Vprašanja/odgovori

Vprašanje:

Tako sem utrujena, da me je strah, da bom na delovnem mestu zaspala. Kljub temu da se trudim spati vsaj 7 ur, nikakor nisem naspana. Zdi se mi, da se vsak dan zbujam bolj zbita. Kava ne zaleže. Poskusila sem tudi z energijskimi pijačami, pa nič. Je to spomladanska utrujenost ali kaj resnejšega? Imate kakšen predlog, kako do več energije? Manca J.

Odgovor:

Energija je postala iskana roba, to vedo tudi proizvajalci hrane, prehranskih dopolnil in raznih pripomočkov, ki gredo v prodajo le zato, ker obljubljajo energijo.
Če želite rešitev, poskusite poiskati vzroke. Zakaj nimate energije? Je premalo dobite ali je preveč porabite?

Poživila nam ne dajo kril
Poživila nam ne morejo dati energije, lahko nam le omogočijo, da zanetimo zadnjo rezervo kurjave, ki jo še ima telo. To ve, kdaj so celice izrabljene in kdaj zaloge hranil ne zadoščajo za delovanje s polno močjo. Vsakič ko telo polnite s snovmi, ki so mu v breme, dejansko »porabljate« dragocene snovi, ki jih telo potrebuje za popravilo škode. Vsakič ko vztrajate ob ljudeh, ki vas izčrpavajo, ali pri opravilih, ki vas ne veselijo, energija iz vas odteka v potokih. Fraze, kot so »mi pije kri«, »me ne izpolnjuje«, so resnični opisi tistega, kar se dogaja z našo energijo, ki v takšnih okoliščinah preprosto ne doteka, ampak jo le zgubljamo. 
Vsako jutro, preden odprete oči, vaša »popisna komisija« preveri stanje vaše zaloge, in če inventura kaže, da ste v rdečih številkah, telo poskrbi, da vsi programi začnejo delovati na minimumu. Zato se zbudite brezvoljni, utrujeni, zaspani. Telo je dovolj pametno, da poskrbi, da vam kakšna zahtevna dejavnost sploh ne pride na misel.
Ker ne razumemo sporočil lastnega telesa, začnemo ukrepati tako, da si pristavimo jutranjo kavico. Verjemite, da kavice in druga poživila ne morejo pregnati utrujenosti. Lahko dosežemo le kratek polet, po katerem sledi še hujši padec. Poživila so le zvijača, s katero iz svojih shranjenih zalog strgamo še zadnje rezerve energije.

Telesa ne morete prelisičiti
Trebušna slinavka je naš čuvaj, ki takoj, ko zazna, da se v krvi pretaka preveč poživil, slednje onesposobi. Obenem se upočasni tudi izločanje lastnih poživljajočih hormonov, za katere je odgovorna nadledvična žleza. To v praksi pomeni, da je bilanca približno enaka, ne glede na to, ali ste vzeli poživilo ali ne. Če jih ne jemljete, jih telo samo proizvaja, kolikor jih potrebuje. Pri goljufanju pa hitro uravna stanje tako, da jih ne  izloča več.
Preveč zaužitega kofeina oslabi ledvice, povzroči kronično pomanjkanje energije, inkontinenco, mrzle noge in roke ter še vrsto drugih težav, ki se le kopičijo. Energijske pijače, ki vsebujejo taurin (hormon bikove nadledvične žleze), so v tem pogledu še nevarnejše. Tako velike količine snovi  vaša notranja »antidopinška« komisija preprosto ne more izklopiti, zato za dlje neha proizvajati lastne poživljajoče snovi. Zato smo, ko učinek energijskih pijač oslabi, v slabšem stanju kot pred začetkom jemanja.
Utrujenost in kofein sta povezana še po eni plati. Uživanje kofeina ovira resorpcijo železa  iz hrane. S tem povzroča, da ste čedalje bolj utrujeni, kar je posledica pomanjkanja železa. Lahko jeste veliko hrane, bogate z železom, vendar ga telesu primanjkuje, če ga vedno poplaknete s kavico ali drugim virom kofeina. Ne pozabite, da se zaužita hrana zadržuje nekaj ur v želodcu in se zatem še nekaj ur presnavlja v tankem črevesju. Ves ta čas se hranila, ki si jih želimo v svoji shrambi, ne smejo zmešati s kofeinom.
Ali obstaja rešitev?
Najbolje je začeti pri vzrokih. Odkrijte, kaj vam krade energijo, in zamašite luknje. Potem zaužijte čim več snovi, ki bodo vašo shrambo naravno napolnile z vitamini, aminokislinami in rudninami. Ko bo telo ugotovilo, da je shramba polna, bo z veseljem razglasilo konec nevarnosti in vam dovolilo zagnati motorje s polno močjo.
V prehrano vključite naravne snovi, ki so dobre za metabolizem, a niso poživila. Naravna limonada in pomaranče, prosena kaša, začimbe, kot so ingver, rožmarin, cimet in druge tople začimbe, so naravna poživila. Presnovo vam bo občutno pospešilo tudi uživanje kokosove maščobe. Klorofil in vsa prehranska dopolnila, bogata z njim, so tudi zelo poživljajoča (klamatske alge, ječmenova trava, chlorella …). Če imate nizek pritisk, ga lahko po naravni poti dvignete s kuhano čebulo ali uživanjem izvlečkov rožmarina. Če je utrujenost posledica pešanja srca, zelo pomaga naravni koencim Q10.
Če menite, da ne zmorete brez poživil, je edini sprejemljivi kompromis tein v zelenem in belem čaju, ki ne zavira resorpcije hranil, čeprav učinkuje poživljajoče.
Če vam »kofetarski obred« veliko pomeni, začnite uživati bolj zdrave napitke zelo podobnega okusa. V zadnjem času imamo kar nekaj odličnih napitkov na osnovi suhih žit, cikorije in suhih fig. Bamboo A. Vogla in Granovitina neuroca sta odličnega okusa. Navade je najlažje spremeniti postopoma. Poskusite tako, da boste prvih nekaj dni pripravljali napitek, v katerem bosta 2/3 prave kave in 1/3 žitne. Postopoma povečujte delež žitne kave in po desetih dneh bodo vaše brbončice že zelo zadovoljne z novim brezkofeinskim napitkom. Tudi kriza zaradi pomanjkanja kofeina hitro mine.
Zakon o ohranjanju energije velja tudi za ljudi. Napolnite si shrambo, pa boste imeli energije, kolikor je potrebujete.

 

 

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: