Vprašanja/odgovori


Kako zavohati goljufijo?


Veliko berem o vplivu vonjav na počutje. Že nekaj let uporabljam razne osveževalce zraka, a sem pred kratkim ugotovila, da vsebujejo nevarne snovi. Za novo leto bi prijateljice rada razveselila s kakšnim dišečim darilom, vendar ne bi rada spet naredila napake pri izbiri. Na kaj naj bom pozorna? Tea

Trgovci so se potrudili, da že diši po praznikih. V našem spominu je zapisano, da veseli december diši po cimetu, klinčkih, kuhanem vinu in pečenem kostanju. Zato sklepajo, da bo dovolj, da nam zadiši po omenjenih vonjavah, in že se bomo počutili prednovoletno ter radodarno, kar zanje pomeni - zapravljivo.

Vonjave zares vplivajo na naše počutje in prebudijo spomine, povezane z njimi. Težava je v tem, da danes poskušajo to doseči z umetnimi vonjavami, pridobljenimi iz nafte. Narava s to našo »inovativnostjo« ni računala, zato naša čutila na kaj takega niso pripravljena in naivno verjamejo temu, kar zavohajo. Če diši po toplem kruhu, ne pomislimo, da je to umeten vonj, ki ga pekarne kupujejo, ker so ugotovile, da dobro spodbuja prodajo kruha, tudi če je že postan! Otroške trgovine dišijo po otroškem pudru, slaščičarne po maslenih piškotih, še prodajalci avtomobilov so ugotovili, da jim pršilo z vonjem po usnju omogoča, da ceneno umetno usnje prodajo kot pravo in zaslužijo nekaj sto evrov več.

Vonjave lahko prelisičijo naš razum in sprožajo odločitve, ki so v veselje trgovcem.  Naše telo pa zna ločevati med pravimi in umetnimi dišavami ter je zgroženo, ker ga silimo, da vdihava nafto in nevarne kemične spojine. A mi, na žalost, ne znamo več prisluhniti svojemu telesu.

Nočemo verjeti, da umetne dišave sestavljajo snovi, ki se kopičijo v naših organih. Nočemo verjeti, da lahko umetne vonjave sprožijo astmatične napade, obremenjujejo ledvice in jetra, poškodujejo živčevje … Zaradi ftalatov v parfumih so prizadeti moški spolni organi, dojenčki se rojevajo s težavami z modi, z leti se nakopičijo še težave z jetri. Če bi radi videli ocene različnih parfumov, lahko preberete rezultate Öko testa na www.zazdravje.net, v rubriki Skupaj razkrivamo.

Zato je prvo, kar moramo obvladati, to, kako se izogniti nevarnim ponaredkom.

Zakladi vonjav
V Franciji je aromaterapija del uradne medicine. Tudi v drugih državah je poznavanje aromatologije zelo spoštovano. Aromaterapija je komplementarna oblika zdravljenja, ki v kombinaciji z drugimi metodami dosega zelo dobre rezultate.

Aromaterapevti vedo, da eterična olja, npr. vrtnice, lahko zdravijo depresijo, spodbujajo ali umirjajo telo in duha. Rožmarin vas bo poživil v temačnih zimskih dneh. Poskusi, ki so jih opravljali v tovarnah, so pokazali, da se je storilnost delavcev povečala za 10 odstotkov, kadar so v prezračevalni sistem dodali naravno eterično olje limone.

Vsaka vonjava ima svoje vibracije. Vonjave so kot glasba. Če si boste zavrteli nekaj sentimentalnega, vas bo to hitro spravilo v romantično razpoloženje. Poslušanje glasbe z veliko ritma vas bo »prisililo« v gibanje. S testi EEG so dokazali, da tudi vonjave učinkujejo tako. Olja melise in sivke ter meditativna olja upočasnijo delovanje možganskih valov, olja citrusov pa jih pospešujejo.

Zanimivo je, da vonjave sprožijo reakcijo hipofize (ki uravnava izločanje hormonov) in vegetativnega sistema (obtok, prebava, dihanje, uravnavanje temperature), še preden naši možgani dojamejo, kaj vohamo. Ne le da učinkujejo, še preden jih zaznamo, učinkujejo tudi po tem, ko jih z vohom ne zaznavamo več, saj se ta po približno 15 minutah utrudi.

To, kar učinkuje na nas, je, kot rečeno, vibracija, notranji zapis eteričnega olja. Sintetizirana olja pa imajo le vonj, ki je kulisa brez vsebine. Sintetično pridobljene vonjave dejansko kontaminirajo naše telo. So kot trojanski konj, ki s prevaro doseže, da  mu odpremo vrata, in nato nam povzroča škodo. Zato bodite te dni pri nakupovanju parfumov, palčk, eteričnih in masažnih olj, potpurijev, mil in drugih dišečih daril res pozorni, da ne boste osebam, ki jih želite obdariti, nehote naredili škode.

Kako prepoznati ponaredke?
Sintetične dišave boste prepoznali po ceni (praviloma so cenejše) in nepopolni deklaraciji. Če so navedena olja zelenega jabolka, magnolije, lotosa, cvetov mandljev, breskve, vijolice ali šmarnice, ste lahko prepričani, da so sintetična, saj iz omenjenih rastlin ni mogoče pridobiti naravnih eteričnih olj. Enako velja za parfume s temi vonji.

Nekateri proizvajalci mešajo cenejša eterična olja s sintetičnimi in tako ustvarjajo fantazijske mešanice.

Pogosto tudi redčijo eterična olja s cenejšimi osnovnimi olji.

Pomembno je poznati tudi postopek pridelave in predelave. Posebno nevarna so olja citrusov, ki jih pridobivajo iz lupin citrusov. Če so sadeži škropljeni, je lahko koncentracija strupa, ki je v olju, nevarna za zdravje. Tudi pri drugih rastlinah, ki so škropljene, so eterična olja lahko koncentracija strupov.

Da bi se izognili težavam, je najbolje poiskati certificirane izdelke z oznakami BDIH, DEMETER, ECO CERT,  SOIL ASSOCIATION in podobne, za katerimi stojijo neodvisne ustanove, ki preverjajo njihovo vsebino.  

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: