Vprašanja/odgovori


Prehlajeni na službeno pot  

 
 
VPRAŠANJE:
Rad berem vaše nasvete, vendar jih je včasih v praksi nemogoče upoštevati. Moj šef nič ne da na naravne metode in mu preprosto ni mogoče dopovedati, da je pri prehladu najbolje ostati doma in pustiti naravi, da uredi zadeve. Enostavno, če ne bom delal in če ne bom na terenu, ne bo plače. Najhuje mi je, ko moram na letalo. Glavo mi od pritiska kar raznaša … pa ne vem, kako bi si pomagal na bolj naraven način, kot so kapljice za nos in zdravila, za katera že vem, da utegnejo biti nevarna. Če je kakšen nasvet na to temo, na dan z njim.

ODGOVOR:
Danes je veliko služb, v katerih ljudje tržijo zdravje za plačo. Včasih se obnese, veliko bolj pogosto pa življenje izstavi račun z obrestmi, in se celotna kalkulacija izkaže za napačno.
Če je že tako, da se npr. službenim potem ne morete izogniti, potem upam, da vam bo naslednjih nekaj nasvetov prišlo prav.

Če že ne morete vplivati na opis del in nalog, vplivajte na vsebino hrane na lastnem krožniku. Ta je nadvse povezana s prehladi. Uživanje beljakovin zakisa telo in ustvarja ugodne razmere, da se bakterije in virusi v telesu počutijo kot doma; beljakovine pospešujejo tudi izločanje sluzi. Posebno mleko in mlečni izdelki vam bodo ustvarili »cmok« v grlu in gostili sluz v nosu in sinusih.

Zelo zaželeno je tudi izogniti se žitu in rdečemu mesu. Kaj vam ostane, sprašujete?

Zaužijte čim več sadja in zelenjave ter zeliščnih čajev, od škrobov proso, ajdo, buče … To so živila, ki pomagajo razkisati organizem. Kot mogoče že veste, v bazičnem okolju večina bakterij in virusov nima možnosti za razmnoževanje. Poiščite biodinamično ali ekološko pridelano sadje in zelenjavo, ker ima celo do tretjine več vitaminov in mineralov in enako manj nitritov. Če se vam to zdi logistično prezahtevno, si lahko pomagate tudi z naravnimi prehranskimi dopolnili, ki učinkovito čistijo sluznice in razkisajo telo (npr. kisava ali molkosan, razne alge, ječmenova trava in podobno).

V jedilnik vključite čim več naravnih antibiotikov, ki redčijo sluz in delujejo proti virusom in bakterijam. To so: čebula, česen, ingver, ananas, čili, pekoča paprika.
Sluz pomaga redčiti vsaka vroča tekočina (tu štejemo tudi kuhano vino, če ni sladkano in so ga zares pripravili s klinčki, cimetom in ingverjem).
Na sestankih, ko vas vprašajo, kaj bi pili, namesto kave naročite zeleni čaj.

Pripeljite okrepitve.
Če že silite svoje telo, da dela s polno paro, potem mu malo pomagajte. Tablete proti bolečinam niso pomoč. To je, kakor da sodelavcem, ki se dušijo v težavah, pomagate tako, da izklopite telefon. Ko zaužijete tablete, ki zmanjšajo glavobol, ste le prekinili dotok informacij v svoje možgane. Na »fronti« v vašem telesu pa je enako hudo kot prej.
Če bi svojemu telesu res radi pomagali, to lahko storite na več načinov.

Alkoholni izvleček Echinaceje (ameriški slamnik) gotovo sodi v osnovni program, ki učinkovito krepi našo obrambo in skrajša okrevanje pri prehladih in gripi.
Med obvezno opremo imejte tudi dober vir naravnega vitamina C. V restavracijah naročite limonado brez sladkorja in vanjo dodajte nekaj soli namesto sladkorja. Presenečeni boste, kako prija, telo vam bo hvaležno za močno spodbudo pri razkisanju in hidraciji. Če jemljete prehranska dopolnila z vitaminom C, preverite, da gre za naravne izdelke. Vitamin C iz acerole ni enak vitaminu C (sinteznemu), ki je z acerolo. Razlika je navidezno le v eni črki, v bistvu pa gre za popolnoma drugačno delovanje v telesu. Zahtevajte vitamin C, ki je pridobljen iz šipka, češenj acerola ali iz limon.

Kompletu za hitro okrevanje je treba dodati še nekaj cinka. Najdete ga v ostrigah, pekoči papriki, kokošji juhi (takšni, v kateri je res bila kokoš, ki ve, kaj je travica, in ne le kocka), ovčetini in pšeničnih kalčkih. Če jemljete cinkove pastile, jih ne zaužijte na prazen želodec.
Pri zamašenem nosu in sinusih zares ne potrebujete sinteznih zdravil, ki le prikrivajo simptome. Bolje je posegati po naravnih zeliščnih zdravilih, ki resnično odpravljajo vzroke.

Prehlajeni na letalo?
Če imate zamašen nos, je letenje lahko zelo boleče doživetje. Naslednji preventivni ukrepi vas lahko obvarujejo trpljenja:
• Žvečite trd bombon ali žvečilni gumi, saj to pospešuje požiranje in pomaga odmašiti Eustahijevo cev.
• Da med poletom odmašite ušesne cevi, globoko vdihnite skozi usta, primite se za nos in nežno pihnite. Usta imejte pri tem zaprta.
• Nos nujno odmašite pred vzletom. Če je polet daljši, ponovite postopek eno uro pred pristankom. Lahko uporabite kapljice za nos. Vendar pozor: kapljice za nos delujejo tako, da povzročijo zoženje krvnih kapilar v sluznici nosu. Posledica tega je, da se zmanjša izločanje iz nosa in se zato počutite bolje. Vendar je sluznica vsakič, ko to naredimo, manj prekrvljena. Celice ostanejo lačne in postajajo vedno bolj občutljive. Zato po daljši uporabi lahko krvavite iz nosu ali kronično izsušenega nosu.
• Veliko boljše je uporabiti slanico, ki naravno očisti nos in potegne sluz ven. Lahko jo pripravite sami (žlica vode in raztopljena morska ali himalajska sol). Priročne pa so tudi že pripravljene raztopine v razpršilki in gelu, ki ju dobite v lekarnah in specializiranih trgovinah.
• Dolgoročno pa sinuse očistimo od znotraj s sirotko ali zeliščnim zdravilom Sinupret.

Suho grlo?
Če vas čakajo sestanki in predstavitve, je pomembno, da vam grlo dobro služi. Naravno sredstvo, ki vam bo omililo bolečine v grlu in obnovilo sluznico ter blagodejno delovalo na sluznico črevesja, je islandski lišaj. Pozor: lišajev je več vrst. Gozdni lišaj in islandski lišaj nista enako zdravilna. Tudi odstotek uporabljene sestavine v preparatih je različen. Največ kliničnih dokazov o učinkovitosti ima islandski lišaj. V lekarnah ga dobite v priročnih pastilah.

Obujte se pametno
Ne le zato, da se ne prehladite, ampak tudi zato, ker so na nogah refleksne točke celotnega telesa. Predvsem na prstih so refleksne točke glave, nosa, sinusov. Če vas čevlji tiščijo, se energija po telesu ne bo pretakala in telo bo po nepotrebnem trpelo. Zaželeno je, da si, če ste prehlajeni in prisiljeni stati na nogah, zmasirate stopala, ko imate za to priložnost.

Hitro pospravljanje zahteva tekočino!
Medtem ko se organizem bori z virusi, je treba zagotoviti dobro delovanje »komunalne službe« v telesu. Veliko tekočine je treba, da se spere vsa nesnaga, ki nastane na bojišču. Zato zaužijte veliko vode, sokov in čaja.

Ko se vrnete s poti, se zahvalite svojemu telesu za prestani napor in mu privoščite nekaj počitka in razvajanja.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: