Vprašanja/odgovori

Ali veste, kje se skrivajo patogene bakterije?    

VPRAŠANJE: 
Prebrala sem vaše nasvete, kako naj sodelujemo z bakterijami, kar je presenetljivo drugače od vsega, kar slišim o tej temi. A še vedno ne vem, kako se lotiti tistih res škodljivih, ki jih v hiši (npr. v stranišču ali na zobeh) ne želimo.

ODGOVOR: 
Res je zanimivo, kako so nas TV-oglasi s pomočjo strogih obrazov v belih haljah prepričali, da nevarni patogeni organizmi domujejo v naših straniščnih školjkah ali se razmnožujejo na naših zobeh. O tem gledamo prave animirane filme, ki prikazujejo njihovo lagodno življenje, preden posežemo po priporočenem čistilu, ki jim bo končno prišlo do živega. Tako kot je pravljična takšna upodobitev bakterij, je neresnično tudi to, da živijo na teh krajih.
 
Morda vas bo presenetilo, vendar stranišče še zdaleč ni najbolj poseljeno z bakterijami. Na vaši kuhinjski deski je lahko 200-krat več  bakterij. Tudi druga mesta, kjer jih je največ, vas utegnejo presenetiti. Na lestvico najhujših virov okužbe v hiši sodijo:

Gobice za pomivanje posode – to je res idealno okolje za razvoj in prenašanje bakterij neposredno v vaša usta. Gobice so vlažne, z njimi pogosto umivamo tudi ostanke hrane, ki so vmes postala živahna gojišča. Pravilno ravnamo tako,  da gobico po uporabi dobro operemo in pustimo, da se posuši. Bakterije ljubijo vlažno okolje, v suhem pa težko preživijo. Gobice redno dajajte v pomivalni stroj ali jih prekuhajte. Če imate doma mikrovalovno pečico (upam sicer, da ne), jo lahko koristno uporabite samo za dezinfekcijo gobic in pomivalnih krpic. Po navedbah dr. Mercole so suhe gobice v mikrovalovni pečici sterilizirane v 30 sekundah, mokre pa v eni minuti. 

Dobro je imeti več gobic. Na primer eno za redno čiščenje, eno za problematično, »uležano« posodo (kjer lahko pričakujete več bakterij in bi jih bilo škoda prenašati na skoraj čiste kozarce in šalice)  in eno za posode hišnih ljubljenčkov.

Rezalne deske
Danes večinoma uporabljamo plastične deske, ker se nam zdijo bolj higienične in lažje za vzdrževanje. To je le delno res. Les se res težje vzdržuje, vendar ima že sam antibakterijske lastnosti. Tako ima npr. hrast tanine, ki zavirajo nastanek glivic in bakterij. Tudi maščoba, ki se nabira na teh deskah, če verjamete ali ne, deluje varovalno na vrsto bakterij in kvasovk. Pri plastičnih ne morete računati na tovrstno pomoč narave in je vsa skrb za čistost v vaših rokah.  Pri enih in drugih so največji problem globlje zareze, ki sčasoma nastanejo in jih je zelo težko oprati. V resnici je skoraj nemogoče deske redno sterilizirati, zato je najbolje, da varnost v kuhinji vzdržujete tako, da imate več desk, ki jih shranjujete ločeno in uporabljate za različna živila. 

Deska za zelenjavo in sadje zahteva najmanj vzdrževanja. Če vas ne motijo sledi pigmentov iz hrane, je dovolj, da jo na hitro pomijete brez agresivnih sredstev. 

Deska za meso ali ribe pa je veliko zahtevnejša. Ker je morebitno gojišče patogenih organizmov, morate z njo ravnati izredno pazljivo, jo takoj pomiti s pralnim sredstvom in s čim toplejšo vodo.  

Ljudje pogosto pozabljajo, da so za salmonelo mamljive vse beljakovine, zato so lahko tudi tofu, sejtan ali siri odlično gojišče zanjo. Zapomnite si, da beljakovin, ki jih ne boste termično obdelali, nikoli ne režete na deskah, na katerih ste pripravljali surove beljakovine (npr. ribo ali meso). To v praksi pomeni – ena deska za beljakovine, ki se uživajo sveže: sejtan, tofu, sir, salame it., in druga za ribo ali meso. 

Da desk ne boste zamešali med seboj, si  jih nabavite različnih barv. Na primer zeleno za zelenjavo, rdečo za meso, rumeno za sire, leseno za kruh itn.

Pulti in gumbi
Zlasti če imate navado površine obrisati z gobico, s katero pomivate posodo, te pa ne vzdržujete, kot smo opisali, so lahko vaše delovne površine na gosto poseljene s takšnimi in drugačnimi bakterijami. 
 
Odtoki
Še eno priljubljeno gojišče bakterij. Ni nujno, da odtoke zasipate s kemikalijami. Zadovoljive rezultate lahko dosežete tudi s sodo bikarbono, kisom, slanico, vrelo vodo itn. Še najboljše pa  bo sodelovanje z efektivni mikroorganizmi, o katerih smo že pisali. 
 
Ročaji
Priznali boste, da kuhanje pogosto pomeni umazane roke. Z njimi odpiramo hladilnik, predale, se dotikamo gumbov in pripomočkov. Rekorder po poseljenosti z bakterijami so  gumbi štedilnika.  Zato se spomnite in jih redno pomivajte z belilom, vitaminom C, kisom, sodo bikarbono ali kakšnim drugim naravnim čistilom. 
 
Zobne ščetke
Ali se spomnite in zamenjate zobno ščetko po infekcijski bolezni? Kolikokrat ste jo dezinficirali?  Kakšna bo njena življenjska doba, je odvisno od več dejavnikov. Lahko se navadite, da po umivanju zob ščetko dobro sperete in položite v koncentrirano slanico. Shranjevanje vlažnih zobnih ščetk v škatlicah ali uporaba pokrovčkov jih ne bo obvarovala pred mikrobi. Ravno nasprotno. Ker bodo ščetke dlje vlažne, bodo razmere v njih idealne za razvoj mikroorganizmov. 

Podobna raziskava druge skupine znanstvenikov je pokazala, da so v samem vrhu nečistih predmetov še tipkovnice računalnikov, mobitelov in volan v avtu. 
 
Vojna ali mir?
Torej: če že želite vojno, je dobro vedeti, kje je sovražnik. Če pa se odločite za ljubezen, naj vas ne preseneti še eno spoznanje znanstvenikov, ki presega našo materialno logiko.

Frekvenca vašega prostora v veliki meri določa, kateri mikroorganizmi se bodo v vaši hiši počutili kot doma. Tam, kjer je ljubezen, prevladuje desnosučna energija in tam je več koristnih mlečnokislinskih bakterij. Zato tudi tistim, ki kuhajo z ljubeznijo, vedno vse uspeva. Pri tistih, ki se kuhanja lotevajo s strahom, ali tam, kjer je večinoma prepir, domuje več patogenih organizmov, ker v okolju prevladuje levosučna energija, ki privablja patogene bakterije in kvasovke. To pomeni, da bodo tisti, ki so pogosto slabe volje,  morali vložiti v čiščenje in pospravljanje veliko več napora. Kot pravi Kekec, dobra volja je najbolja.Ključne besede:
čistilo, patogeni organizmi, bakterije, salmonela, umazanija, dezinficiranje, zobna ščetka, ljubezen

 

Sorodna vprašanja:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: