Vprašanja/odgovori

Naravna zaščita pred klopi       

VPRAŠANJE:
Težko sem čakala toplo vreme, zdaj pa me skrbi, ali je sploh pametno biti zunaj. Tašči so pred kratkim ugotovili borelijo in je imela močno kuro z antibiotiki, po kateri je popolnoma povožena. Drugi se zdaj odpravljamo na sprehode v oblaku kemikalij. Ne upam si niti do poštnega nabiralnika, če se ne zaščitim. Resnično me zanima, ali je kakšna pametna rešitev, da bi  uživali v naravi brez tveganja.

ODGOVOR:
Klopi so nadloga, vendar tako kot za vsako težavo velja – poskusimo dojeti, kaj se dogaja, preden ukrepamo. Tako kot vsako bitje imajo tudi klopi svoj način delovanja.
Kot vsi krvosesi imajo radi vlago in temo. Tako kot vse »vampirje« jih je strah sonca in močne svetlobe. S tem nista mišljena le svetloba kot taka in sonce, temveč vse, kar ima podobno valovanje, ki ga klopi dojemajo kot neprijetno svetlobo. 
Klopi se radi zadržujejo v še vlažni travi, temačnih delih gozda in na listavcih. Ali ste se kdaj vprašali, zakaj jih ni na iglavcih? Preprosto zato, ker smola in eterična olja, ki jih oddajajo iglice, zaradi valovanja svetlobe odganjajo klope.

Dolgo nisem razumela, zakaj se gre moj kuža, kadar gremo na sprehod, vedno najprej podrgnit ob smreke. Na začetku me je motilo, da je prišel spod njih poln iglic,  vendar sem sčasoma ugotovila, da takrat, ko to počne, domov ne prinese nobenega klopa. 
Ko enkrat dojamemo, na kateri frekvenci se najraje nahaja bitje, ki nam morebiti predstavlja težavo (ne glede na to, ali gre za osebo, mrčes, žival ali virus), dobimo zelo zanimivo izhodišče za naravno rešitev problema. Podobno visoko valovanje imajo tudi citrusi, sivka, bazilika – zato njihova eterična olja uporabljajo za pripravo naravnih repelentov, ki odganjajo klope in komarje. 

Izkušnje z naravno zaščito so različne. Eni mi pravijo, da odkar uporabljajo naravne pripravke, niso imeli niti enega klopa, drugim pa se je kljub repelentom to zgodilo. Ne želim soditi o ljudeh, vendar tudi tu opažam, da so »zaskrbljeni« pogosteje tarča klopov kot tisti, ki se z njimi ne obremenjujejo. 

Tudi to je povezano z našim valovanjem. Kadar gremo v naravo z navdušenjem, veseljem in izžarevamo dobro voljo, smo preveč »sončni« in kot takšni za klope manj zanimivi. Kadar pa se po gozdu sprehajamo nervozni, s polno glavo misli in skrbi, oddajamo veliko »temačnejše« valovanje, ki je zelo mamljivo za klope. Znanstveniki so z meritvami potrdili, da se valovanje človeka v skrbeh ali strahu zelo razlikuje od valovanja človeka, ki je zadovoljen in ljubeč. Če ne verjamete, se spomnite,  kaj naredi pes, kadar sreča človeka, ki je jezen ali prestrašen. Zakaj bo napadel človeka, ki mu »nič noče« in je le prestrašen?  Pes preprosto sprejema le valovanje, in valovanje jeze ali strahu je na žalost zelo podobno. Eno in drugo je odsotnost valovanja ljubezni. Torej pes vidi vašo TEMO in tega ga je strah, zato bo napadel. Če vidi svetlobo, vam bo le veselo pomahal z repom. 

Zato je najboljša obramba pred vsemi nevšečnostmi gozda, da vanj stopate tako kot Kekec. V eni roki imejte sonce, v drugi nasmeh. Vse, kar sem zapisala, je resnično, vendar vem, da bodo številni, ko bodo to brali, zamahnili z roko, češ da je preveč filozofsko ali poetično, da bi bilo res. 

Če vam »poezija« na zadostuje
Če vaš razum potrebuje tudi kakšno snov, s katero se boste obvarovali, s tem ni nič narobe, le treba je dobro pogledati, kaj imamo na voljo. Sredstva za odganjanje klopov namreč lahko vsebujejo tudi precej toksične kemikalije, ki dolgoročno lahko škodujejo bolj kot sami klopi. 
Najbolj si zasluži pozornost kemikalija DEET (N,N-dietil-meta-toluamid). Med 2. svetovno vojno jo je razvila ameriška vojska za uporabo v džungelskih razmerah, po vojni pa so jo začeli civilno uporabljati kot pesticid. Odtlej se je množično razširila in jo zelo pogosto uporabljajo tudi v sredstvih, ki naj bi nas varovala pred insekti. Skupina družbeno odgovornih znanstvenikov je na univerzi v Angersu v Franciji  preučevala to kemikalijo in ugotovila, da je DEET lahko nevrotoksičen, povezujejo pa ga tudi z izgubo spomina, glavoboli, utrujenostjo, bolečinami v mišicah, tresavico ... Še posebno so ogroženi otroci, ker njihova koža hitreje vsrkava kemikalije in te še potencirano vplivajo na živčni sistem. Da o varnosti nosečnic oziroma njihovih še nerojenih otrok sploh ne govorimo. Proizvajalci se sicer branijo s trditvijo, da se ta kemikalija uporablja že desetletja po vsem svetu, vendar poznamo vsaj še 50 drugih hudo toksičnih kemikalij, o katerih lahko trdimo enako. Razširjenost zagotovo ni avtomatično potrdilo varnosti.

Na srečo obstajajo tudi povsem naravna sredstva, ki odganjajo insekte z zeliščnimi izvlečki. Rastline, ki jim to dobro uspeva, so npr. evkaliptus, limona, cimet, limonska trava, nim … Pomanjkljivost je, da jih moramo pogosteje nanašati, vendar smo vsaj varni pred morebitnimi toksičnimi učinki.

V zadnjem času ponudniki naravnih izdelkov iščejo še učinkovitejše recepture. Zelo zanimivi so poskusi z izvlečkom paradižnika, rečejo mu tudi klop stop. Ugotovili so, da je naravna snov iz paradižnika po moči učinkovanja primerljiva s kemičnimi repelenti, vendar brez tveganja za toksikacijo. Razvija se tudi oblika uporabe. Tako imamo poleg pršil in losjonov na voljo obliže, ki jih ni nujno nanašati na kožo. Lahko jih pritrdimo na oblačila, obutev ali torbico in bodo okrog nas oddajali zaščitni vonj.

Kot preverjeno sredstvo proti bolham, klopom in drugemu mrčesu v Dalmaciji že stoletja poznajo rastlino dalmatinski bolhač. Iz nje pridobivajo piretin – naravni insekticid, ki ga uporabljajo tudi v naravnih pripravkih proti mrčesu. Če imate rastlino doma, jo lahko namočite v alkohol in z alkoholno raztopino škropite površine, s katerih želite odgnati mrčes.
Torej, bodite svetloba in »bitja teme« vas bodo pustila pri miru. Če pa vam notranje svetlobe zmanjka, si jo lahko izposodite tam, kjer jo je uskladiščila narava – v eteričnih oljih in rastlinskih izvlečkih.



Ključne besede:
klopi, zaščita, frekvenca, vlaga, naravna zaščita, repelenti, valovanje, DEET, bolhač, eterično olje, mrčes

 

Sorodna vprašanja:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: