Vprašanja/odgovoriZaprtost na poti     

VPRAŠANJE
Vem, da moja težava ni tako življenjsko pomembna, a mi kljub temu zelo greni življenje, zato upam, da boste lahko o tem kaj napisali. Vsakič ko se odpravim na pot, moram računati s tem, da se bo moja prebava za dva ali tri dni ustavila. To v praksi pomeni, da so počitnice za konec tedna takšne, da po plaži hodim z napihnjenim trebuhom, kakor da bi bila v petem mesecu nosečnosti. Če pa zaužijem kakšna odvajala, je cirkus še večji, ker me v glavnem nažene prav tam, kjer nikjer ni stranišča. Je kakšen pameten nasvet?

ODGOVOR:
Pod opisane težave bi se lahko podpisalo veliko ljudi, saj je potovalna zaprtost dandanes res pogosta. Lahko jo opišemo tako, da posamezniki, ki sicer niso zaprti, to postanejo, kadar se odpravijo na kakšno pot. Po nekaj dneh na novem kraju se prebava znova normalizira.

Včasih je razlog sila preprost, pa ga hitro prezremo. Niti zavedamo se ne, koliko tekočine izgubi telo v želji, da bi se čim prej prilagodilo na novo okolje, posebno kadar se iz mrzlih selimo v toplejše kraje. Tudi če smo bili pri pripravah na pot v stresu (ali bomo zamudili, ali smo vse spakirali, ali smo vse postorili …), je poraba vode v telesu zato močno porasla. Tretji tat vode pa so klimatske naprave. Ne glede na to, ali potujemo z avtomobilom, vlakom ali letali, smo verjetno precej časa izpostavljeni delovanju klimatskih naprav. Mnogi ne vedo, da te delujejo tako, da sušijo zrak, kar pomeni, da jemljejo vlago ne le iz prostora, temveč tudi iz našega telesa. In ker na poti večinoma manj pijemo, da nam ni treba prepogosto na stranišče, še dodatno prispevamo k tej negativni vodni bilanci.

In kakšno zvezo ima vse to z zaprtostjo? Pri prebavi telo najprej pobere hranila, potem pa v debelem črevesju posrka še presežek vode. Toda če je telo dehidrirano, pobere več kot le presežek, in blato v debelem črevesju ostane dobesedno na suhem. Ko se enkrat zapeče, pa ga je težje premakniti.

Da bi nevtralizirali potovalni stres, je treba popiti zelo veliko vode. Odvisno od temperature govorimo o količinah, ki so tudi do liter ali dva nad zahtevnim dnevnim povprečjem od dva do dva litra in pol tekočine.

Neznano stranišče?
Številni ljudje pravijo, da se na javnih ali neznanih straniščih ne morejo sprostiti. To ni nič presenetljivega. Doma sedimo na klasičnih straniščnih školjkah, katerih slaba stran je, da zelo polenijo črevesje. Ko poskušamo iztisniti kaj iz zapečenega črevesja in se pri tem ne upamo usesti na neznano straniščno školjko, je to »misija nemogoče«. V takšnih trenutkih pomaga le, da pogledamo, ali je na voljo kakšno stranišče na počep. Čepeči položaj je namreč veliko bolj naraven in črevo se v njem veliko lažje sprazni. Če imamo težave z zaprtostjo ali hemoroidi, je čepeči položaj naravnost zdravilen. Če je mogoče, si poskusimo pomagati tako, da poiščemo ustrezen prostor v naravi.

Tudi nasploh je zelo pomembno, da smo pri opravljanju velike potrebe sproščeni, sicer so mišice, ki zapirajo debelo črevo, v krču. Nekateri ljudje lahko dosežejo sproščenost kjer koli, za mnoge pa je to precejšnja ovira. Preprosto smo razvajeni, imamo radi svoje okolje in mir. To težavo je mogoče odpraviti le tam, kjer nastaja – v glavi. Pomislite, kako je bilo ljudem v taboriščih, v zaporih ali kako je še danes polovici prebivalcev na tem planetu, ki še nikoli niso slišali za urejeno stranišče. Mogoče vam bo to pomagalo, da se sprostite in odmislite vse, kar »manjka«.

Nekaj koristnih napotkov:
1. Obvezno povečajte količino zaužite vode. Ker bo tudi izguba soli v teh dneh večja, lahko vodi dodate tudi nekaj slanice. Slankasta naravna limonada je ena najboljših pijač za poletje. Ko jo boste poskusili, boste videli, da je še boljša od sladke. Ob tem močno hidrira, poživlja, razkisa telo in pomaga trebušni slinavki.

2. Hrani dodajte precej balastnih snovi. Najboljše je, če si pred odhodom pripravite npr. laneno seme z jogurtom. Semen ni treba mleti in namakati. Prav nasprotno, zaželeno je, da začne seme rasti in izločati sluz šele, ko prispe v debelo črevo. Podobno učinkuje tudi sok suhih sliv. Za na pot je praktična in tudi učinkovita koncentrirana fermentirana sirotka molkosan. Desnosučne mlečnokislinske bakterije pospešujejo peristaltiko črevesja in hkrati preprečujejo, da bi se v zastalem blatu kopičili patogeni organizmi.

3. V lekarni lahko poiščete posebne probiotike, ki so namenjeni ravno odpravljanju zaprtja. Gre za seve, ki so poznani prav po tem, da se neverjetno hitro množijo in s tem močno povečajo prostornino blata, ki se potem veliko lažje izloči. Presenečeni boste, ko bo iz telesa prišlo več, kot je prišlo vanj z zaužitjem.

4. Uprite se pričakovanju, da boste zaprti. To deluje kot prerokba, ki jo sami uresničimo, tako da napeto pričakujemo, ali bo tako.

5. Premislite, kaj še lahko storite, da bi bili v neznanem stranišču bolj sproščeni. Nekateri vzamejo s seboj križanke ali kakšno branje, drugi nosijo dezinfekcijsko sredstvo v torbici, ker so ugotovili, da so napeti zaradi strahu pred morebitnimi mikrobi, tretji sproščenost dosežejo tako, da pozornost preusmerijo na telo in lastno dihanje. Poznam gospo, ki mi je zaupala, da je njena skrivnost v pilici. Kadar ureja nohte, lahko doseže sproščenost in tako olajša tudi svoje črevo.Ključne besede:
zaprtost, potovalna zaprtost, tekočine, voda, prebava, dehidriranost, sproščenost, stranišče

 

Sorodna vprašanja:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: