Vprašanja/odgovori

Menstrualne težave    

VPRAŠANJE: 
Muči me neredna in boleča menstruacija. Sita sem že protibolečinskih tablet, zato me zanima, ali morda poznate kakšno naravno rešitev, ki bi mi bila v pomoč.

ODGOVOR:
Vse več žensk mi zastavlja takšna vprašanja. Očitno je naš slog življenja močno zmotil delovanje naših hormonov, zato postajajo tiste, ki se lahko pohvalijo s tem, da je njihova menstruacija redna in brez zapletov, manjšina. 

To še zdaleč ni stanje, s katerim bi se morali sprijazniti. Motnje v delovanju hormonov kažejo, da je telo izgubilo svoj notranji red, kar lahko dolgoročno povzroči še več nereda tudi na drugih področjih delovanja našega organizma.

Zakaj menstruacije izostanejo?
Ni dovolj, da smo se rodile kot ženske. Pomembno je tudi, ali živimo po ženskem principu oziroma udejanjamo žensko energijo širine, ustvarjalnosti, topline … Danes se vse več žensk obrača k moškemu principu razmišljanja in delovanja. Ambicije, hladnost, bojevitost, življenje za zastavljene cilje v karieri, igra moči, kopičenje denarja …, vse to je tipično moška energija, in če jo vztrajno živimo, začne vplivati tudi na naše hormonsko ravnovesje. V naši družbi in zahodni civilizaciji nasploh je nevarno prevladal moški princip pri obeh spolih. 

Drugi razlog za vse večje težave, ki jih ima naš hormonski sistem, je v kopici motilcev, ki mu otežujejo delovanje. Ne mine dan, da ne bi odkrili še kakšne kemikalije, ki jo na široko uporabljamo in v našem telesu učinkuje kot hormonski motilec. V zadnjem času vse več pišejo o tovrstnem učinku parabenov (ki so redni konzervansi v konvencionalni kozmetiki), o kemičnih filtrih v sredstvih za zaščito pred sončnimi UV-žarki, ki tudi v večini učinkujejo hormonsko, ter o zelo velikem številu pesticidov, ki imajo enake učinke. Koktajl vsega tega je tak, da je na koncu zares težko ugotoviti, s čim ima naše telo opravka in zakaj nastajajo »motnje na zvezah«. Edino, kar lahko storimo, je, da sistematično počistimo po svoji kopalnici, shrambi in kuhinji ter čim prej »odplaknemo« iz telesa čim več takšne nakopičene nesnage, da lahko hormonom vrnemo razmere za normalno delovanje. 

Tretji zelo pogost problem, ki se kaže tudi v mesečnem ritmu ženske, je kronična utrujenost. 
Če je telo nenehno izčrpano, psihično in/ali fizično, bo racionaliziralo svoja opravila. Reproduktivne funkcije so za naše bivanje »luksuz«. Torej, telo bo porabljalo energijo, ki je na razpolago za vzdrževanje vitalnih organov – tistih, brez katerih ne moremo živeti. Če nimamo energije niti zase, telo sklepa, da res ni pravi čas za ustvarjanje novega življenja, zato so reproduktivni organi prva žrtev restrikcije.

Kaj pomaga pri regeneraciji
Za naravno regeneracijo našega hormonskega in predvsem reproduktivnega sistema je  nepogrešljiv matični mleček. Matični mleček iz navadne čebele naredi matico, ki na dan izleže na tisoče jajčec in živi nekaj let. Čebele delavke, ki mlečka ne uživajo, pa so neplodne in živijo le nekaj mesecev. 

Zelo učinkovit je tudi t. i. ženski ženšen, rastlina angelika (angelica keiskei koidzmi), rečejo ji tudi čaj ašitaba. 

Naša fitoterapija priporoča še bele koprive, baldrijan, rman, plahtico … V prehrano je dobro uvrstiti čim več starih vrst žita in semen, ki so rudninsko zelo bogati s cinkom (ta med drugim ureja delovanje reproduktivnih organov) – npr: črni sezam, enozrnica, soržica, pira, kamut …
Pomagajo tudi začimbnice. Luštrek naj bi pomagal sprostiti zaostale menstruacije. V poskusih s podganami ženskega spola so ugotovili, da ima luštrek podobne značilnosti kot estrogen. Tako so tudi znanstveno dokazali, da je učinkovit pri težavah z menstruacijo, kar je že stoletja prej trdila sveta Hildegarda. 

Na splošno je pri urejanju menstrualnih težav ter s tem povezanega psihičnega in čustvenega neravnovesja zelo koristno uživanje janeža. Tudi za janež je potrjeno, da njegov estragol učinkuje kot naravni fitoestrogen. Zato okrepi menstruacijo in olajša tudi porod.

Od kod bolečine?
Bolečine imajo lahko različne vzroke, zato je njihovo odpravljanje povezano z odpravljanjem teh vzrokov. 

Včasih bolečino izzovejo fizične ovire v »ceveh«, predvsem ciste, zaprti prehodi, polipi ali druge nepravilnosti v zgradbi organov. Včasih je na videz vse v redu, vendar organom primanjkuje gibčnosti in se med menstruacijo ne prilagajajo in »mehčajo«, kot bi se morali, kar izziva bolečino pri prehodu menstrualne krvi. 

Včasih pa je težava že v »materialu«, ki prehaja skozi maternični vrat. Če je kri preveč gosta in polna strdkov, lahko izzove bolečino, saj so prehodi preozki za takšne kose. 
Za to ima narava zelo veliko naravnih rešitev. Marsikatero ugotovitev zeliščarstva pa je potrdila tudi sodobna znanost.

Zoženi prehodi
Če je razlog za napetost psihične narave, je zelo priporočljivo uživanje cvetov vrtnice, ki »uglašuje telo in dušo«. 

Meta, ki vsebuje mentol, pomaga tako, da mehča gladke mišice in s tem blaži bolečine ter omogoča lažji prehod menstrualne krvi. Tudi sodobna farmakopeja potrjuje spazmolitično učinkovanje mentola, zato ga pogosto uporabljajo za lajšanje krčev vseh gladkih mišic. 
Če si iz mete pripravimo večjo količino čaja, si pomagamo dvojno. Območje črevesja se dotika naših rodil in topla tekočina, ki hitro prispe do teh organov, bo učinkovala tudi kot topel obkladek ter pomagala omehčati reproduktivne organe. Na podoben način so dobrodošli tudi zunanji topli obkladki ali polaganje toplih naravnih predmetov (segreta blazina iz pirinih luščin ali različnih semen, topel termofor, topla opeka, kristal karneol itn.).

Preveč gosta kri,  polna strdkov
Da kri ne bi bila pregosta in se ne bi oblikovali preveliki strdki, ki pri premikanju izzovejo bolečino, je predvsem treba piti dovolj vode in naravnih izotoničnih pijač, kakršna je denimo kokosova voda. 

Odlično se obnesejo vse začimbe, ki redčijo kri.  Med njimi še posebej izstopa ingver, saj učinkuje tudi proti slabosti, protivnetno in protibolečinsko. Pomagajo tudi vse druge vroče začimbe, kakršni sta rožmarin in majaron. 

Krče odpravlja tudi limonina melisa, zato pomaga tudi pri težavah z menstruacijo.

Na sploh velja pravilo: čim večja je energijska pretočnost, toliko je manj bolečin. Zato je zelo pomembno, da se osvobodimo strahu pred bolečino. Če si rečemo: »Prihaja menstruacija, zdaj bo bolelo,« že naš krč ustvarja vse razmere za bolečino. Torej se tudi odpravljanje bolečin »spodaj« začne predvsem »zgoraj«.Ključne besede:
menstruacija, bolečina, hormoni, ženski princip, kemikalije, utrujenost, matični mleček, psiha, voda

 

Sorodna vprašanja:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: