Vprašanja/odgovori

Ste za kavico?       

VPRAŠANJE:
Zanima me, koliko je kava res škodljiva? Ali je instant kava enako škodljiva kot navadna, in še posebno me zanima, kako je s kavo brez kofeina, pa eko kavo, pa kavo iz fer trgovine … Star sem 72 let in sem velik ljubitelj kave, a mi jo zdravnik prepoveduje. Premišljujem, kako naj se lotim izboljšav.

ODGOVOR:
Ne bom vam razlagala, da je kava zdravo živilo. Vedno je bila in bo predvsem poživilo, ki posredno slabi naš energijski potencial in izčrpava telo. Vedno je in bo tudi zakisala telo. Res pa je, da ima tudi nekaj koristnih lastnosti. Predvsem so dragocene njene čreslovine, ki nase vežejo toksične snovi v črevesju, in ga tako pomagajo sproti čistiti. Seveda to velja le pod pogojem, da kavne čreslovine pridejo na vlažno in prožno sluznico, kar pomeni, da smo pred zaužitjem kave zaužili dovolj vode. Pod pogojem, da uživate dovolj vode in da svoj dan začnete z velikim kozarcem vode, je lahko jutranja kava koristna.

Vsaka kava vas bo zakisala, vendar ne vse vrste enako. Konvencionalno pridelana kava vsebuje še veliko drugih kemičnih snovi, ki za seboj pustijo najmočnejše kisline pH 1. Zadnje testiranje kave, ki ga je opravila revija Oko test, je dalo zadovoljive rezultate, vsaj kar zadeva kavo, ki jo uživajo v Nemčiji. Ali lahko sklepamo, da so tudi naše domače enako dobre, pa je drugo vprašanje, na katerega na žalosti nimam odgovora. Pri kavi so problematični predvsem ostanki furana in vsebnost akrilamidov, ki se povečuje pri neustreznem praženju.

Če se odločite za nakup kave, ki je bila pridelana in predelana ekološko, boste svoje telo obremenili z desetkrat blažjimi kislinskimi ostanki – takšna namreč za seboj v povprečju pusti pH 2. Kavi brez kofeina je sicer odvzet kofein, vendar je odvzem povezan z novimi kemikalijami, zaradi katerih mnogi menijo, da na koncu zaužijete več škodljivih kemikalij, kot če bi uživali standardno kavo.
Instant kava je že skuhana in potem posušena; da dobite napitek, jo samo zmešate z vodo. Dodatna obdelava gotovo zmanjša kakovost koristnih snovi, ki jih kava lahko ponudi, zato na koncu plačate več za manj vredno živilo.

Pomembno je kdaj
Pri kavi ni pomembno le, katero boste izbrali, temveč tudi, kdaj jo boste zaužili. Kofein v kavi je namreč v takšni obliki, da med prebavo onemogoča vsrkavanje kalcija, magnezija in železa. Ravno te rudnine pa vsi tako zelo potrebujemo za dobro kri, krepke kosti in delovanje imunskega sistema. Kaj pomaga, če ste jedli zdravo kosilo, če potem popijete kavo, ki polovico zakladov, ki so v njem skriti, spravi v neuporabno obliko za telo.

Zato bi se bilo dobro izogniti kavi pri in po obrokih, ki vsebujejo te dragocene snovi. Omejitev velja za ves čas prebavljanja teh snovi, kar v praksi pomeni, da npr. po kosilu še vsaj 4–5 ur ne bi smeli piti kave. To pomeni, da kavo dopoldan še lahko pijemo, za popoldanske pa poiščemo ustrezno nadomestilo.

Žitne kave, ki jih je čedalje več vrst, so zares odlične, ne le da ne ovirajo prebave, temveč jo celo spodbujajo. Prepražena žita in suhe fige delujejo spodbujevalno na jetra in žolčnik in so dobri sodelavci v prebavi. Poleg tega vas žitne kave na bodo zakisale, nasprotno, v telo še vnesejo dragocene rudnine. Na rahlo drugačen okus se najlaže privadite tako, da v začetku mešate delež prave kave z deležem žitne.

Pomembno je tudi kako
Vi se verjetno še spomnite časov, ko so surova zrna kave prepražili, potem sveže praženo kavo zmleli v ročnem mlinčku in jo spili iz majhnih skodelic? Za številne bralce, ki zdaj berejo te vrstice, je to tako daleč, da osebno tega niso nikoli doživeli. Zdaj kavo pripravljajo avtomati, skodelice držijo tudi po 0,2 dcl in ne pijemo je več ob klepetu s prijatelji, temveč ob računalniku ali celo v avtomobilih.

Da ne zgubljajo časa, pravijo! Povedano drugače, včasih je bila priprava kave ritual, ki nas je umiril, ob katerem smo se zbrali, uživali v pripravi, vonjavah in okusih. Kava res ni zelo zdrav napitek, sta pa zdravilni navzočnost in umirjenost pri uživanju kave. Danes se je tudi to izgubilo in nam je ostalo le nalivanje z njo, ki ima en sam namen – obdržati nas budne, ko hitimo od enega opravila do drugega. Tudi zato je pitje kave zdaj veliko bolj problematično in poleg zakisanja prinese tudi splošno izčrpanost in pospeševanje kolektivne odsotnosti. Vozila in pisarne so polne ljudi, ki so tako rekoč na kavnem dopingu in kot zombiji poskušajo le priti do konca dneva. Za takšno kavo lahko rečete le: »Ne, hvala! «Ključne besede:
kava, poživilo, zakisanje, čreslovine, voda, kofeina, instant kava, žitna kava, prebava

 

Sorodna vprašanja:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.