Vprašanja/odgovori


Citrusi – vitamini in strupi hkrati

VPRAŠANJE: Vse pogosteje zasledim na pomarančah in limonah opozorilo, da lupina ni užitna, zato se sprašujem, koliko so užitni takšni sadeži. Vsi pravijo, da naj bi uživali čim več sadja, vendar nisem prepričana, ali to drži tudi pri sodobno obdelanih sadežih. Kaj pravite vi? Katja M.

ODGOVOR: Vsi, ki se te dni poskušajo ubraniti prehlada ali se postaviti na noge po njem, si verjetno od citrusov obetajo vitamine in potrebne antioksidante. Če nismo pozorni, bomo kar hitro zraven zaužili tudi snovi, ki nas stanejo več zdravja, kot nam ga bodo vitamini dali. Zato pozorno preberite, kako v današnjem času uživati citruse in preživeti. 

Dve od treh pomaranč vsebujeta pesticide

Evropska komisija že vrsto let spremlja prisotnost pesticidov v sadju in zelenjavi. Pomaranče so bile pod drobnogledom že trikrat. Leta 1998 so v evropskih državah pregledali 1361 vzorcev pomaranč in ugotovili, da jih je le 32 % brez ostankov pesticidov. Povedano manj znanstveno, ostanke so pesticidov našli v dveh od treh pomaranč.

Leta 2002 so pregledali 2144 vzorcev pomaranč in mandarin ter ugotovili, da je stanje še slabše. Le 18 % pregledanih sadežev je bilo čistih, 82 % pa je vsebovalo ostanke pesticidov, med njim so v 4 % izmerjene količine pesticidov presegale zgornje dovoljene meje (MRL).

Pri kontroli se zelo trudijo, kar je rahlo popravilo sliko leta 2005, ko so med 1598 vzorci ugotovili, da je brez ostankov pesticidov le vsak četrti. Na žalost pa se je povečalo število tistih s količino nad zgornjo dovoljeno mejo – na 4 %.

Če vsak dan zaužijete npr. dve pomaranči, to pomeni, da boste na takšne, ki vsebujejo več pesticidov, kot je dovoljeno, »naleteli« skoraj dvakrat na mesec. Dve zastrupitvi na mesec sta mogoče sprejemljivi za politike in multinacionalke, ali so sprejemljivi tudi za vas? 

In kaj vsebujejo?

V citrusih so identificirali koktajl različnih pesticidov. Najpogosteje uporabljajo imazalil (sistemski fungicid, zelo toksičen in kancerogen), čigar ostanke so našli v 75 % testiranih mandarin in 68 % testiranih pomaranč. Sledi chlorpyriphos, ki so ga našli v 50 % testiranih mandarin in 28 % pomaranč. Thiabendazole (kancerogen in toksičen) so našli v 39 % testiranih mandarin in 33 % testiranih pomaranč. Benomyl (toksičen za reproduktivne organe, potencialni hormonski motilec) so našli v 19 % mandarin in 14 % pomaranč. Methidathion je bil v 14 % mandarin in 11 % pomaranč. Dicofol (akutno toksičen, potencialno kancerogen, potencialno hormonski motilec) so našli v 13 % mandarin. Malathion pa so našli le v pomarančah, in sicer v 12 % vzorcev.

Če se pozabavate s seštevanjem, boste hitro izračunali, da večina sadežev, ki vsebujejo ostanke pesticidov, v resnici vsebuje koktajl pesticidov. Četudi ste pripravljeni verjeti znanosti pri izračunih dovoljenih ostankov posameznih pesticidov, se vsa znanstvena računica sesuje pri zaužitju več pesticidov skupaj.

Raziskave so že pokazale, da npr. kombinacije dveh manj problematičnih pesticidov v telesu učinkujejo tudi do 100-krat bolj toksično, kot če bi v tej količini zaužili le enega.

Zdaj, ko so koktajli že v vsakem sadežu, in če upoštevate, da boste temu koktajlu dodali še kakšnega z drugimi živili, kozmetiko, čistili …, imate precej razlogov za skrb.

Pri akutnih zastrupitvah boste težave začutili zelo hitro. Osebno pa me bolj skrbijo posledice, ki se bodo pokazale čez nekaj let ali desetletij.

Če se boste odločili za uporabo konvencionalnih sadežev, vam priporočam nekaj ukrepov v duhu današnjega časa. Citruse pred uživanje dobro umijte z vročo vodo ali z naravnim sredstvom za umivanje sadja in zelenjave. Sadje lupite tako, da se ne dotikate notranje strani sadeža z roko, s katero ste se dotaknili zunanjega dela lupine. Ko sadje olupite, si umijte roke, preden ga zaužijete. Pri pomarančah je to izvedljivo, ne poznam pa nikogar, ki bi si po vsaki olupljeni mandarini umival roke, zato je uživanje mandarin toliko bolj tvegano. 

Ali imamo boljšo izbiro?

Vedno jo imamo, le da ni tako udobna kot nakup v velikih trgovskih centrih. Predvsem gre za to, da poskušamo čim pogosteje kupovati ekološko pridelana živila. Pri citrusih je laže priti do ekološko pridelanih sadežev, ker jih ponujajo že v hipermarketih.

So dražji, vendar se računica izide. Praviloma so ekološko pridelani citrusi sočnejši, vsebujejo vsaj 30 % več vitaminov, lupino pa lahko shranite za peciva ali odišavljenje prostorov. In za povrh ne boste zaužili kopice že omenjenih strupov.

Ali lahko zaupamo ekološkim limonam in pomarančam?

Revija ÖKO TEST je večkrat testirala ekološko pridelane citruse. Testi so pokazali zelo visoko čistost. V limonah in pomarančah niso našli pesticidov. V sledovih so jih zaznali le pri 2 % testiranih ekoloških grenivk. Opozarjam vas le, da jih takoj spravite v hladilnik ali mrzel prostor. Če ste navajeni konvencionalnih sadežev, ki so »konzervirani«, da zdržijo mesece, vas mogoče neprijetno presenetijo ekološko pridelani, ki te zaščite nimajo in zato niso tako obstojni. Sprejmite to omejitev narave in uživajte v zdravi vsebini.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: