Vprašanja/odgovoriNadležne glivice med prsti    
  

VPRAŠANJE:
Zelo rada hodim v terme in na bazene, vendar domov pogosto prinesem tudi glivice, ki mi napadajo kožo okrog prstov. Higiena v naših kopališčih očitno ni prav na visoki ravni. Kožica pri najmanjšem premiku poka in me boli. Ne vem, kako bi se lahko pred tem ubranila - mi lahko svetujete?
Špela A.

ODGOVOR:
Problem, ki ga opisujete, je precej pogost; tudi o higieni kopališč bi lahko povedali veliko hudega, vendar to ne bo prava smer razmišljanja. Če razmišljamo tako, ugotovimo, da je treba naše okolje narediti čim bolj sterilno in nenevarno. Ta koncept ima veliko zagovornikov v multinacionalkah, ki bi nas rade zaščitile, tako da bi sterilizirali hrano, kožo, prostore, okolje ... Zato nam ponujajo tudi takšna mila, čistila, zdravila in celo živila. Posledica je, da postajamo čedalje bolj podobni rastlinam iz rastlinjaka, ki jim najmanjši piš vetra in sončni žarek ogrožata zdravje. Raziskave so ugotovile, da imajo veliko več težav z glivicami in alergijami kože ljudje, ki živijo v zelo čistem okolju, so zelo pozorni na osebno higieno, v hiši uporabljajo močna čistila in/ali so »dobri porabniki« zdravil. Otroci, ki živijo na kmetijah, ki imajo hišne ljubljenčke, se valjajo v blatu in pesku, imajo v primerjavi z otroki, ki so »kot iz škatlice«, manj težav z glivicami in okužbami nasploh.

Glivice so povsod in vsi jih, kakor pravite, iz kopališč prinesejo domov. Razlika je le v tem, da so v dobrih kopališčih v koncentracijah, ki jih merimo v milijonih na enoto, v slabših pa v milijardah. Vsekakor bo na naši koži število potencialnih »semenčic«, toda o tem, ali bodo pri nas našle prijazno zemljišče za svoj nadaljnji razvoj, odločamo sami.

Škodljiva mila

Dermatologi so ugotovili, da je za vse ljudi, ki imajo težave s kožo, značilno, da imajo spremenjen pH-kože. Ta pa je odgovor na stanje v telesu. Če je vaše telo obremenjeno s kemijo (iz čistil, kozmetike, hrane, okolja), potem bo imunski sistem v celoti slabše deloval, in to se bo poznalo tudi na imunskem sistemu kože.

Druga zanimiva ugotovitev je, da so današnja mila škodljiva. Verjetno ne veste, ker nam tega uradno nihče ne pove, da po vsakem umivanju z milom za dobrih 9 do 13 ur poškodujemo maščobno-kislinski zaščitni plašč kože. To pomeni, da smo v tem času še dovzetnejši za glivice in bakterije, ki čakajo na svojo priložnost. Malo maščobe na koži je naša najboljša zaščita pred zunanjimi vplivi, zato zares ne pretiravajte z uporabo mila. Celo pri prhanju si ni treba vsakič namiliti vsega telesa. Zadostuje, da si namilite pazduhe, intimne dele, vrat ... Priporočljivo je poiskati naravna mila, ki ne vsebujejo močnih razmaščevalcev, zato ne poškodujejo kislinskega plašča.

Če vam glivice vztrajno nagajajo le na nogah, potem je mogoče težava v vaši obutvi. Danes je večina čevljev iz plastike (četudi navidezno delujejo drugače), kar koži stopala onemogoča normalno dihanje. Koža se pregreva in pogosto poti ter tako postaja dovzetnejša za zunanje patogene dejavnike. Tudi razna razpršila za dezinfekcijo obutve dolgoročno bolj škodujejo kot pomagajo. Dezinfekcija, kot pove beseda, uničuje bakterije, vendar jo s tem popihajo tudi vse zelo koristne bakterije, ki jih imate na koži in vas varujejo pred patogenimi bakterijami in glivami. V telesu se dogaja, da antibiotiki pobijejo koristne bakterije in s tem omogočijo razrast glivic. Enako velja za kožo: če razkužite čevlje, razkužite tudi svojo kožo, s tem pa široko odpirate prostor glivicam, da se naselijo na vaši nezaščiteni koži.

Naravna pomoč za »razcvetela« stopala

Za težave, ki jih opisujete, imamo na voljo tudi nekaj naravnih rešitev. Hladno stisnjena kokosova maščoba odlično deluje proti virusom, bakterijam in glivicam, pri tem pa tudi izboljšuje imunski sistem kože. Pri občutljivi kožici med prsti je zelo blagodejen tudi propolis, ki pokrije razpoke in naredi zaščitno plast, obenem pa patogenim organizmom preprečuje, da bi se razrasli. Zadnje čase dobivamo tudi veliko pozitivnih pričevanj o čudovitem delovanju krem na bazi horopita. Gre za zdravilno rastlino iz Nove Zelandije, ki ima protiglivične lastnosti, ki tudi do desetkrat presežejo podobne zeliščne pripravke. Klinične študije so pokazale, da so enako učinkovite kot sintezna mazila, le da so brez neželenih učinkov. Kreme na bazi horopita se že dobijo v nekaterih lekarnah in zeliščnih prodajalnah v Sloveniji.

Če vas področje prstov zaradi razpokane kožice boli in peče, pomaga tudi eterično olje čajevca (tea tree). Najboljše je, da eno do dve kapljici primešate kremi ali kokosovi maščobi in s tem namažete problematično mesto. Čajevec razen antiseptično deluje tudi kot lokalni anestetik. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.