Vprašanja/odgovori


Intimna nadloga


VPRAŠANJE:
Že leta imam neprijetna vnetja nožnice. Ginekologinja pravi, da gre za glivice. Preizkusila sem že različne svečke in kreme, vendar se težave po krajšem času vedno vrnejo. Ne znam vam opisati, kako mi to greni življenje in posebno partnerski odnos. Je kakšna naravna pomoč na tem področju?

ODGOVOR:
Če se res želite rešiti omenjenih težav, bo treba raziskati vzroke. Glivice so zdaj v razmahu, jesen in zima sta njihov čas, kar pomeni, da se težave v tem obdobju le stopnjujejo.
Glivice se lahko razvijejo le, če je sluznica bolj alkalna, kot bi morala biti. Zato so stalna spremljevalka pri osebah z diabetesom ali pri sladkosnedih, ki radi posegajo po sladkarijah.
Pojavijo se tudi kot posledica jemanja pripravkov, kot so antibiotiki, kortikosteroidi, kontracepcijske tablete itd.

Glivično vnetje prepoznamo po belem sirastem izcedku iz nožnice, pordeli, občutljivi, srbeči, pekoči sluznici in koži v vaginalnem predelu. Ob spolnem odnosu je prizadet del spolovil boleč in pekoč. Težave se še posebno izrazite v vlažnih, hladnih ali soparnih dneh, ko se pojavijo še »klimatsko« ugodne razmere za razvoj glivic.

Jim pomagate ali jih ovirate?

K njihovemu nebrzdanemu razmnoževanju zelo pripomore naše otožno, depresivno počutje v za nas »deževnih dneh«. Kar pomislite, kako se ob takih dnevih, ko gre z vremenom vred vse narobe, počutite? Koliko skodelic kave, ki naj bi vas spravila v boljšo voljo, spijete? Koliko sladic, čokolade, neustrezne hrane zaužijete, da bi zamašili notranje nezadovoljstvo? Vsa ta mašila in notranja nedejavnost duha pa vas žal vodijo v energijsko izčrpanost telesa in ustvarjanje primernih fizičnih razmer za rast glivic. Ko je porušeno ravnovesje mikroflore na vaginalni sluznici, se glivice zaradi porušenega kislo-baznega ravnovesja celotnega organizma razmnožujejo. Načinov, kako preobremeniti ali zrušiti kislo-bazno ravnovesje organizma, je veliko. Zato vzroke za pojav glivičnih vaginalnih težav lahko najdete na primer tudi v lastnem počutju. Od ujetosti v občutke zaskrbljenosti, žalosti, strahu je odvisen tudi odnos do sebe, hrane, dela, soljudi, kar lahko privede do denimo razvoja najrazličnejših obolenj ali vnetij. Zato so potrebni antibiotiki ali druga zdravila, z njimi pa se kislo-bazno ravnovesje še dodatno zruši – in glivice so tu!

Ali je dovolj le lokalno odpravljanje težav?
Vaginalnih glivičnih težav ne moremo trajno rešiti samo z lokalnim nanašanjem protimikrobnih mazil ali vstavljanjem tovrstnih vaginalet v nožnico, ker s tem še nismo odpravili vzroka, zaradi česar se je spremenilo tudi lokalno stanje v nožnici. Zato je bistveno, da poiščete prave vzroke odvzema življenjske energije in se začnete z njimi ukvarjati ter jih odpravljati. Pri odpravljanju nastalih posledic na fizični ravni (zakisanost, glivice) pomagajo tudi spodnji nasveti in naravni načini. Za pomoč pri razkisanju telesa je vsekakor treba zaužiti vsaj od dva do dva litra in pol vode na dan, da telo sploh lahko izloči presežek kislin in strupov. Uživajte naravno, če je le mogoče ekološko hrano, ki nevtralizira kisline in razstruplja telo. To je veliko sadja, zelenjave, oreščkov, zelenega čaja, regrata, napitkov ječmenove, pšenične trave, alg, koprive ... Za krotitev glivic uživajte jedi, ki jih glivice ne marajo, npr. kokosovo maščobo, cimet, ingver, česen, čebulo, čemaž, izvleček grenivkinih pečk, in se nujno odpovejte zgoraj omenjenim grehom, ki glivice hranijo. Sladkor, bela moka, kava, kvas ali velike količine mesa naj bodo zelo malokrat ali raje nikoli na vašem jedilniku.
Nič od navedene zdrave hrane pa ne bo pomagalo, če je vaša črevesna flora porušena. Zaužite blagodejne hrane in prehranskih dopolnil ne boste mogli učinkovito izkoristiti in telesa razkisati, če v vašem črevesju ne bo dovolj koristnih mlečnokislinskih bakterij. Zato je poleg ustrezne hrane bistveno zaužiti tudi jedi ali pripravke, ki krepijo porušeno črevesno floro in omogočajo normalno prebavo in resorpcijo vitaminov, mineralov in drugih snovi iz črevesja v telo. To je še posebno nujno, če ste jemali zdravila, ki uničujejo koristne bakterije v črevesju. Ne pozabite, da ena kura z antibiotiki tako poškoduje črevesno floro, da se ta v najboljših razmerah obnovi šele v treh do šestih mesecih! Učinkoviti za te namene so pripravki, ki vsebujejo desnosučno mlečno kislino (sirotka, kislo zelje, kisla repa) in pripravki z mlečno kislinskimi kulturami, kot sta predvsem Lactobacillus acidofilus DDS1 in Bifidobacterium bifidum.

Lokalna pomoč

Prizadeti vaginalni sluznici lahko pomagate tudi lokalno, s tradicionalno poznano sirotko. Danes prihaja njena za zdravje vsestranska uporaba znova čedalje bolj v ospredje. Tako lahko koncentrat sirotke že kupite v lekarni ali specializiranih trgovinah in jo ustrezno razredčeno uporabite za vaginalno izpiranje ali pa preprosto namočite vanjo tampon in si ga večkrat na dan za pol ure vstavite v nožnico. Sirotka je naravno razkužilo, zavirala bo rast patogenih mikrobov in tudi glivic ter pomagala pri obnovi prizadete vaginalne sluznice in kože. Je odlična vsestranska naravna rešitev, ker jo lahko poleg lokalne uporabe tudi pijete za krepitev črevesne flore.

Protiglivično učinkuje tudi kakovostno naravno, najbolje dvakrat destilirano eterično olje čajevca. Nakapljate ga lahko par kapljic na tampon in vsaj trikrat na dan za nekaj ur vstavite v nožnico. Za te namene lahko podobno uporabite tudi pripravke iz grenivkinih pečk, čaj zdravilnega ognjiča, kokosovo olje in tudi nov pripravek iz starodavne rastline horopito. Ne pozabite pa, da je vse našteto le zdravljenje posledic na fizičnem telesu, za trajnejše rezultate pa se boste morali iskreno lotiti vzrokov. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.