Vprašanja/odgovori


Naval probiotikov


Pred vsako čakalnico so kupčki reklam za različne probiotike. Vsaka ima svojo zgodbo in vsi pišejo, kako so ravno njihovi sevi najboljši. Kako naj se navadni smrtnik znajde v tej zmešnjavi? Polona F.

Res smo v zadnjem času zasuti s promocijo za različne probiotične izdelke. Če primerjam, s čim vse nas zasipajo, sodijo probiotiki med redke koristne izdelke, ki jih zares potrebujemo. Prehitro pa bi bilo sklepati, da potrebujemo tudi vse izdelke, ki jih v tej skupini ponujajo.

Odkrivanje tople vode
Spoznanje, kako pomembne so probiotične bakterije za naše zdravje, ni novo. Novost v zgodovini človeka je bila predrznost, da smo to spoznanje sistematično gazili nekaj desetletij, dokler črevesne flore nismo sesuli s pretirano uporabo antibiotikov, kortikosteroidov, oralne kontracepcije, s sladkarijami in rafiniranimi ogljikovimi hidrati ter kopico E-jev. Zdaj, ko so tisti z zdravo črevesno floro v manjšini, nam farmacevtska in živilska industrija prodajata nazaj, kar sta nam vzeli.

Probiotiki in prebiotiki
Uživanje probiotikov ni avtomatično zagotovilo, da se bodo ti prejeli. Lahko se zgodi, da se vneseni mikroorganizmi (probiotiki) ne morejo vrasti v prebavilih zaradi več razlogov: če jim naša hrana ne zagotavlja preživetja, če pH v črevesju ni ugoden, če jih zaužijemo tako, da poginejo, preden pridejo do cilja, ali če uživamo takšne seve, ki niso sposobni daljšega zadrževanja v črevesju in razmnoževanja.

Oglejmo si vse omenjene razloge podrobneje.
Če želite, da bi se probiotiki lepo razmnoževali, jih morate negovati in pravilno prehranjevati. Mogoče ste že zasledili besedo prebiotik. To ni slovnična napaka. To je dejanski predpogoj, da bi lahko probiotiki preživeli. Kaj so probiotiki in kaj prebiotiki?

Poenostavljeno: probiotiki so »seme« za novo trato,  prebiotiki pa gnojilo, ki omogoča optimalno rast trate. Odličen vir prebiotikov so izdelki, ki vsebujejo desnosučno mlečno kislino (sirotka, kisava, zeljnica …). Tudi vse vlaknine so odlična hrana za probiotike. Zato bo ljudem, ki še naprej uživajo le rafinirana živila ter premalo sadja in zelenjave, jemanje probiotikov pomagalo le kratek čas. Dokler novi probiotiki ne pocrkajo od lakote zaradi pomanjkanja hrane v obliki vlaknin.  

Vpliv pH na probiotike
Tako kot so semena na vašem vrtu zelo občutljiva za zakisanost zemlje, je tudi pri naši črevesni flori. V delu črevesja, kjer naj bi domovali probiotiki, normalno prevladuje kisli pH. Če so razmere alkalne, je to pisano na kožo glivici kandidi, ki v kislem okolju vegetira, v alkalnem pa se nemoteno razbohoti. Večina probiotikov ni sposobna sama izločiti toliko mlečne kisline, da bi spremenila pH v črevesju in si s tem zagotovila obstoj. Izjema je le L. acidophilus DDS 1, ki je rekorder v količini desnosučne mlečne kisline, ki jo sam proizvaja, vendar tudi njemu pride prav pomoč v obliki jemanja že narejene mlečne kisline (zaužijemo jo v obliki kisle sirotke - kisave ali molkosana), zeljnice, cepljenih sokov, uživanja kislega kruha, krušnega napitka ali fermentiranega tempeha in misa (ki nista pasterizirana).   

Vpliv prebavnih sokov na probiotike
Če se bodo vaši probiotiki »kisali« v želodčnih kislinah nekaj ur, potem pa doživeli alkalni šok v dvanajstniku, ne pričakujte, da bodo do črevesja pripluli uporabni. Zato jih je najbolje zaužiti pred jedjo, da se čim prej prebijejo tja, kamor so namenjeni.

Boste kupovali popotnike ali prebivalce!
Danes je na trgu veliko izdelkov s sevi, ki se v našem telesu ne morejo prejeti in učinkujejo le takrat, ko potujejo proti izhodnim vratom. To pomeni, da morate za trajen učinek nenehno jemati pripravke, ki jih vsebujejo. V to skupino sodijo npr. zelo oglaševani sevi L. casei, L. bulgaricus ali Streptococcus thermophilus.

Veliko bolje je posegati po probiotikih, ki jih naše telo prepoznava kot svoje in se zato lahko naselijo v našem črevesju ter začnejo svoje družinsko življenje. Mednje sodijo: Bifidobacteria bacterium, Lactobacillus acidophilus, Latobacillus salivarius in Enterococci. Pri otrocih v rezidenčno črevesno floro sodijo še: Bifidobacteria bifidum in Bifidobacteria infantis.

Plodni ali jalovi?
Zadnji kriterij, ki ga ne smemo spregledati, je sposobnost seva, da bi se razmnoževal. Pri bakterijah ne gre za »slovensko nataliteto«, temveč potomstvo enega seva merimo s tisočimi in milijoni potomcev, ki jih lahko ustvari.

Proizvajalci se radi pohvalijo z veliko množico sevov, ki so pod pokrovom njihovih probiotičnih napitkov. Količine njihovih sevov res ne moremo prešteti, njihovo živost pa lahko opazujemo na več načinov. Se še spomnite domačega kislega mleka ali jogurta? Pod pokrovom je bilo tako živahno, da so domači jogurti, ki jim zares niso naredili ničesar za manjšo »potenco«, dvignili pokrovček že v  nekaj dni. Za interese globalizacije pa preveč živahni probiotiki niso koristni. Pokrovčke bi razneslo, še preden bi takšni izdelki iz kakšne oddaljene države prišli v Slovenijo. Karkoli so z njim naredili, je na libido probiotičnih bakterij vplivalo zelo »pomirjevalno«. Dolge tedne lahko opazujete probiotične napitke, pa pokrova ne bodo dvignili. Tudi po nekaj urah v avtu, na kuhinjski mizi ali drugje zunaj hladilnika se pri večini ne bo zgodil čudež. Pričakujete, da se bodo »obudili od mrtvih«, ko bodo prispeli v vaše telo?

Če jih že uživate v obliki mlečnih napitkov, dajte prednost domači fermentaciji nehomogeniziranega mleka. Osebno mleka ne pijem in raje posegam po kakovostnih probiotikih v kapsulah ali nemlečnih napitkih.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: