Vprašanja/odgovori

Margarine in holesterol    

VPRAŠANJE:
Po internetu kroži svarilo o tem, kako strupene so margarine, vključno s tistimi, ki so »bio«. Ker imamo v naši hiši skoraj vsi povišano raven holesterola in zato redno uživamo margarine, me zanima, koliko je v tem resnice in kakšno maščobo sploh lahko uživamo, da bo varna.


ODGOVOR:
Področje maščob je še vedno eno od najbolj problematičnih, ko gre za sodobno živilsko industrijo. Ravno ta industrija je s svojo neomajno željo po hitrem zaslužku maščobe obdelala tako, da so za človeka postale skoraj neuporabne. 

Namesto živih, aktivnih, nepredelanih, hladno stisnjenih maščob so danes v izdelkih, ki nam jih ponujajo na vsakem koraku, rafinirane in/ali hidrogenizirane in/ali homogenizirane maščobe. Industrija vam bo povedala, da je s predelavo dosegla, da so »stabilne«, a bolje bi bilo uporabiti besedo »mrtve«. Industrija se »živih« maščob boji. Naravne, aktivne in zdrave maščobe ne morejo zdržati »večnosti« na policah. Postanejo žarke, spreminjajo svojo obliko, izlužijo se iz izdelka …

Zato naši hrani močno primanjkuje takšnih maščob, ki jih je industrija označila za nestabilne, dr. Budwigova pa je vse življenje dokazovala, da so ravno te najpomembnejše in najbolj zdravilne. Gre za dragocene esencialne maščobe, med katerimi so še najpomembnejše maščobe omega-3 v svoji živi in nepredelani obliki.

In ker teh v naši prehrani ni zadosti, se je povprečno razmerje med omega-3 in omega-6 iz normalnega razmerja 1 : 3 ali 1 : 4 pri Evropejcih prevesilo v razmerje skoraj 1 : 20, pri Američanih celo več kot 1 : 30. 

To v praksi pomeni, da smo podrli naravni metabolizem celic in mehanizem obvladovanja vnetij v telesu, posledica česar je tudi nenehno zviševanje ravni holesterola, ki ga telo izloča kot obrambni mehanizem za blaženje posledic vnetij.

Rafiniranje – posilstvo nad maščobami
Prepričevanje industrije, da bo vse naše nakopičene napake v prehranjevanju uredila tako, da nam bo ponudila čarobno margarino, ki vsebuje naravne fitosterole, ki znižujejo raven holesterola, lahko sprejmejo samo ljudje, ki ne vedo, kako maščobe delujejo v njihovih telesih. 

Ali bo margarina za telo blagodejna ali bo le v breme, je odvisno predvsem od njene sestave. Zato ne moremo trditi, da so vse margarine slabe. Če so margarino naredili iz kakovostnih naravnih maščob, ki jih ni bilo treba strjevati (npr. palmova in kokosova maščoba), in jih zmešali s kakšnim kakovostnim nerafiniranim oljem, ki ima visok delež nenasičenih maščobnih kislin omega-3 (npr. laneno, repično, ričkovo …), potem so takšne blagodejne za telo. Z uživanjem takšnih margarin postopoma dovajamo v telo kakovostne maščobne kisline, ki omogočajo regeneracijo, preprečujejo vnetja, dovajajo energijo v celice …

Če pa je margarina le tehnični produkt, ki sloni na rafiniranem olju ali še slabše na kakšnem strjenem (hidrogeniziranem) olju, in njena obljubljena blagodejnost izhaja iz patentirane učinkovine, ki dela »čudeže«, sem do tega precej skeptična. Že rafiniranje je veliko posilstvo nad maščobami. Rafiniranje obsega: kopel iz naftnega derivata heksana (nevrotoksin), beljenje, dezodoriranje, centrifugiranje itd. Na koncu dobimo olje brez vitalnih snovi, brez barve in vonja, ki ga bo industrija dodatno oplemenitila s sinteznimi vitamini, barvili in aromami. Da margarino lahko naredijo iz rafiniranega olja, jo morajo še nekako strditi. Za to lahko uporabijo kakšen kemični dodatek, ki bo imel vlogo strjevalca, jo zmešajo z nasičenimi maščobami ali del maščobe strdijo s hidrogenizacijo.

Hidrogenizacija – strjevanje v »plastiko«
Hidrogenizacija (ali strjevanje) je kemični proces, ki se odvija pri približno 220 stopinjah Celzija in s katerim se olja iz tekočega stanja spremenijo v trde maščobe. Hidrogen v proizvodnem procesu zapolni prosta mesta v verigah nenasičenih maščobnih kislin in iz njih umetno naredi strnjene maščobe. Te so zgolj po videzu podobne nasičenim maščobam, v resnici so, kot se je izrazila dr. Budwigova, po svojih značilnostih bolj podobne plastiki. 
Gre za zelo agresiven proces, v njem namreč nastaja veliko degeneriranih maščob, ki jih imenujemo transmaščobne kisline. Te pa dokazano neposredno vplivajo na dvig ravni holesterola. 

Da gre za dokumentirano dejstvo, priča tudi priporočilo svetovne zdravstvene organizacije, ki se je že leta 1974 zavzela za splošno prepoved hidrogenizacije v živilski industriji, saj so že takrat imeli dovolj dokazov, da takšne maščobe povzročajo 34 hudih bolezni, med katerimi so tudi težave s holesterolom.

V tem se skriva tudi odgovor na vprašanje, kako je mogoče, da ima veliko ljudi, ki so uživali margarine, višjo raven holesterola od tistih, ki so se »mastili« z maslom, smetano, ocvirki …
Preprosto: v formuli veliko šteje, koliko degeneriranih maščob zaužijete.

»Nenedolžne« nove tehnologije
V zadnjem času, ko je spoznanje o škodljivosti transmaščobnih kislin postalo splošno poznano, so proizvajalci začeli uporabljati bolj »mehke« tehnologije. Novi postopki hidrogenizacije tako »proizvedejo« manj degeneriranih maščob, vendar v pogovoru s tehnologi, ki se na to spoznajo, tudi nove tehnologije niso popolnoma nedolžne.

Pri prehranskih testih je podobno kot pri preizkušanju varnosti avtomobilov pri trku. Ko se ve, kakšen je natančen postopek testiranja, ni težko narediti avto, ki bo ob ravno takšnem trku, pod določenim kotom in pri določeni hitrosti imel zadovoljiv rezultat. Potem pa se zgodi, da se vi zaletite pod malce drugačnim kotom in se avto sploh ne izkaže za tako varnega. Podobno je tudi pri prehranskih in vseh drugih tehnologijah. Tudi na področju predelave maščob je veliko sivih lis, ki omogočajo, da so izdelki narejeni po vseh pravilih, pa še vedno niso »živi«.

Zato vam priporočam, da pri izbiri margarin zelo natančno preberete, iz česa so narejene. Prednost dajte tistim, ki vsebujejo več dobrega – hladno stisnjena olja iz ekološke pridelave, naravne rastlinske nasičene maščobe brez strjevanja, brez kemičnih dodatkov, brez umetnih vitaminov in arom. Takšne navadno ne boste našli v hladilnikih z margarinami. Raje jih poiščite na oddelkih in v trgovinah z zdravo hrano.Ključne besede:
margarina, holesterol, maščobe, hidrogenizacija, fariniranje, hladno stiskanje, ekološka pridelava

 

Sorodna vprašanja:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.