Vprašanja/odgovori

Kako "premagati" vročino?
   
 
VPRAŠANJE:
Pri gripi mi ni mar za poln nos in kihanje. Zelo pa me skrbi visoka vročina, ki lahko spremlja gripo in včasih zelo prizadene telo. Posebno me je strah zaradi otrok, zato upam, da tudi na tem področju mogoče obstaja kakšna naravna rešitev, s katero lahko vročino preprečimo ali vsaj vzdržujemo na nižjih stopinjah.

ODGOVOR:
Upam, da se vam želja, da se vročini izognete, ne bo uresničila, ker bi to pomenilo odpoved enega najpomembnejših delov vašega imunskega sistema. Vročine namreč ne povzročajo virusi in bakterije, temveč je to genialni izum našega lastnega imunskega sistema, s katerim najpreprosteje preprečimo širjenje patogenih organizmov. Večina jih je namreč zelo občutljivih za vročino in jih s preprostim dvigom lastnega termostata za kakšno stopinjo onemogočimo pri nadaljnjem razmnoževanju.

Že v starem veku so zdravniki zelo spoštovali moč vročine. Nekateri so celo zapisali: »Dajte mi moč, da povzročim vročino, in pokazal vam bom pot do zdravljenja vseh bolezni.« Ta pozabljeni pristop danes uporabljajo pri številnih alternativnih terapijah. Vročina je naš zaveznik in najpreprostejša pot do ozdravitve.

Če jo želimo preprečiti ali prehitro znižati, pravzaprav sabotiramo lastni obrambni sistem in vsiljivcem omogočamo, da se nenadzorovano razmnožujejo. Ker telo ne more verjeti, da delate proti lastni koristi, poskuša vročino dvigniti vedno znova, dokler cilj na koncu ni dosežen. Takrat se ljudje pritožujejo, da vročina ne popušča dneve in dneve. Tisti, ki z vročino sodelujejo, vedo povedati, da je vročina trajala bistveno krajši čas, ker telesu niso preprečili, da bi zastavljeni cilj doseglo že v prvem poskusu.

Koliko lahko prenesemo?
Učili so nas, da je življenje ogroženo, če temperatura preseže 42 oC. To je večinoma res, čeprav obstajajo tudi presenetljive izjeme. Kljub temu moramo vedeti, da je tako visoka vročina zelo redka in da je nesmisel zniževati vročino, ki je še daleč od teh številk. Do 40 oC nismo v nobeni nevarnosti, kar pomeni, da se zniževanja vročine lotimo, ko doseže 39,5 oC. Še vedno jo lahko zbijemo, preden bi postala potencialno nevarna.

Ali nas vročina lahko prizadene, je odvisno od tega, v kakšnem stanju je naš organizem. Alfred Vogel je zapisal, da je vročina kot kurjava. Peč lahko maksimalno kurite, vendar morate biti prepričani, da so dovodi in odvodi zraka brez ovir. Če pa je dimnik zamašen s sajami, se lahko peč pod pritiskom preveč razžari. Tudi vročina ni nič drugega kot pospešeno izgorevanje, zato tudi na telo lahko prenesemo pravila dobre kurjave. Skrbeti moramo le, da nič ne zastaja in tako nikjer ne nastaja pritisk. Eden od odtokov je črevo, ki mora delovati brezhibno. To v praksi pomeni, da morajo zaprte osebe, ki imajo vročino, narediti klistir in potem ni strahu, da bi šlo kaj narobe.

Drugi poglavitni razlog za težave, ki jih povzroča vročina, je dehidracija. Če je otrok dehidriran, se lahko pojavijo vročinski krči. Enako velja za odrasle osebe. Telo preprosto ne želi izgubiti vode, ki je še tako primanjkuje, zato preprečuje izhlapevanje vode in hlajenje telesa s potenjem. Tudi to težavo lahko rešimo z zadostnim pitjem vode ali blage slanice.
Ledvice pri pospešenem izgorevanju spodbujamo s čaji, ki pospešeno odvajajo vodo. Vogel priporoča zlato rozgo, preslico ali peteršilj.

Kako pri vročini sodelujemo
Predlagam vam, da razmišljanje, kako vročino preprečiti, zamenjate z razmišljanjem, kako pri njej najdejavneje sodelovati.
Ko se telo začne ogrevati, lahko pomagate tako, da ta proces pospešite. Takrat ne uživamo nobene težke hrane, posebno ne beljakovin, ki jih telo takrat ni zmožno prebaviti. Telo segrevamo z oblačili, s prekrivali in toplim čajem lipe, bezga ali ingverja.

Ko pa telo doseže želeno temperaturo, lahko pomagamo tudi pri procesu hlajenja. Takrat telesu dovolimo dihati, kožo lahko hladimo z obkladki, pomagajo tudi kopeli, ki so le za stopinjo bolj mrzle od temperature telesa. Tudi pijače, ki jih zaužijemo v fazi hlajenja, so drugačne kot tiste, ko dolivamo »olje na ogenj«. Za hitro zniževanje vročine lahko zaužijemo mlačno limonado, metin čaj, sok rdeče pese, kokosovo vodo, ožete citruse, mlačno vodo z nekaj soli … Hitre ukrepe zniževanja uporabite le, če je vročina res visoka. Drugače velja enako kot pri pripravi ozimnice. Bolje je pustiti, da se telo počasi hladi in tako res »pospravi« vse vsiljivce. Tisti, ki se vročine veselijo in jo pustijo, da doseže svoj namen, jo lahko uspešno izkoristijo kot sredstvo do boljšega zdravja.
Danes so na žalost stare modrosti obvladovanja vročine z naravnimi sredstvi pogosto pozabljene.

O kopelih, obkladkih, razstrupljanju in pravilni prehrani v času težav z dihali se lahko poučite na različnih predavanjih in delavnicah po vsej Sloveniji (pobrskajte po našem Koledarju dogodkov). Največji sovražnik je vedno naš strah, ki gre z roko v roki z našo nevednostjo. Eno in drugo pa lahko odpravite, če imate voljo in trden namen. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: