Vprašanja/odgovori


Ni vsak kakav zdrav!
VPRAŠANJE:

Zelo rada pijem kakav, posebej v zimskih dneh. Radi ga imajo tudi otroci. V nekaterih medijih pravijo, da je to zdrava pijača, ki vsebuje tudi pomembne rudnine, na drugih mestih pa berem, da sta to le kofein in sladkor, ki uničujeta telo. Rada bi vedela, kaj od tega je res.

ODGOVOR:
Kakavova zrna so poznali že azteški vladarji, ki so ga sicer uživali v obliki napitka iz kuhanih zrn. Čokolada, kot jo poznamo danes v obliki ploščic, je le stoletje stara pogruntavščina, instantni kakavovi napitki pa so še bolj svežega datuma.
V resnici je kakav dragocena rastlina, ki vsebuje veliko koristnih snovi. Mesna industrija rada zamolči, da kakav vsebuje dvakrat več železa od tako opevanega rdečega mesa. Je tudi eden najboljših virov magnezija, po katerem ženske še posebno hrepenimo pred menstruacijo. Kakav vsebuje tudi poživilne snovi, ki sicer niso tako močne kot pri kavi in črnem čaju, kljub temu pa vplivajo na razpoloženje in budnost. V kakavu najdemo tudi vitamine E, B2 in B8, kalcij in čudežno snovi PEA (feniletilamin), ki jo popularno imenujejo tudi molekula ljubezni, ker izboljšuje razpoloženje in je naravni antidepresiv.
Če bi od kakavovih zrn torej pobrali le najboljše in to v zmernih količinah, naše telo ne bi imelo veliko pripomb.

Pohlep ustvarja težave
Težave z današnjimi izdelki iz kakava izhajajo predvsem iz načina pridelave te rastline. Ker gre za trajne nasade, se v njih zaradi intenzivne pridelave kopiči breme pesticidov, škodljivci postajajo čedalje bolj nadležni in tako začarani krog kemije postaja čedalje hujši. Zato ne preseneča, da je konvencionalno pridobljen kakav pogosto obremenjen z ostanki težkih kovin.
Tudi predelava in način uživanja kakava sta daleč od tistega, kar so uživali azteški vladarji, ki so ga imeli za pijačo bogov.

Danes večina čokoladnih izdelkov vsebuje zelo majhen delež kakava. Preostalo so barvila, umetne kakavove arome in veliko veliiiiko sladkorja. Tudi instantni kakavovi napitki niso pri tem izjema. Nemška potrošniška revija Öko test je ravno prejšnjo zimo vzela pod drobnogled 26 kakavovih napitkov. Oceno »zelo dobro« je dobilo le šest izdelkov iz ekološke predelave. Pri vseh konvencionalnih kakavih so ugotovili zelo velik delež sladkorja ter druge problematične snovi. Tako npr. kakav znane blagovne znamke vsebuje neverjetnih 79 % sladkorja. Pravilneje bi ga bilo imenovati sladkor, obarvan s kakavom. Drugače povedano, to pomeni, da boste v tridecilitrski skodelici zaužili kar devet žličk sladkorja! V večini izdelkov so našli tudi sintezne vitamine, umetne arome in anorganske rudnine. Te proizvajalci radi dodajajo, da staršem olajšajo vest, češ, »kakav je zdrav, ker vsebuje veliko kalcija, magnezija in drugega, o čemer pripovedujejo reklame«.

Če vas zanimajo konkretne ocene vseh testiranih izdelkov, lahko pokukate na spletno stran www.zazdravje.net, v rubriko Skupaj razkrivamo pod nazivom Test kakavovih napitkov.

Kako pripraviti zares zdrav kakav
Kakšen bo kakav, je odvisno tudi od vseh sestavin te slastne pijače. Za res dober kakav najprej poiščite ekološko certificirani kakav v prahu brez dodatkov. Pozabite na instantne praške, ki so večkratno predelani in obremenjeni z velikimi količinami sladkorja. Če želite dodati kakšno sladilo, izbirajte med bolj zdravimi možnostmi. Javorjev sirup se odlično obnese, prav tako se s kakavom po okusu ujema melasa in še izboljšuje njegovo prehransko vrednost. Tudi kakovostni trsni sladkor z visokim deležem rudnin ni slaba izbira.
Če kakav pripravljamo z mlekom (ki večinoma priteče iz trajne embalaže), dobimo pijačo, ki bo telo zakisala in zasluzila, kar posebno pozimi pomeni dodatno breme za naša dihala in imunski sistem nasploh. Če menite, da ne morete brez mleka, izberite vsaj nehomogenizirano in vsaj 1/3 količine mleka v kakavu zamenjajte z vodo.

Namesto z mlekom bo boljše, če pripravite kakav s sojinim, z riževim, mandljevim ali ovsenim napitkom. Tako boste dobili tisto, kar je dobrega v kakavu, brez slabih sladkorjev in manj kakovostnih mlečnih izdelkov. Če pa žitno »mleko« ali »mleko« iz oreščkov delate sproti, potem temu res lahko rečete zdravje v skodelici!

Enako velja pri izbiri čokolade. Poiščite takšne z velikim deležem kakava. Te imajo zelo nizek glikemični indeks (kar pomeni, da vam ne bodo dvignili krvnega sladkorja), mleko je v njihovi sestavi zanemarljivo (zato ne boste imeli cmoka v grlu) in tudi sladkorja je veliko manj.

Pri čokoladah obstaja še en razlog, zakaj vam priporočam, da posegate le po tistih iz ekološke pridelave. Gre za čedalje bolj problematični lecitin, ki se pridobiva iz soje in ga na trgu zelo težko najdemo v čisti (gensko nespremenjeni obliki). Edino zagotovilo, da ne boste uživali kakava in čokolade z ostanki pesticidov, težkih kovin in s potencialno problematičnim lecitinom, je eko (bio) certifikat. Na srečo je takšnih izdelkov tudi pri nas čedalje več in so vredni svojega denarja. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.