Vprašanja/odgovori


Koencim Q10 ob pomanjkanju energije?


Pogosto sem brez energije in me zanima, ali bi mi pomagalo jemanje koencima Q10. O njem namreč pravijo, da daje več energije, pa vas sprašujem, ali je to res. Matej L.

Res je pomanjkanje energije težava, ki jo čuti vse več ljudi. Seveda je tudi vzrokov zanjo vse več. Od nepravilne prehrane, stranskih posledic jemanja nekaterih zdravil, premalo spanca, izčrpanosti do preobremenjenosti s skrbmi, strahovi, jezo ali željo, da bi dosegli več, kot lahko.
Res koencim Q10 sodeluje v številnih procesih nastajanja energije v celicah, vendar občutek utrujenosti ni vedno posledica pomanjkanja Q10. Povedano drugače, zaradi jemanja Q10 vas skrbi ne bodo manj izčrpavale in hitra hrana vam ne bo manj škodovala. Če pa telesu res primanjkuje Q10, ga je zelo smotrno nadomestiti, in to boste čutili tudi pri energiji. 

Ali je Q10 energija ali materija?
Q10 so imenovali tudi ubikinon, kar pomeni “povsod navzoč« kinon. Je to morda ena izmed molekul, v katerih se zrcali materializirana življenjska energija telesa? Temu znanost še vedno ne more pritrditi. Vemo pa, da ga najdemo v vseh celicah živih bitij, ki živijo s kisikom. Vemo, da ima Q10 veliko opraviti z našo življenjsko energijo in z vitalnostjo telesa. Po svojih lastnostih je to vitamin, vendar ga telo (za razliko od drugih vitaminov) lahko ustvarja samostojno vsaj večji del življenja. Z leti (ali morda zaradi drugih nakopičenih ovir?) začne naša lastna produkcija pešati, zato ga je po 50. letu za 20–60 odstotkov manj kot pri dvajsetletni osebi. Zanimivo je, da se največji padec koncentracije Q10 zgodi v srcu, kjer ga je tudi sicer največ.

Znanost ima to omejitev, da lahko meri le fizično. Zato znanstveniki opisujejo predvsem njegovo fizično vlogo pri prenašanju elektronov, ki sodelujejo v produkciji naše življenjske energije celic. Istočasno so ugotovili, da je Q10 tudi močan zaščitnik celic pred prostimi radikali. Najbolje deluje v skupini z drugimi antioksidanti, zlasti z vitaminoma C in E ter s selenom. Zato ne presenečajo ugotovitve, da je Q10 v kombinaciji z naravnim vitaminom E pomemben pri preprečevanju ateroskleroze, da krepi srce, zmanjšuje stranske učinke zdravil proti holesterolu ter dviga splošno raven energije in pomaga pri premagovanju kronične utrujenosti. 

Kako vemo, da ga potrebujemo?
Tako kot pri pomanjkanju drugih vitaminov in rudnin so simptomi pomanjkanja Q10 precej splošni. 
Če jemljete zdravila za zniževanje holesterola, imajo ta pogosto stranski učinek, da zavirajo proizvodnjo naravnega Q10, kar lahko čutite kot utrujenost, izgubo spolne želje in bolečine v mišicah. V takšnih primerih je dodajanje Q10 zelo koristno. Priporočajo ga tudi med rehabilitacijo po možganski kapi ali operacijah srca in kot naravno sredstvo za zniževanje visokega krvnega tlaka. Študije so pokazale, da ima Q10 pomembno vlogo tudi pri zdravju zob in dlesni. Raziskava je tako pokazala, da  v vzorcih prizadetega tkiva pogosto primanjkuje Q10, medtem ko ga je v zdravem tkivu vedno dovolj. Zato Q10 pozitivno učinkuje tudi na čvrstost in zdravje dlesni. 

Seveda vse opisano velja za zares naraven Q10, zaužit  v zadostnem odmerku. 
Ker se nam Q10 danes ponuja v velikem številu izdelkov, celo v mleku in osvežilnih pijačah, je dobro vedeti več o delovanju različnih oblik Q10. Vse navedene učinke so klinične raziskave potrdile le za naravno obliko Q10, ki nastaja s fermentacijo kvasovk, brez gensko spremenjenih učinkovin, in je identična koencimu Q10, ki ga proizvaja naše telo. V zadnjem času so na voljo tudi pripravki v liposomski obliki, ki se lažje absorbirajo in dosežejo večjo učinkovitost. 

Torej, najprej premislite, kaj lahko storite, da vaša lastna produkcija dragocenega Q10 ne bo prenehala delovati. S poimenovanjem Q10 kot “povsod navzočega” so vam že namignili, za kakšno energijo gre. Če pa si boste do več energije pomagali z dodatki, izberite tiste s preverjeno učinkovitostjo in z naravno sestavo.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: