Vprašanja/odgovori


Slovensko jabolko na dan ne odžene zdravnika stran


VPRAŠANJE: Prebrala sem vaš zanimivi prispevek o citrusih. V naši hiši že dolgo ne kupujemo sadja, ki je prepotovalo pol sveta, in raje prisegamo na jabolka ter tisto, kar raste pri nas. Ker vidim, da ste na tekočem s podatki o pesticidih, me zanima, kakšna je ponudba jabolk v Sloveniji. Na tržnici vsi prisegajo na lastne otroke, da jih niso škropili, vendar ne vem, ali jim gre verjeti. Lep pozdrav, Živa V.  

ODGOVOR: Pa ste dregnili v osir. Človek bi predpostavil, da je Slovenija raj za jabolka. Imamo ogromno avtohtonih starih sort, ustrezno podnebje in bi zares pričakovali, da je slovensko jabolko zgled zdravega sadeža. Če vas zanimajo podatki, o katerih pravite, da sem na tekočem, vam moram povedati, da na žalost biti na tekočem v Sloveniji pomeni, vsaj eno leto zaostajati za dogodki. Če želite podatke primerjati z drugimi državami v Evropi, pa je treba počakati še dodatno leto, ker toliko potrebujejo bruseljski birokrati, da iz nacionalnih naredijo evropsko poročilo.  

Žalostne statistike

V Evropi so bila jabolka zadnjič pod drobnogledom leta 2004. Takrat so ugotovili, da med testiranimi 3133 vzorci 59 odstotkov vsebuje ostanke pesticidov, pri 1,8 odstotka pa so maksimalne dovoljene količine pesticidov (MRL) celo presežene. To leto je med vsemi vzorci ostanke pesticidov vsebovalo kar 44 odstotkov, kar pomeni, da so bila jabolka nadpovprečno onesnažena.

Pričakovali bi, da bo pri nas bolje, vendar vas bodo podatki presenetili. Slovensko jabolko sodi v sam vrh po prisotnosti pesticidov. Leta 2006 so pregledali 36 vzorcev slovenskih jabolk in našli ostanke pesticidov v 30 vzorcih (83 %). Tudi leta 2007 so testirali domača jabolka.  Med 43 pregledanimi vzorci so ostanke pesticidov našli v 35, kar je 81 odstotkov vseh vzorcev! Uradniki nas sicer tolažijo, da pri nobenem ni bila presežena zgornja dovoljena meja, pozabijo pa nam povedati, da vse več vzorcev vsebujejo koktajle različnih pesticidov, o katerih v resnici ne vemo, kako učinkujejo v našem telesu. Med 43 pregledanimi jabolki v letu 2007 so takšne koktajle našli v 26, kar je 60 odstotkov vseh pregledanih jabolk.

O tem, ali lahko verjamemo prisegam integriranih pridelovalcev, ne morem soditi, ker iz poročila ni mogoče razbrati, kateri vzorci so bili iz katere oblike pridelave.  Verjamem pa svojemu kužku, ki domača jabolka poje s slastjo, pri kupljenih pa je zelo selektiven. Tista z ekološkim certifikatom povoha in praviloma poje. Integrirana večinoma pusti. Konvencionalno pridelanih pa še povoha ne.  

Dobra novica

Edino, kar vam imam dobrega povedati, je, da so jabolka sadež, ki ga lahko temeljito umijemo in s tem zmanjšamo kemične ostanke. Jabolka obvezno umijte z vročo vodo, ker voskov in snovi, s katerimi jih zaščitijo, mrzla voda ne odstrani. Zato ni slabo imeti ščetko, ki jo uporabljate le za umivanje sadja in zelenjave. V zadnjem času so na voljo tudi sredstva, ki pomagajo odstraniti še več ostankov kemije s sadja in zelenjave.

Ko sem prvič zagledala detergente za umivanje solate in sadja, sem pomislila: »A se jim je zmešalo!?« Posebej ko sem prebrala sestavo teh praškov, v kateri ponosno navajajo, da so 95-odstotno biorazgradljivi. Kaj pa preostalih 5 odstotkov, kar pomeni 50 g na liter? Če govorimo o prisotnosti pesticidov v miligramih, se mi je zdelo naravnost neumno povečevati koktajle kemije.

V zadnjem času so se pojavila tudi naravna sredstva z naravnimi saponini, ki nase vežejo vodoodporne onesnaževalce. To pa je že druga zgodba in resnična pomoč v obdobju, ko so ostanki pesticidov postali naša vsakdanjost.  

Občutljivi ljudje naj sadje raje sočijo, ker večina pesticidov ostaja vezana na suho snov. Zato so sokovi, ki jih stisnete, četudi iz konvencionalnega sadja, bolj užitni kot sadje samo.

Vedno imate na voljo še en ukrep, in sicer da sadeže pred uporabo olupite. S tem se boste izognili precej pesticidom, ki ostajajo na površini, vendar ne pozabite, da je večina koristnih snovi prav v lupini. Še en namig: četudi želite sadje olupiti, ga pred tem temeljito umijte, drugače boste ostanke pesticidov zaužili skozi kožo ali jih boste z rokami prenesli na olupljen sadež.  

Še boljša novica

Slovenija ima ogromno visokodebelnih jabolk, ki so, kot pravi Dario Cortese, nobenemu v čast, srnam pa v slast. Če si želite neoporečnih sadežev, je zdaj prepozno, da bi jih iskali. Te naloge se lotite takoj spomladi in se z ekološkimi pridelovalci dogovorite, da boste odkupili nekaj zabojev jabolk za naslednje leto. Potem vam takšnih prispevkov ne bo več treba brati.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: