Vprašanja/odgovori


Hitrost ali zdravje?       


VPRAŠANJE:
Premišljujemo o nakupu novega štedilnika in vsi nas prepričujejo, da si nabavimo indukcijskega, ker se na njem najhitreje kuha pa še elektriko prihrani. Zanima nas, ali mogoče veste kaj o tej tehnologiji in morebitnih zdravstvenih tveganjih.

ODGOVOR:
Zanimivo je, da industrija posebno ženskam ponuja večino pripomočkov z dvema argumentoma: »Hitreje bo in enostavno se čisti.« Kot da bi kupovali okrasni predmet, in ne nekaj, kar bo neposredno vplivalo na sestavo in okus jedi, ki jo zaužijemo.

Ravno ta mesec je tudi zveza potrošnikov posvetila indukcijskim štedilnikom več prostora. In tudi tam govorijo samo o prihrankih energije in nam ponujajo primerjave, koliko sekund bomo prihranili, ko čakamo, da voda zavre, če se odločimo za nakup indukcijskega štedilnika.

Neraziskan vpliv frekvenc na zdravje
Indukcijska plošča deluje drugače kot drugi štedilniki. Tu se toplota namreč ne ustvarja na kuhalni plošči, temveč neposredno v posodi. Pri meritvah se je pokazalo, da magnetno polje pri indukcijskih štedilnikih ni večje kot pri drugih vrstah. Običajni štedilniki delujejo pri frekvenci 50 Hz, indukcijski pa pri 20–50 kHz. Težava je, da je v raziskavah, ki nam jih je uspelo zbrati v projektu Skupaj za zdravje človeka in narave, merjen le vpliv na zdravje za frekvenco do 50 Hz. O dolgoročnem delovanju nižjih frekvenc na človeka je znanega zelo malo.

Nemški zvezni urad za varstvo pred sevanjem je glede indukcijskih štedilnikov objavil naslednje opozorilo: »Za indukcijo je primerna le določena posoda. Kadar se uporablja pravilna posoda pravilne velikosti, ki je tudi pravilno nameščena, se v okolici štedilnika ustvarja majhno magnetno polje. Če na indukciji ne uporabljamo prave posode (napačen material, neravno dno posode, premajhna posoda glede na ploščo), se v okolici štedilnika ustvarja občutno večje magnetno polje. Zato je zelo pomembno, da se uporablja primerna posoda prave velikosti, ki jo je treba tudi ustrezno namestiti, in če je le mogoče, je treba biti od indukcijskega štedilnika oddaljen vsaj 5 do 10 cm. Zlasti previdne morajo biti osebe s srčnim spodbujevalnikom, saj lahko magnetno polje pri indukcijskih štedilnikih moti aparat.«

Nemška organizacija Znanost skozi dialog (Wissenschaft im Dialog) meni, da lahko nizkofrekvenčno magnetno polje vpliva na pojav otroške levkemije. Po njihovih ocenah obstaja nevarnost, da k temu pripomorejo tudi indukcijski štedilniki. Zato uporabo še zlasti odsvetujejo nosečnicam.

Zakaj ne zaupamo brbončicam?
Tisti, ki se ukvarjajo z zdravjem celostno, pa so do indukcije še bolj zadržani. Energija v naših celicah je desnosučna, enako kot energija sonca in energija ognja. Če kuhamo na ognju, vnašamo v telo hrano, ki daje zagon naši energiji. Če hrano pripravljamo z uporabo elektrike, pa ustvarjamo levosučno nabito hrano, ki telo utruja. Tudi okus hrane z ognja ali z elektrike se ne da primerjati. Pravzaprav sploh ne razumem, kako je mogoče ljudem tako oprati možgane, da ne verjamejo več svojim brbončicam. Res je, da boste kosilo skuhali kakšno minuto prej, vendar bo praznega okusa, s problematično energijo in ne bo v veselje ne telesu ne duši.

Tudi biodinamiki so naredili precej poskusov z vodo, ki so jo segreli na različnih štedilnikih. Zanimalo jih je, kako bo vplivala na rastline in kako na človeka. Prišli so do sklepov, da hrana, pripravljena na ognju, krepi naše organe presnove, hrana, pripravljena na elektriki, pa krepi samo naš razum. Ropotanja razuma imamo že tako preveč, naše telo pa mogoče tudi zaradi tolikšnega presežka električnega polja, v katerem se nenehno gibamo, postaja čedalje bolj izčrpano.

Zakaj sploh?
Zakaj sploh potrebujemo takšne štedilnike? Ker so nekje morali unovčiti tehnologijo, ki so jo razvijali za vesoljske postaje? Morda zato, ker je vsakih nekaj let treba priti na trg z nečim novim? Zato, da nas prepričajo, da je naš stari štedilnik oddelal svoje; samo zato, ker je star deset let? Zato, da se otrok ne more opeči na štedilniku?

Res se na indukcijskem štedilniku otroci ne bodo opekli, vendar je zaradi njihovega zdravja najboljše, da se mu sploh ne približujejo. Res je tudi, da ga boste prej očistili, vendar pa se moramo vprašati, koliko boste ob takšnem kuhanju in takšni hrani uživali.
Tisti, ki se ne pustijo zavesti zgodbicam o naprednih tehnologijah, iščejo modre tehnologije. Ko gre za kuhanje, ni boljšega štedilnika od štedilnika na trda goriva ali na plin.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: