdrava »hitra« krma je spremenila tudi njihovo strukturo maščob.
Tu se nam zastavlja še eno vprašanje, o katerem nič ne zasledimo v literaturi. Koliko omega 3 pravzaprav zaužijemo z ribami, saj so te maščobne kisline termolabilne (ne prenesejo pregrevanja), ribe pa uživamo toplotno obdelane. Izjema so le sardelice in vloženi slaniki, ki jih uživamo surove. Ali so morda omega 3 maščobne kisline v ribah odpornejše od tistih v lanenem olju in drugih rastlinah?
Kravje mleko (termično neobdelano) še vedno vsebuje nekaj omega 3 maščobnih kislin, pod pogojem, da se je krava pasla na travi. Če pa ji človek vsili silažo in bivanje v zaprtih hlevih, se mleko poslovi od omega 3 maščob in vitamina D. Ne nasedajte besedilu na ovojnini,  da je mleko z omega 3. To so praviloma sintetizirana prehranska dopolnila, ki jih dodajajo živilom in katerih učinkovanje v telesu je zelo vprašljivo.
Jajca z omega 3 pa so komercialna poteza industrije, ki ugotavlja, da gredo jajca vse manj v promet. Zato ponujajo jajca kokoši, ki so jim v krmo dodajali več omega 3 maščobnih kislin. Ponavadi sta osnova krme gensko spremenjeni koruza in soja, pri čemer Slovenija ni izjema! Gensko nespremenjeno krmo morajo uporabljati le ekološki kmetje. V ZDA opozarjajo, da je takšna promocija jajc kot pomembnega vira omega 3 maščobnih kislin zavajanje potrošnika, ker mu pozabijo povedati, da je to le delček maščobnih kislin, ki nikakor ne odtehta velikega deleža drugih maščob in holesterola v jajcih. Četudi so jajca v surovi obliki zdravo živilo, je danes postalo skoraj nemogoče najti zdrava. Nevarnost salmonele narekuje nujno toplotno obdelavo, ki pa denaturira beljakovine, uniči dragocene vitamine, encime ter občutljive maščobne kisline.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: