Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Slišala sem za test, s katerim lahko ugotoviš, ali imaš kandido, če opazuješ lastno slino v kozarcu vode. Ker imam precej težav s prebavo, me vse napenja in sem izčrpana, kot še nikoli, me zanima, kako se ta test naredi in koliko je zanesljiv. Ali obstaja še kakšna druga metoda, s katero lahko ugotovim, ali je kandida vzrok mojih težav? Sabina G.

ODGOVOR:

Test, ki ga omenjate, se naredi tako, da v kozarec nalijemo vodo brez klora (ustekleničeno ali filtrirano). Najbolje je opazovati jutranjo slino, ko pljunemo v kozarec pred umivanjem zob. Če v slini prevladujejo kvasovke, se bodo začele iz sline spuščati bele nitke in po 10 do 15 minutah se bo slina spustila na dno kozarca. Če kvasovke niso dominantne, bo slina ostala na površini.
Ta test  je precej zanesljiv pokazatelj stanja v telesu. Le ob posebnih težavah z ustno votlino (akutni zoboboli, poškodbe, vnetje dlesni …) ustna sluznica ne pokaže stanja v prebavni sluznici.
V tujini opravljajo več testov za ugotavljanje preveč razširjene kandide v telesu. Najzanesljivejša je preiskava, v kateri sočasno pregledajo vzorce sluznic (ustne in vaginalne), vzorce kože, ušesno maslo in blato. Pri astmatikih jemljejo tudi vzorce sputuma, ker daljša uporaba pršilk slabi sluznice, spreminja njihov pH in omogoča pospešen razvoj kvasovk, med katere sodi tudi nadležna Candida albicans.
Če ugotovijo okrepljeno kandido v enem samem segmentu, to pomeni, da je težava lokalna. Če pa je kandide preveč na vseh področjih, govorimo o kandidazi, kar pomeni, da je zasedla prostor prijateljskim bakterijam ter se začela vmešavati v našo prebavo, pravilno delovanje sluznic in podobno.

Po antibiotikih
To se zelo pogosto pojavi po jemanju antibiotikov, kortikosteroidov in kemoterapiji, ki uničijo koristno črevesno floro ter omogočijo kandidi, da se nenadzorovano razširi. Zamolčan podatek, ki bi vam ga moral povedati vsak zdravnik, je, da telo po vsaki kuri z antibiotiki potrebuje vsaj tri mesece, da se črevesna flora spet normalizira. Pa še to le pod pogojem, da uživate veliko dobrih probiotičnih bakterij in se izogibate sladkorju ter škrobu, ki hranita kandido.
Če je kandida prisotna tudi v krvi, govorimo o kandidni sepsi, kar je zelo resno stanje, ki zahteva takojšno obravnavo. To se lahko pojavi pri dolgotrajni kandidiazi, ko kvasovke prebijejo črevesno steno in migrirajo v kri, ali pri okužbi v bolnicah, uporabi respiratorjev in katetrov.
V Evropi je standardizirana tudi metoda za ugotavljanje antiteles v krvi. Odvisno od vrste in količine ugotovljenih antiteles, ki jih telo razvije ob navzočnosti kandide, je mogoče sklepati o njenem obsegu. Pri ljudeh, ki jemljejo zdravila, ki omejujejo delovanje imunskega sistema (imunosupresivna zdravila), ali imajo imunski sistem oslabljen zaradi dolgotrajnega zdravljenja z antibiotiki oziroma kemoterapijo, ali pa kadar telo ne razvija dovolj protiteles, naredijo antigenske teste.

Zdravniki je še ne jemljejo resno
Na žalost je vse, o čemer pišem, za naše zdravnike še vedno (ne)znanstvena fantastika, ker v Sloveniji večji del stroke vztraja na stališču, da so težave s kandido le posledica vaše bujne domišljije. 
Zavedanje o nujnosti ukvarjanja s kandido omejuje še eno dejstvo, in sicer da so preiskave v mikrobiologiji še vedno monopolna domena in na tem področju ni zasebnih laboratorijev, na katere bi se lahko obrnili. Obstaja teoretična možnost, da preiskave opravite samoplačniško, a so v praksi mnoge odpravili z besedami, da te niso zanesljiv pokazatelj stanja in naj si s kandido ne belijo glave, ker jo tako imamo vsi.
Seveda jo ima vsak, tako kot ima vsak bele krvničke (levkocite), toda zanje vemo, koliko jih imamo, kadar smo zdravi, in koliko, kadar smo bolni. Razlog, zakaj si predvsem farmacija prizadeva, da zdravniki kandide ne začnejo jemati resno, je predvsem ta, da bi potem morali dvakrat premisliti, preden vam bi predpisali zdravila, ki prispevajo k njenemu razraščanju. To bi za farmacijo pomenilo manj predpisanih zdravil in celo resne težave pri registraciji marsikaterega zdravila, ki ni prijazno do vaše črevesne flore.
Luknjo v informacijah poskušajo zapolniti društva in mnogi posamezniki, ki so se s kandido že spopadli in prehodili trnovo pot iskanja koristnih informacij. V projektu Skupaj za zdravje človeka in narave smo se s to temo precej ukvarjali in tako je nastal priročnik Resnice in zmote o kandidi, ki je v manj kot letu dni doživel že štiri ponatise. Tudi na spletu je veliko člankov na to temo.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.