Vprašanja/odgovori


Pasje življenje


VPRAŠANJE:

Naš kuža se v zadnjem času nenehno praska in ima pogosto drisko. Večkrat smo mu že zamenjali hrano, vendar ni nič bolje. Le če mu kuhamo, je v redu. Veterinarka pravi, da je postal preveč občutljiv za kupljeno hrano, vendar ne vem, kaj to pomeni. Zanima me, ali mu lahko  pomagamo s kakšno naravno hrano.

ODGOVOR:
Niste edini, ki opažate, da zadovoljni kužki pred polnimi skledami v reklamah nimajo veliko skupnega z našimi štirinožnimi prijatelji, ki imajo po tej isti hrani driske, alergije in druge težave.
Hrana za hišne ljubljenčke je zelo donosna panoga, zato lahko namenijo precej denarja oglaševanju pasjih in mačjih dobrot, ki so tako lepo predstavljene, da se še nam cedijo sline.
Mili glasovi napovedovalcev, prekrasni posnetki žit, mesa in vsega »najboljšega za vašega prijatelja ali prijateljico«, nimajo veliko skupnega z vsebino vrečk in pločevink.

Če boste vzeli v roke povečevalno steklo, boste morda na nalepkah z mikroskopsko majhnim tiskom v desetih jezikih našli slovenščino in prebrali, da je lososa, divjačine ali kakšnega drugega kakovostnega mesa, o katerem toliko govorijo, v  izdelku praviloma le 4 odstotke. Preostalo so stranski produkti mesa, stranski proizvodi rastlinskega izvora in sladkorji! Medtem ko imamo pri hrani za ljudi pravico izvedeti, kateri konzervansi, arome, barvila, stabilizatorji in emulgatorji so ji dodani, pri hrani za živali to ni mogoče. Zapisano je le, da izdelki vsebujejo konzervanse, arome in dodatke, dovoljene v EU. Kateri so to? Koliko jih je? To je vprašanje brez odgovora.

Posebno tveganje so posladki. Če preberete njihovo sestavo, boste ugotovili, da je pogosto na prvem mestu sladkor. Ni čudno, da kužki in muce tako radi posegajo po ponujenem, saj jih v resnici navajamo na sladkor, ki ga ne bi smeli jesti in zaradi katerega bodo prav kmalu imeli vrsto težav.
Ob vsem opisanem so prisiljeni pogoltniti veliko strupa tudi zaradi »zaščite« pred klopi. Ne vem, kdo se je domislil takšnega pristopa, vendar večina ampul, ki jih nanašamo za zaščito, učinkuje tako, da zastrupi kri in se klop, ko se prisesa, zastrupi, pogine ter odpade. Zelo težko me bodo prepričali, da zastrupljena kri, od katere crkujejo klopi, ne potencira težav z zdravjem pri psih in mačkah.

Veterinarji vse pogosteje poročajo o kroničnih driskah, bruhanju, alergijah, vnetjih. Za ta namen so proizvajalci, ki so težavo ustvarili, razvili še dražjo dietno hrano, ki jo ponujajo občutljivim »strankam«. Naši štirinožni prijatelji imajo danes vse civilizacijske bolezni, ki ji v preteklosti niso poznali: sladkorno bolezen, težave z ledvicami, zatečena jetra, rakave bolezni …

Se to res splača?

Če primerjamo cene hrane v konzervah, ugotovimo, da z njimi sploh ne prihranimo. Odvisno od vrste in preračunano na kilogram, takšna hrana stane od  4 do 10 evrov. Za ta denar bi lahko pripravili kilogram prvovrstne hrane iz dobrega žita, riža, testenin, jajc, mlečnih izdelkov in kakovostnega mesa ali rib.
Za ceno posladkov si res privoščite, da kužku ali muci ponudite košček prvovrstnega sira ali drugega kakovostnega živila, ki se ga bo zelo razveselil.

Priprava zdrave hrane za kužka sploh ne zahteva dodatnega časa. Če boste pri pripravi hrane zase dodajali sol na koncu, bo večina vaših jedi uporabna tudi za vašega kužka. Zapomniti si morate le to, da so čebula, krompir, sladkor in čokolada strup za pse.

Riž in testenine so zelo ustrezni tudi za pse z alergijami. Tako kot pri človeku jim probiotiki zelo pomagajo uravnovesiti prebavo. Zato lahko v hrano dodate naraven jogurt, če pa pes ima drisko, mu bo zelo pomagalo, če mu boste v hrano zmešali kapsulo s probiotiki.

Verjetno ste že opazili, da pri težavah s prebavo psi in mačke poiščejo travo. Vsa živila s klorofilom so zelo koristna ob zastrupitvah. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se driska takoj ustavi, če kužku v hrano zamešam pol žličke praha ječmenove trave – zelene magme, ali alge chlorela.
Zajedavce moramo redno odpravljati, vendar verjemite, da so to počeli, še preden je farmacija ponudila strupe v tabletah. Čemaž, česen, korenček in kokosova maščoba so znani in učinkoviti odganjalci zajedavcev. Če so redno v prehrani, se tabletam lahko popolnoma izognete.

Če že kupujete pripravljeno hrano, jo poiščite v trgovinah z zdravo prehrano, kjer prodajajo táko brez barvil, umetnih arom in drugih spornih sestavin.
Koliko strupov bo zaužil vaš kuža, je vaša odločitev. Tudi posledice boste začutili in verjetno še plačali, zato je dobro pravočasno poiskati rešitve, ki bodo dobre za oba.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: