Vprašanja/odgovori


Naravna čistila

 
V naši hiši smo dobili dojenčka in se odločili, da bomo presedlali na naravna čistila, tudi če morda hiša ne bo več tako dišala in perilo ne bo tako belo. Ker smo novinci na tem področju, ponudba pa je zelo pestra, bi bila hvaležna za namig, kako izbrati zares naravne izdelke. Gertruda in Andrej

Pozdravljam vašo odločitev. Mnogi se še ne zavedajo, da otrok večji del strupov, ki jih zaužije, najde na domačih tleh ter v stiku z oblačili in pohištvom. Vse bolj pazimo, kaj bo na naših krožnikih, kopalnice in druge prostore pa polnimo z vse hujšimi strupi. 

Hiša in perilo zagotovo ne bosta dišala tako močno, kot ste navajeni pri običajnih praških, ker se naravne vonjave zagotovo ne morejo primerjati z umetno sintetiziranimi dišavami. Za tolažbo: večina teh je precej dražilna, nekatere so celo hudo alergene, zato ne boste nič zamudili. Skoraj vsi močno odišavljeni izdelki v sebi skrivajo nevarne ftalate, ki škodujejo jetrom in moškim reproduktivnim organom. Tenzidi (mehčalci) pa ne učinkujejo le na oblačila, temveč tudi na kožo. Otroško še toliko bolj! 

V zvezi s čistostjo pa naj vas ne bo strah, da boste na slabšem. Minili so časi, ko je uporaba naravnih sredstev pomenila, da se moramo sprijazniti z umazanijo. Res pa je, da nekaterih učinkov, ki jih imajo optični belilci na belo perilo, in podobnega ni pričakovati. 

Tudi stopljenega vodnega kamna v petih sekundah ne pričakujte, če pa boste potrpeli nekaj minut, boste zelo zadovoljni z rezultatom naravnih sredstev za čiščenje kopalnic, posode, oken in podobnega. 

Obljube in dejstva
Na trgu je precej izdelkov, ki jih predstavljajo kot naravne, in verjetno že veste, da vsemu ni verjeti.

V večini je le manj najbolj škodljivih snovi, vaše zaupanje poskušajo pridobiti še z navedbami, da uporabljajo eterična olja in podobno. Podrobnejše branje sestavin pa odkrije drugačno zgodbo. 

95 odstotkov je le malo več od 90 odstotkov!
Ko preberete, da je izdelek 95-odstotno biorazgradljiv, se vam mogoče zdi, da je skoraj popoln. V resnici pa je le na pol poti do tistega, kar bi moral biti. Tudi najbolj sporni detergenti in čistila vsebujejo zelo malo za naravo spornih snovi. Zato iščite čistila, ki ne barantajo z varnostjo in so 100-odstotno naravna ter biorazgradljiva. 

Gensko spremenjeni encimi
V čedalje več pralnih praških so encimi  (amylase, protease, lipase), ki so praviloma gensko spremenjeni, česar pa proizvajalcem ni treba označevati. Tako se pri hrani na vse načine izogibamo gensko spremenjenim organizmom, z njimi pa prihajamo v stik s čistili in jih celo brez zadržkov spuščamo v okolje. 

Kako brati deklaracije
V resnici je zelo preprosto. Če morate biti magistri kemije, da bi razumeli, kaj je napisano, zagotovo ne držite v rokah naravnega izdelka. Deklaracije na naravnih izdelkih so za navadne smrtnike razumljive: na njih bo napisano npr. beli kis, glukozidi iz kokosa, rastlinski alkohol, izvlečki te in one rastline, eterično olje ter podobno.

Najkakovostnejši izdelki imajo tudi preverjen vir sestavin in ekocertifikate, ki potrjujejo, da so surovine neoporečne. Certifikati, kot so Demeter, Soil Association, Eko, Organic, so vam lahko v veliko pomoč pri izbiri. 

Ali morajo izdelki res biti ekološki?
Mogoče se bo nekaterim zdelo pretirano iskati ekološke izdelke. Še za prehranjevanje ne najdemo dovolj ekološkega sadja in zelenjave! Verjemite, da proizvajalci ne delajo tega, ker so razsipni in se podajajo v nepotreben strošek. Dejstvo je, da ima metoda pridelave in predelave veliko opraviti s trajnostjo ter učinkovitostjo izdelkov. Koncentracija sadnih kislin, antiseptične lastnosti eteričnih olj, moč dišav, stabilnost nekaterih snovi je pri ekološko pridelanih rastlinah veliko večja, kot če bi uporabili pridelane z umetnimi gnojili in kemičnimi sredstvi. Tisti, ki delajo z manj kakovostnimi naravnimi sestavinami, morajo svojim izdelkom dodajati vonjave,  več konzervansov in drugih snovi, s katerimi poskušajo doseči enak učinek.    

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: