Vprašanja/odgovori


Kozmetični industriji se ne mudi!


Vse pogosteje na spletu berem svarila, da so parabeni nevarni. Po drugi strani vidim, da na potrošniških testih in Öko testu izdelki, ki jih vsebujejo, dobivajo odlične ocene. Kakšno menite, ali naj se parabenom izogibamo ali ne?

Parabeni so res ena izmed kemičnih snovi, za katere je iz dneva v dan vse več dokazov o njihovi škodljivosti.  Zagotovo se kozmetični industriji ne mudi s prepovedjo, ker so, kot sama pravi, »tako praktični  in poceni«, da bodo stežka našli nadomestilo zanje.

Industrija jih uporablja kot konzervans in jih na etiketah najdemo označene kot ethylparaben, methylparaben, propylparaben … Njihova uporaba je podaljšala uporabnost kozmetičnih izdelkov in ta »inovacija« je prinesla milijarde dobička.  

Prve raziskave o tem, da so  parabeni tudi hormonski motilci, so bile narejene že pred desetletji. Seveda ena raziskava ne zadostuje, da bi se spremenila zakonodaja, zato kljub strokovnosti opravljenih raziskav poskuša industrija takšne podatke zavračati kot nezadostne.

Kje je meja med zadostnimi in nezadostnimi dokazi, je čisto politično vprašanje. Na eni strani tehtnice je varnost, na drugi pa dobički, ob katere bo industrija, če bo prepovedala uporabo te in one kemikalije. Kakšni so vplivi industrije na zakonodajo, smo najbolje videli pri novi evropski kemični zakonodaji REACH, ki je bila prvotno zasnovana z namenom »velikega pospravljanja« po trgu kemikalij, na koncu pa je pokleknila pred lobisti in pustila zunaj zakona na stotine nevarnih kemikalij. Med njimi veliko takšnih, ki jih najdemo v kozmetičnih izdelkih.

Pritisk je vse večji!

Nekaj se kljub vsemu spreminja. Pred leti je industrija svarila pred škodljivimi učinki parabenov s posmehom zavračala kot neutemeljene. Potem je o tem vrsto let molčala in komentirala pritiske nevladnih organizacij, da »dokazi še niso zadostni«. Zdaj pa se tudi besednjak kozmetične industrije spreminja. V zadnjem poročilu COLIPA (The European Cosmetic Toiletry and Perfumery Association), ki je bilo objavljeno 2. 4. 2008, pa beremo naslednje: »Evropska kozmetična industrija se zaveda poročila prof. Kortenkampa, ki pravi: 'Kljub temu da vemo, da veliko faktorjev vpliva na raka dojke, vpliva kemikalij ne smemo podceniti, zato bi bilo smotrno zmanjšati izpostavljenost kemikalijam, ki oponašajo estrogen.' Poročilo navaja vrsto kozmetičnih sestavin, zato se industrija zaveda, da bo to lahko sprožilo zaskrbljenost med potrošniki. Zato kozmetična industrija resno jemlje to poročilo. Varnost je največja prioriteta za kozmetično industrijo. V veljavi so strogo predpisane procedure, ki naj bi zagotovile, da kozmetična industrija proizvaja varne proizvode, katerim potrošniki lahko zaupajo«.

Pustimo ob strani plačane predstavnike za odnose z javnostmi, ki pišejo takšna poročila. Tako kot v diplomaciji veliko razberemo iz uporabe nekaterih besedil, tudi tu lahko razberemo, da je konec vehementnega zavračanja znanstvenikov in posmehovanja na njihov račun, ker svarijo pred nevarnimi kozmetičnimi izdelki.  

Seveda je od takšnih političnih izjav do spremembe predpisov dolga pot. Tudi sami ste že ugotovili, da potrošniške organizacije niso prav hitre pri sankcioniranju prisotnosti parabenov. V našem projektu pogosto objavljamo ocene Öko testa, ker so glede vsebnosti kemikalij veliko strožji od potrošniških organizacij in njihovih testov. Kljub temu v parabene za zdaj ne drezajo, ker potem noben konvencionalni izdelek ne bi dobil ocene »zelo dobro«.

So pa do parabenov enotne vse organizacije, ki ocenjujejo naravno kozmetiko. Kljub temu da se razlikujejo v strogosti, vse prepovedujejo njihovo uporabo, zato se boste najlažje izogniti tveganju, če boste posegali po izdelkih, ki so certificirani (BDIH, EKO, DEMETER, SOIL ASSOCIATION). Poleg parabenov imajo podoben status druge kemikalije, ki jih najdemo v kozmetiki. Sporne so tudi nekatere snovi v izdelkih naravne kozmetike, ki so sicer naravne, vendar se med postopkom njihove izdelave na koncu ustvarijo kemikalije, ki se zelo malo razlikujejo od tistih, pridobljenih iz nafte. Da vas ne zavede promocija brez dokazov, vas prisrčno vabimo na predavanje, ki bo 21. novembra v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani.

V Sloveniji bo o tveganju in zavajanju kozmetike predavala Abi Weeds, ki sodi med vodilne poznavalke naravne kozmetike in je članica komisije za standarde pri SOIL ASSOCIATION ter članica OTG (Organic Trade Group). (Več preberite na www.zazdravje.net).

Jaz sama ne bom čakala na zakonske prepovedi, ker potencialno nevarne snovi ne postanejo nevarne z dnevom prepovedi, temveč so nevarne ves čas. Kadar ugotovimo, da je uporaba neke snovi tvegana za naše zdravje, se ji je modro izogniti. Posebej če imamo na voljo enako učinkovite in varnejše izdelke brez potencialno škodljivih kemikalij.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.