Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Pišem vam, ker ne morem živeti brez čokolade. Dovolj je, da jo zagledam, in v eni uri »izgine« 200 gramov. Če je z lešniki ali rozinami, gre še hitreje. Najhuje je pred menstruacijo, takrat imam občutek, da bi bila zmožna ubijati za čokolado. Vsekakor se zavedam, da pretiravam, in rada bi nekako premagala to nezdravo navado. Samo ne napišite mi, prosim, da je ne smem več jesti.

ODGOVOR:

Kaj je to v čokoladi, da nas (posebej ženske) tako vleče, da bi, kot piše naša bralka, bile zmožne »ubijati zanjo«? Ker sem tudi sama večji del življenja bila velika ljubiteljica čokolade, vam ne bom prala možganov z vzgojnim predavanjem o zdravi prehrani. Mogoče vam bo bolj koristila moja izkušnja – kako mi je uspelo, da količino, ki sem jo prej pojedla v enem dnevu, zdaj pojem v dveh tednih.

Pa pojdimo po vrsti
Kakav v osnovi ni tako slaba surovina. Je eden najboljših virov magnezija in poleg tega v telesu deluje poživljajoče. Inki so plodove kakavovca uživali v obliki napitka. Grizljali so tudi naravne neobdelane plodove in zaradi tega niso imeli težav. V tej naravni obliki ga v Sloveniji lahko dobite le v Živa Centru v Ljubljani. Čokolada v obliki, kakršno poznamo danes, pa je nekaj povsem drugega. Niso vse čokolade enako pregrešne. Če že ne morete živeti brez nje, boste storili velik korak, če boste mlečno čokolado zamenjali s tako za kuhanje (temno čokolado), ki vsebuje večji delež kakava.
V mlečni čokoladi je kakava zelo malo, največji del pa zavzemajo predelano mleko, sladkor in lecitin, ki je derivat soje sumljivega izvora. Na žalost je tako, da so največji svetovni proizvajalec lecitina ZDA in ga zavestno mešajo z lecitinom iz gensko spremenjene soje. Zato je certificirano gensko neoporečen lecitin na trgu zelo drag in vse težje ga je dobiti, uporabljajo ga predvsem izdelovalci certificiranih ekoloških čokolad.
Zaradi visokega deleža sladkorja vas bo mlečna čokolada veliko bolj zakisala od temne, zaradi mleka v njej pa utegnete imeti še občutek »cmoka« v grlu. Temna čokolada ima veliko manj sladkorja in skoraj nič mleka. Če vam okus ne ustreza, začnite postopoma, na primer s temno čokolado s 50 odstotki kakava, dokler počasi ne prevzgojite svojih brbončic, da začnejo uživati v 80-odstotni temni čokoladi.
Če boste izbirali čokolade z eko certifikatom, boste zaščiteni tudi pred težkimi kovinami, ki so pogosti spremljevalci konvencionalno pridelanega kakavovca. Še namig: če imate radi okus čokolade, lahko svoje brbončice prelisičite tako, da grizljate riževe vaflje, prelite s čokolado. Zaužili boste zelo malo čokolade, usta pa bodo polna okusa po njej.
Kadar pripravljate peciva, čokoladne glazure razredčite s precej vode. Tako bodo sijajnejše in precej tanjše kot doslej. Sladice bodo na videz enake, naše brbončice bodo začutile čokolado, zaužili pa je bomo precej manj kot prej.

To je prvi korak, a ni nujno, da je zadnji
Vprašajmo se, zakaj čutimo takšno potrebo po čokoladi!
Omenila sem že, da je čokolada odličen vir magnezija. Magnezij pa telo zelo potrebuje ravno pred menstruacijo in vsakič, ko smo zelo živčni in ga zato »pokurimo« preveč. Ali se vam že svita? Če boste pred menstruacijo ali vsakič, ko boste živčni, zaužili malo več magnezija iz naravnega vira, ne boste sprožili mehanizma, da bi »ubijali za čokolado«. V ta namen sem preizkusila različne vire magnezija in lahko vam zaupam, da so šumeče tablete in multirudninski preparati najslabša mogoča izbira. Praviloma gre za anorganske oblike magnezija, od katerega ne boste imeli koristi. Najboljša naravna vira magnezija, ki ju telo lahko resorbira, sta melasa in (delno) mineralna voda Donat. O donatu sem napisala delno, ker vam bo pomagal le del, ki je v koloidni obliki. Večjega dela pa vaše tanko črevo ne bo vsrkalo, ampak se bo izločil skozi debelo črevo. Ni slabo, če ste zaprti. Če pa vam preveč »odprtosti« dela težave, je 2 žlici melase na dan ravno pravšnja doza magnezija, kalcija in železa, ki vas bo dobro pripravila na prihajajočo menstruacijo ali stresne izzive. Tudi pri izbiri melase je dobro poiskati takšno, ki je certificirana kot ekološka ali vsaj neuform, ker vam zagotovo ni vseeno, ali uživate organske minerale ali težke kovine.

Poživite se brez izčrpavanja
Tretji razlog, zaradi katerega tako radi segamo po čokoladi, je njeno poživilno delovanje.
Vsako uživanje poživil poskuša iz telesa iztisniti več, kakorje telo v tem trenutku pripravljeno dati. Zato dolgoročno črpamo iz svojih energijskih zalog in praznimo baterije življenjskih moči, ki so shranjene v ledvicah in nadledvičnih žlezah. Zato preveč poživil (kava, črni čaj, sladke pijače), pelje v kronično pomanjkanje energije, upočasnjeno presnovo, mrzle roke in noge, pogoste prehlade, težave s spolnostjo, inkontinenco in podobno.

Ne želim vas strašiti, vendar je pomembno vedeti, da ne moremo kar na silo krasti energije, ki je v telesu včasih preprosto ni. S telesom je tako kot z bančnim računom: občasno lahko greste v dovoljeni minus, vendar ima ta limit. Če računa ne boste polnili, ga ne boste mogli niti prazniti. Modrejše je telesu dati energijo, ki jo potrebuje, v obliki kakovostnih hranil. Vsa super živila vas bodo občutno »poživila«. V to kategorijo sodijo kakovostni sokovi aloe vere, alge, sokovi ječmenove ali pšenične trave, kakovostni sveže stisnjeni zelenjavni sokovi in podobno. Če pa potrebujete nekaj, da zažene vašo zaspano presnovo, poskusite z začimbami, kakršne so ingver, rožmarin, cimet in majaron, z limonado brez sladkorja itn. Obredno pitje kave ali črnega čaja zamenjajte z ajurvedskimi čaji na temelju omenjenih začimb ali s kakovostnim zelenim čajem. 
Kadar gre za pomanjkanje energije, ne smemo pozabiti, da ne jemo le hrane. Kot pravijo modri Kitajci – vsak dan zaužijemo polovico kalorij skozi hrano in polovico skozi prano. Slednji nekateri pravijo tudi bioenergija, či, svetloba … Imenujte jo, kakor vam drago, a vsak od nas ve, da enako delo lahko izčrpava ali sprošča – odvisno od tega, ali ga počnemo z ljubeznijo in veseljem ali z odporom. Če se silite delati nekaj, kar vas ne veseli, bivati v družbi, ki je ne marate, in živeti življenje, ki ga ne bi izbrali, če bi ga imeli pred seboj le 6 mesecev, potem vam energija zagotovo »uhaja« in nobeno hranilo, niti najkakovostnejše, te luknje ne bo moglo zamašiti. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: