Vprašanja/odgovori

Vprašanje:

Že večkrat sem dobila elektronsko pošto z dokazi, da aluminij v dezodorantih lahko povzroči raka dojke. Zanima me, ali je to res in katera sredstva proti potenju so varna.
Lidija A.

Odgovor:
Tudi sama dobivam veliko tovrstne pošte. Ponavadi jo pošiljajo kakšni zaskrbljeni neodvisni znanstveniki. Tovrstna sporočila potem komentirajo predstavniki kozmetičnih hiš ali pa za »neodvisno« mnenje poiščejo drugega strokovnjaka, ki diskreditira vse napisano. Takšen scenarij se ponavlja vedno znova, zato smo potrošniki že malce utrujeni od ugibanja, komu naj verjamemo.

Osebno nisem strokovnjak za kemijo in se raje zanašam na zdravo pamet.
Dejstvo je, da dokazi o škodljivosti te in one snovi ali tehnologije vedno pridejo zelo pozno, ko že ptički na vejah čivkajo o tem, kar ugotovi znanost.

Nobeno ni varno!
Neodvisna organizacija EWG (Enviromental Working Group) je v raziskavi, v katero je bilo vključenih 2300 uporabnic, ugotovila, da povprečna ženska na dan uporabi vsaj 9 izdelkov, ki vsebujejo kemične snovi, in tako pride v stik s povprečno 126 kemikalijami. V povprečju 9 izdelkov zares ni veliko: milo, zobna pasta, šampon, balzam za lase, krema za roke, kakšen detergent, krema za obraz, dezodorant, parfum, pa smo že tam. Kje pa so še barve za lase, ličila …
Kako se bo vse, kar uporabite, zmešalo na vašem telesu in v njem, ne more ugotoviti noben znanstvenik. Zato bodimo raje sami pozorni na to, kaj uporabljamo.
Sprašujete  me, katera sredstva proti potenju so varna, in z gotovostjo  vam odgovarjam, da NOBENA! Že sama ideja, da bi preprečevali potenje, je nevarna in  v tisočletni človeški zgodovini  nobenemu  ni prišla na misel. Šele pred kratkim se je nekdo spomnil, da je potenje »napaka stvarnika«, in začel razmišljati, kako bi ga odpravil.

Potenje ni napaka stvarnika!
Potenje ni napaka – je odlična in zdrava rešitev vašega telesa, da najhitreje kot lahko uravnava temperaturo in iz telesa izloča škodljive snovi. Edini razlog, zakaj je v zadnjih desetletjih potenje postalo predmet posmeha in ga predstavljajo kot primitivizem ter nekaj, kar je socialno nesprejemljivo, so apetiti tistih, ki želijo služiti z vašim občutkom, da naravni niste sprejemljivi. Gonja proti potenju se je posebej okrepila, ko so začeli ponujati vse več oblačil iz umetnih materialov. Oblečeni v »najlonske vreče«, ki jih izdelujejo iz derivatov nafte (in jih potem umetniško imenujejo poliester, akril, poliamid, termo velur …), smo mogoče videti kot z naslovnice revije, a dejstvo je, da koža ne more dihati in se zato bolj potimo ter oddajamo močnejši vonj. Če se v takšnih oblačilih močneje potimo, bi morali skleniti, da jih je neumno kupovati. Vendar bi bila potem modna industrija ob večino dobička.
Zato so kozmetika in modni diktatorji prišli do skupne rešitve, da je treba ustaviti potenje. Tako so na trg prišli antiperspiranti. To so sredstva, ki potenje ustavljajo, omenjeni aluminij pa je le ena izmed snovi, ki to omogoča.
Reklame, v katerih postavni fantje plezajo na vrh hriba ali prikupne punce tečejo nekaj kilometrov in se ne spotijo, bi v vsakem, ki je ohranil kanček zdrave pameti, moral prižgati alarmno lučko. Vendar je ne. Ljudje z veseljem iščejo vse močnejša sredstva proti potenju in vas, če ne sodite mednje, gledajo, kot da ste prišli naravnost iz kamene dobe.

Pot ne smrdi
Ne razumite me napačno. Nihče ne mara sodelavcev z močnim vonjem. Vendar to ne pomeni, da se ne smemo potiti. Pot nima vonja. Vonj se ustvari šele, ko se pot razkraja na zraku. Da bi ustavili neprijetne vonjave, ni nujno preprečevati potenja. Le razkroj je treba upočasniti. In to nalogo lahko opravijo dezodoranti.
Kadar iščete kakovostne, se ne omejujte le na iskanje besede aluminij. V reviji Öko Test opozarjajo, da lahko v dezodorantih najdemo kopico potencialno nevarnih snovi: poleg omenjenih aluminijevih soli so pogoste alergene dišave, ftalati, pospeševalci vpijanja itn.
Že omenjena nemška potrošniška revija je testirala 32 dezodorantov. Le pet so jih ocenili z oceno dobro, to so: Dr. Hauschka, Heliotrop BodyLine, Lavera, Logona in Speick Deo stick. Aluminijeve soli so našli v 25 izdelkih. V štirih so našli celo formaldehid. Če vas zanima, kaj so našli v testiranih izdelkih, si lahko ogledate celotni seznam testiranih izdelkov na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=12

Za sprejemljivejši vonj
Za prijaznejši vonj lahko upoštevate še naslednje napotke:
 Pijte dovolj vode.
 Uživajte manj beljakovin in alkohola pa boste takoj lepše dišali.
 Če boste redno hodili v savno, bo vonj vašega potu veliko blažji.
 Redno se depilirajte pod pazduho, vendar si nikoli ne nanašajte dezodoranta na sveže depilirano ali obrito kožo.
 Ne pijte premrzle ali prevroče pijače. Tako bo telo imelo manj opravka s termoregulacijo.
 Izogibajte se zdravilom na osnovi acetilsalicilne kisline (aspirin in podobno), ki pospešujejo znojenje.
 Oblačila naj bodo zračna in iz naravnih materialov.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: