Vprašanja/odgovori

Koliko stane zamolčana jeza?    

VPRAŠANJE: 
Pri nas so težave z žolčnikom verjetno dedne. Babici so žolčnik že odstranili, mama ima žolčne kamne, meni pa tudi včasih nagaja prebava maščob. Z mamo se sprašujeva, ali je kakšna naravna pot, da odpraviva to težavo. Slišale smo za čiščenje žolčnih kamnov z grenko soljo,  pa me zanima, ali je to varno.

ODGOVOR:
Težave z žolčnikom so predvsem ženska težava, vendar se ne strinjam z vami, da je dedna. Tisto, kar zares podedujemo, so naši vzorci oziroma to, kako se odzivamo na življenjske situacije. Ne preseneča, da so težave z žolčnikom tipično ženske. Tako kot pretirana jeza poškoduje jetra (kar je predvsem moška težava), zadrževanje in neizražanje jeze ustvarjata zastoje pri praznjenju žolča v žolčnem mehurju, zato lahko ta kristalizira in nastanejo kamni. 
Kamni, ki se pojavljajo v našem okolju, so večinoma holesterolski. Zanimivo je, da je na drugih koncih sveta in v drugih kulturah sestava kamnov v žolčniku precej drugačna kot v zahodnih državah, kar je le še ena potrditev, da telo materializira tako hrano kot naše vzorce vedenja in čutenja. 

Grobega čiščenja z grenko soljo, o katerem kroži veliko napotkov po internetu, vam nikakor ne priporočam. Že zdaj vas lahko skrbi, kaj če se sproži kakšen žolčni kamen in zamaši prehode. V takšnem primeru je nujen kirurški poseg. Z nespametnim draženjem žolčnika in jeter lahko to le pospešimo. Instantne rešitve, ki bo v enem dnevu popravila vse, kar se je nabiralo desetletja, NI!

Če žolčnik ne izloča dovolj žolča
V zdravilskem izročilu je veliko zelišč in začimb, ki jim pripisujejo blagodejno učinkovanje na žolčnik. To so tiste, ki vsebujejo grenčine, saj ta spodbuja prebavne sokove ter podpira delovanje jeter in žolčnika. Te so: janež, čemaž, črna kumina (Nigella sativa L), česen, galagant, rman, hren, kolmež, žajbelj, kumina, koprc, kardamom, koromač, kurkuma, majaron, meta, origano, muškatni orešček, pelin in rožmarin. 

Zelo blagodejni so še kordabenedikta, artičokini listi in encijan (rumeni svišč). Teh ne dodajamo hrani, lahko pa jih uživamo v obliki čaja (zaradi intenzivne grenkobe je najbolje pripravljati hladne prelive in jih pustiti stati čez noč), alkoholnega izvlečka ali zeliščnega likerja. Na ta seznam vsekakor sodi tudi tradicionalno zdravilo švedska grenčica.
Pri začimbah je sodobna znanost navedeni seznam delno skrajšala in doslej potrdila blagodejne učinke na žolčnik za: česen, rman, kolmež, koriander, koromač, olivno olje, pelin in rožmarin. 

Česen je že poznan po svojih učinkih pri tvorbi holesterola in sočasnim vplivanjem na delovanje žolčnika. V Evropski farmakopeji lahko preberemo vrsto študij in vitro, ki razlagajo učinkovanje česna v povezavi s presnavljanjem maščob v telesu. Vsem je skupno to, da česen posega v nastajanje maščob in spreminja njihovo sestavo, kar vpliva tudi na bolj čiste arterije in zmanjša nevarnost za nastanek kamnov. 
Evropska farmakopeja na osnovi tradicionalne uporabe priporoča do štiri grame surovega česna na dan oziroma od dva do štiri grame posušenega česna do trikrat na dan. Podobno naj bi učinkoval čemaž.

Tudi rožmarin močno vpliva na izločanje žolča. 
Ljudem, ki imajo težave po zaužitju pečene hrane, na primer mesa ali rib, je Hildegarda priporočala koromač. Če po takšni hrani takoj zaužijemo koromač ali koromačeva semena, bolečine precej omilimo.

Kurkuma pomaga s tem, da povečuje krčenje žolčnika in s tem izboljšuje praznjenje žolčnega mehurja, vendar jo je dobro uživati s hrano, ki nam povzroča težave. Nasprotno lahko preveč dražimo žolčnik in tudi  prebavila. 

Tudi meta (vrste, ki vsebujejo mentol) pospešuje tvorbo in pretok žolča. Hkrati mehča gladke mišice in s tem učinkuje spazmolitično, saj omili zbadanje in bolečine, značilne za težave z žolčnikom. 
Presnovo maščob lajšata tudi bazilika in majaron. 
Vaše težave z žolčnikom ne bodo hitro izginile. Zato si lahko doma zmešate svojo začimbno mešanico in jo čim pogosteje uporabljate. Zmešajte pelin, baziliko, materino dušico in rožmarin v razmerju 5 : 3 : 3 : 2. Ob njej lahko uporabite veliko manj soli kot ponavadi. (Te mešanice začimb ne smejo uživati nosečnice!)

Če bodo jedi, začinjene s to mešanico, za vas preveč grenke, pelin zamenjajte s kakšno prijaznejšo začimbnico z zgornjega seznama.
Tudi sivka pospešuje izločanje žolča. Pri glavobolu, ki je posledica težav z žolčnikom (tega čutimo v zatilju in pod obrvmi), zelo pomaga čaj iz sivke, mete, baldrijana, vrbove skorje in močvirskega oslada. 

Če že imamo žolčne kamne
V tem primeru se lahko stanje zakomplicira, saj lahko prevelik priliv žolča kamne premakne in s tem ustvari nove zaplete. V tem primeru je najbolje najprej izvesti kuro z naravnim zdravilom rowachol, ki pri marsikom v nekaj mesecih stopi kamne po naravni poti. Ko so kamni stopljeni ali vsaj zmanjšani do te mere, da niso več nevarni, da bi se zagozdili, če se premaknejo, lahko uporabimo vse začimbe, navedene pri težavah z žolčnikom, in s tem preprečimo ponovno nastajanje kamnov. Seveda pa poiščimo tudi globlje vzroke, ki motijo normalno delovanje žolčnika. 

Če so nam žolčnik odstranili
Življenje brez žolčnika ne bo nikoli enako. Res je, da žolč proizvajajo jetra in zato proizvodnja morda ne bo motena, vendar pa žolčni mehur nabira žolč in ga pod tlakom razpršuje v natančno določeni fazi prebave. Če žolčnika ni, žolč kaplja iz žolčnih vodov kot voda iz pipe. To pomeni, da se izliva v dvanajstnik tudi takrat, ko ga ne potrebujete, kadar pa v dvanajstnik pridejo maščobe, ki naj bi jih žolč pomagal razgrajevati, ga ne bo dovolj. 
Pri takšnih zapletih so zelo koristna vsa zelišča in začimbe, ki vplivajo na močnejše izločanje žolčnika, vendar moramo hkrati uživati še druge pripravke za sprotno celjenje dvanajstnika in črevesja, ki sta lahko dodatno vzdražena zaradi nekontroliranega iztekanja žolčnika. Pri tem se najbolj obnesejo zeleni čaj, sok aloe vere, alga chlorella, jemanje namočenega lanenega semena (zaradi zdravilne sluzi), ovsena kaša (zopet zaradi zdravilne sluzi) ali namočen ajbiš.  
Pomagajo tudi vse tiste začimbe, ki olajšajo prebavljanje maščob (česen, čemaž, bazilika, žajbelj, majaron, muškatni orešček itn.).

Zato imajo začimbe in zdravilne rastline pri takšnih težavah dvojno vlogo. Pomagajo raztapljati maščobe, neposredno spodbujajo delovanje trebušne slinavke, saj je zdaj bolj obremenjena, in sproti celijo dvanajstnik, da zaradi nenehnega kapljanja žolča ne nastanejo razjede.

Seveda pa bolj kot vse navedeno pomaga, če razmislimo,  ZAKAJ imamo težave z žolčnikom, in sprostimo krč, ki ga ovira pri delovanju.Ključne besede:
žolčnik, žolč, žolčni kamni, jeza, dednost, jetra, zelišča, dvanajstnik, vzrok

 

Sorodna vprašanja:

0

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: