Vprašanja/odgovori

Za prehlad ne potrebujemo zdravil

Naš direktor nerad vidi, da smo na bolniški zaradi prehlada. Pravi, da danes za to obstajajo zdravila, ki odpravijo prehlad čez noč. Mogoče sem preveč staromoden, vendar imam zadržke do takšnih zdravil, ne znam pa pojasniti, zakaj. V podjetju me zato gledajo, kot da bi rad »šprical« službo. Rad bi prebral vaše mnenje o tem.  

Dobrodošli v klub staromodnih. Tudi mene bi stežka prepričali, da bi pri prehladu zaužila kakšno instantno »zdravilo«, ki odpravlja simptome prehlada in gripe. Naštela vam bom svoje razloge.

Prehlad je predvsem očiščevalna kriza, ko ima telo na razpolago nekaj učinkovitih mehanizmov, da se očisti virusov. Eden izmed njih je vročina - remek delo matere narave. Virusi so občutljivi za toploto. Večino onesposobi ali vsaj vpliva na moč njihovega razmnoževanja že stopinja do dve več. Zato telo preprosto preklopi »termostat« na dve, tri stopinje več in z vročino »skuri« ali »kastrira« vsiljivce, ne glede na to, kje so se skrili.

Drugi dragoceni mehanizem, ki nam ga je dala narava, je čiščenje limfe s potenjem in izcedkom iz nosu. Uničeni in onesposobljeni virusi morajo nekako zapustiti naše telo. Limfa jih splakuje iz tkiv ter skozi sluznico in kožo hitro izžene iz telesa.

Sabotiramo lastno zdravje
Danes je veliko ljudi, ki bi radi vročino, potenje in smrkanje izklopili s pritiskom na gumb in nas celo prepričujejo, da smo s tem premagali bolezen. Poslušajte reklame za takšna zdravila malce pozorneje in boste slišali - »učinkovito lajša simptome prehlada in gripe«. Nihče vam ne obljublja, da bodo takšna »zdravila« pozdravila prehlad in gripo. Lajšanje simptomov pomeni, da se od zunaj ne bo več videlo, kaj se dogaja notri. V resnici bi jim morali reči blažila in ne zdravila.

Predlagam vam miselni eksperiment. Poskusite si zamisliti, kaj se zgodi, če poskuša telo zvišati temperaturo, vi pa to preprečite s kakšno snovjo, ki zbija vročino. Telo ne bo opravilo obrambne naloge in virusi bodo imeli prosto pot, da se nemoteno razmnožujejo naprej.

Kaj menite, da se zgodi, kadar se ne potite in preprečujete, da bi vam teklo iz nosu? Kje bodo končale vse smeti, ki jih želi telo spraviti ven? Če zaprete vse stranske izhode, telesu ostanejo le ledvice, ki jih boste toliko bolj obremenili. In kaj če ne zmorejo vsega?

Narava zdravi modreje
Če že ne želite obležati za sedem dni zaradi prehlada, obstajajo veliko boljše in manj tvegane strategije. Preventivno pomaga, da smo dovolj hidrirani (v nasprotnem začne telo zadrževati vodo v telesu, med drugim tako, da ustvarja več sluzi). Tudi hrani, ki v telesu spodbuja ustvarjanje sluzi, to sta pšenica in mleko, se je vsaj med prehladom dobro izogibati. Za trajno okrepitev imunosti zelo pomagajo superživila, kot so aloe vera, alge, ječmenova trava, ker v telesu učinkujejo alkalno in vsebujejo kopico koristnih snovi, ki nam jih pogosto primanjkuje. Kakovostni probiotiki tudi zelo koristijo pri krepitvi imunskega sistema.

Kadar začutimo, da se nekaj »kuha«, pa je čas za  ameriški slamnik (ehinaceja). Na trgu je veliko preparatov, vendar niso vsi enako učinkoviti. Najmočnejši so alkoholni izvlečki, ki jih delajo iz svežih in celih rastlin (to pomeni, da vsebujejo korenino, stebla, liste ter cvete). Pomembno je vedeti, da so v ameriškem slamniku alkilamidi, najmočnejše snovi, ki vplivajo na krepitev imunosti. Ti pa niso topni  v vodi. Zato čaj iz ehinaceje ali preparati, ki so narejeni s cejenjem soka, po učinkovitosti niso primerljivi z alkoholnim izvlečkom.

Ameriški slamnik učinkuje zelo hitro. Alkoholni izvleček začne v telesu učinkovati že v 15 minutah, zato je odličen za hitro blaženje, ni pa mišljen kot preparat, ki bi ga jemali dan za dnem vso zimo. Najbolje ga je imeti pri roki in ga uporabiti takrat, ko začutimo, da se nekaj kuha, ali takrat, ko vsi okrog nas začnejo kihati.

Kadar virusi premagajo prvo obrambno linijo
Še vedno se ni treba vdati. Namesto da bi odpravljali simptome, je veliko pametneje telesu pomagati, da čim prej naredi tisto, kar mora narediti. Odvisno od tega, kateri virus nas je napadel in katero področje dihal je najbolj prizadeto, imamo na voljo nekaj odličnih rastlinskih zdravil.

Za težave z bronhiji nam je narava dala zelo učinkovit izvleček bršljana, ki redči sluz in jo pomaga spraviti iz telesa.

Pri  težavah v grlu si lahko pomagamo s kopico naravnih pripravkov: grgramo žajbljev poparek ali molkosan, naredimo si čaj z ingverjem, ližemo pastile z islandskim lišajem, na nekaj sladkorja nakapljamo propolis ali zmešamo žličko cimeta in dve žlički medu ter to počasi ližemo.

Če so se težave zasidrale v zgodnjih dihalih, nam lahko pomagajo registrirana naravna zdravila za to področje dihal, pršenje slanice ali inhalacije. Namesto da bi izcedek iz nosu ustavljala, naravna zdravila učinkujejo tako, da pomagajo telesu opraviti nalogo čim hitreje. Tako namesto sedem dni smrkamo pol manj, in kar je zelo pomembno, težavo zares odpravimo, ne pa pospravimo pod preprogo.  

Upam, da je vaš direktor dovolj inteligenten, da bo dojel, da bo oseba, ki si vzame čas in zares premaga prehlad, čez nekaj dni sposobna delati v polni formi. Tisti, ki le zavirajo simptome, bodo morali to početi vse pogosteje, dokler v nekem trenutku nakopičenih težav ne bo toliko, da vse skupaj bo izbruhnilo v veliko resnejši oblik, ki bo v večje breme tudi podjetjem. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.